Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Det finns flera olika demenssjukdomar

2017-08-04 11:06 #0 av: Magi-cat

Lägger in en länk från Demensförbundet om olika demenssjukdomar, där alla brukar börja med minnesproblem. Här finns bra sammanfattningar av det mesta man kan behöva veta.

160 000 människor i Sverige lider av demens. Inte alla är gamla, utan 10 000 är under 65 år.
År 2030 beräknas 270 000 vara drabbade om nuvarande trend fortsätter.

"Demens är sjukliga förändringar i hjärnan som påverkar minnes- och tankeförmågor. Demens orsakas alltid av sjukdom och är inte en normal åldersförändring. Vid demens påverkas flera av hjärnans funktioner och enbart minnesförlust räcker inte för att kunna ställa diagnosen. Andra funktioner som brukar drabbas är: förmåga att tänka, att planera och skapa överblick, att hitta i miljön, att tala och förstå språket, att ta egna initiativ, att uppleva känslor som förut och att kontrollera sina känslor"

http://www.demensforbundet.se/sv/om-demens/demenssjukdomar/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2017-08-04 11:15 #1 av: Maria

Ja det är viktig information då demens är ett slags samlingsnamn för flera tillstånd.

Förr sa man ju "åderförkalkad" och inga större nyanser än dåligt minne var förknippat med ordet.

Bra att kunskapen sprids med tanke på att vi blir allt äldre. Bra också att det kommer fram att man även kan drabbas som yngre även om det är mer ovanligt.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.