Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Alzheimers inte kopplat till BMI

2017-05-15 08:51 #0 av: Magi-cat

Alzheimers sjukdom verkar inte (vilket man tidigare trott) vara kopplat till BMI *!

En ny genetisk studie publicerad i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism visar att lågt BMI inte är en riskfaktor för Alzheimers. Troligen inte, tillägger man försiktigtvis.

Tidigare har man sett ett samband mellan att personer med Alzheimers ofta har ett lågt BMI. Det är dock inget orsakssamband, utan beror på att de som får Alzheimers får en viktnedgång under sjukdomens första stadier pga dålig aptit.

Geriatrikprofessor Bengt Winblad är inte förvånad över resultatet:

"– Om man gör en tvärsnittsstudie av äldre kan lågt BMI ses som en riskfaktor. Men det är vilseledande för då har man kanske redan börjat gå ner i vikt om man har ett förstadium till sjukdomen eftersom det kan vara svårt att laga mat och äta, säger han."

Lågt BMI borde snarare ha en skyddande effekt, tillägger dr Winblad.

Källa:

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/alzheimers-inte-lankat-till-lagt-bmi

*BMI = Body Mass Index; förhållande mellan längd och vikt.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-05-15 09:31 #1 av: Sindri

Hade aldrig hört den första teorin förut, men har själv upplevt en kvinna som fick Alzheimer. Hon var inte direkt tjock, men lite rund, och snabbt var hon nere i en väldigt låg vikt. Hon gick i princip hela dagarna, tills hon slutade hittade hem.

Det är knappast förvånande att Alzheimersjuka går ner i vikt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.