Autism; ADHD; ADD etc

Hörseltest vid autism och adhd

2017-06-30 07:00 #0 av: Magi-cat

Autism och adhd syns i hjärnstammens funktion, säger forskare i Lund som nu hoppas på bättre diagnostik med biologiska markörer.

Forskarna menar att barnpsykiatrins utredningar av adhd och autism är alltför subjektiva, vilket medför risk för både under- och överdiagnostik. Därför borde man använda mer biologiska markörer.

Tre studier har visat att barn med adhd och autism har könsspecifika avvikelser i hjärnstammens reaktion på ljud.

När man använt ABR (=hjärnstamsaudiometri) har många barn med autism visat avvikelser i ett område i hjärnstammen som reglerar uppmärksamhet och information från sinnen, såsom hörsel, beröring och smärta. Symptom från dessa områden är vanliga hos autisten.

Pojkar med autism hade dessutom avvikelser i ett viktigt område i thalamus som tar emot sinnesretningar och skickar vidare till rätt del i hjärnan. Detta område reglerar också fysiska rörelser samt sömn.

Man fann en avvikelse i thalamus hos många barn med adhd, olika för pojkar och flickor.

Man betonar att detta är små studier och att fler och större måste göras. I nästa större studie ska alla barn som kommer till BUP få både en vanlig utredning och en ABR (hjärnstamsaudiometri) oavsett orsak till att man söker.

Sedan jämför man ABR-resultat med den diagnos som sätts. Förhoppningen är att få mer användbara resultat på individnivå.

källa: Modern Psykologi, 2017:02

Peace

Anmäl
2017-07-01 20:14 #1 av: Annielle

Låter bra! Glad Vore ju bra om man kunde testa det på vuxna också, är ju även många vuxna som får en diagnos som också kan vara osäker....

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-07-02 21:48 #2 av: Maleficum

Verkar ju toppen om man kan hitta mer "fysiska" sätt att utreda så man förhoppningsvis kan få säkrare utredningar :)

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.