Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Varning för lightläsk!

2017-07-08 09:10 #0 av: Eda

I hälsotidningen Må Bra kan man läsa om en ny studie om att lightläsk kan orsaka stroke och demens.
”Personer som dricker artificiellt sötade drycker tredubblar sin risk att drabbas av stroke och demens. Detta visar en ny amerikansk studie från Boston Universitys School of Medicine, där man följt nästan 4 000 personer under 10 års tid.”
Artikeln är skriven av Mikaela Alex 25 april 2017 i tidningen Må Bra http://www.mabra.com/ny-studie-sa-farligt-ar-det-att-dricka-lightlask/

Länk till undersökningen som publicerats i Stroke http://stroke.ahajournals.org/content/48/5/1139

Anmäl
2017-07-08 09:59 #1 av: Sindri

Så himla enkelt är det nog inte! Jag har inte lusläst studien, men undrade vad man menade med artificiella sötningsmedel.

Man skriver i studien att man med artificiella sötningsmedel menar "saccharin, acesulfame, aspartame, neotame, or sucralose". I nästa mening skriver man om att stevia godkändes 2008, men ingenting huruvida sådana drycker fanns med i undersökningen. Frågetecken!

Stevia anser jag att man inte kan bunta ihop med syntetiska sötningsmedel.

Vidare skriver man att man inte kunnat hitta något samband mellan stroke eller Alzheimers med drycker sötade med socker.
Jag betvivlar starkt detta, då jag läst att många forskare (har ingen undersökning att hänvisa till, nej) vill kalla Alzheimer för Diabetes typ 3. Alzheimers orsakas av plack i hjärnan, och placket anses orsakas av bl a socker.

I studien står ingenting om det absolut vanligaste sötningsmedlet i USA idag; dextros. Det utvinns från majs och kan också heta majsstärkelse.

Anses av många vara det absolut farligaste sötningsmedlet då det är väldigt potent och går rakt ut i blodet.

Sist är jag alltid misstänksam mot såna här studier. Jag vet inte hur det aktuella universitet arbetar, men alltför ofta har det visat sig att ekonomiska intressen ligger bakom anslag till studier där man vill få fram ett speciellt resultat.

SÅ - det bästa är att faktiskt aldrig dricka eller äta något sötat över huvudtaget. Man skall inte luras tro att bara för att något inte är "lika farligt" är det ofarligt.
Tycker att en tidning som heter Må Bra inte bara okritiskt skall referera såna där studier.

Anmäl
2017-07-08 11:07 #2 av: Eda

#1
Jag håller med dig om att man bör vara skeptisk, jag är inte så insatt som du.
Förutom att lightläsken skulle vara framkallande av stroke och alzheimer har
Må Bra också skrivit om 8 andra anledningar att skippa läsken. http://www.mabra.com/8-anledningar-att-sluta-dricka-lask/ 
Skrivna av Jennie Sandberg 2014-08-04

Har du några synpunkter på det?

Anmäl
2017-07-08 13:00 #3 av: JMW

Dessutom står det

"Eftersom studien bygger på frågeformulär går det inte att säkerställa orsak och verkan. Resultaten bör därför tolkas med försiktighet."

Hur deltagarna lever och äter i övrigt vet vi ju inte.

Anmäl
2017-07-08 14:57 #4 av: Sindri

Oj, nu lät jag kanske som betydligt mer insatt än jag är, har ingen utbildning i det, men har läst på en hel del.

Om Må Bra har belägg för all sina påståenden vet jag inte, men det mesta som står där är väl rätt välkänt nu, så ingen större sensation i den artikeln. Både påstående 1 och 7 har ju båda med socker att göra och det vet väl alla.

Anmäl
2017-07-12 12:32 #5 av: Magi-cat

Lightläsk är i alla fall inte bra, tror jag vi kan vara överens om!

Lightläskeblask ökar risken för diabetes typ 2 och inverkar menligt på tarmfloran.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-lightlask-kan-bidra-till-fetma-och-typ-2-diabetes

Eftersom metabolt syndrom och numera även en rubbad tarmflora anses kunna påverka hjärnan, låter slutsatserna inte alltför vildsinta.

Metabolt syndrom m.m. och lightläsk:

http://www.nyttigt.eu/lightlask-kan-vara-farligt-for-kroppen-pa-flera-olika-satt/

...och här en länk med lite blandade synpunkter:

http://traningslara.se/vetenskapens-varld-och-sotningsmedel/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-07-12 14:11 #6 av: JMW

Det står ju inte att det ökar risken, det står kan bidra till... kan vara farligt

Oavsett så finns det två läger. Kommer väl alltid att finnas tills det kommer bättre studier än de som grundar sig på deltagarnas svar om sina matvanor. Ingen studie har hittills fått mig övertygad om att det är farligt.

Anmäl