Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Måste demens vara ovärdigt?

2017-09-25 09:32 #0 av: Magi-cat

"”Vänd mig mot havet och skjut mig om jag blir senil”, säger min egen man på fullaste allvar utan förståelse för den moraliskt ohållbara i uppdraget. "

Jenny Strömstedt skriver känsligt och tankeväckande om demens och framför allt skräcken för demens.
 Måste det vara ovärdigt, något att skämmas för? Något vi försöker dölja i det längsta och ingen vågar föra på tal?
Naturligtvis inte, blir kontentan av hennes artikel. Prata om det, skämta om det, lev tillsammans i minnena så länge det går och vad spelar det egentligen för roll om det är 15 balkonger så länge man inte arbetar som balkongräknare? Läs!

http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/vi-maste-tala-hogre-om-demensskracken/

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-09-26 15:48 #1 av: Lonaa

Absolut tänkvärt!
Det jag tycker är hemskt med demens är att så många dementa blir oroliga och mår dåligt psykiskt.
Att inte hitta hem från affären - eller inte ens hitta sin egen ytterdörr. Att inte känna sig bekant med vare sig sin omgivning eller folk omkring en, trots att man känt personerna i många år eller att de tom är nära anhöriga. Det måste vara fruktansvärt att vara så totalt vilsen!
Jag har arbetat inom äldreomsorgen och även haft anhöriga med demens. Ett fåtal har varit lugna och tillfreds med tillvaron, merparten har varit mycket oroliga och mått dåligt psykiskt.
Det är klart att "fulstämpeln" måste bort (demens har väl hamnat i samma fack som många psykiska sjukdomar, det ska inte pratas om och helst inte synas heller) och att man inte ska behöva skämmas, vare sig man är dement eller har en dement anhörig - men jag måste säga att jag håller med devisen "Vänd mig mot havet och skjut mig om jag skulle bli dement".
Inte för att det är fult eller ovärdigt utan för att så många med demens verkligen lider.

Matte till jaktlabben Nikka och cairnterriern Charlie
Blogg; raskva.wordpress.com
(Lonaa och Lon@ samma person, problem med inlogg)

Anmäl
2017-09-27 11:03 #2 av: Magi-cat

Ja, det måste vara fruktansvärt att inte hitta hem från butiken - eller ens minnas vart man var på väg och varför.

Med depression därtill så blir måendet ännu sämre. 

Men med bättre bemötande och vård/omsorg borde man kunna göra mycket för att minska lidandet. Om "fulstämpeln", skammen, kommer bort kan man åtminstone prata om det, få hjälp och hjälpa till.

Alla blir dock inte nedstämda. Jag drog mig till minnes ett TV-´program för en del år sedan. En känd och mycket intelligent person hade blivit dement men såg ljust på tillvaron. Det är som en resa där man kommer till nya platser hela tiden, menade han. Och han såg det som något positivt, även om det säkert fanns svåra stunder också. 

Jag tror också jag skulle vilja vara "med" hela tiden, och hoppas på det bästa. 

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-10-01 15:51 #3 av: Loris M

En granne till mig har en mamma som var i sextioårsåldern när hon drabbades av demens. Hon och hennes syster kämpade på och tog hand om henne (hon bodde kvar i sitt hem), trots att båda jobbade heltid och hade familjer. Mamman försvann flera gånger men hittades alltid snabbt. Oftast gick hon till affären eller till en granne och hälsade på och sedan glömde hon bort var hon bodde på vägen hem. Många tyckte att hon skulle må bättre av att bo på ett boende, men systrarna kämpade på och ville inte höra av det. 

Ända fram till en natt när mamman försvann mitt i natten och det blev ett stort och flera timmars långt pådrag. Hon hittades till slut på motorvägen flera km. hemifrån när någon höll på att köra på henne och ringde polisen. Hon hade tur och det insåg systrarna också och såg till att hon flyttade till ett demensboende. 

Jag vet att min granne kände både skuld och skam länge efter det. Dels för att hon låtit det gå s långt, dels för att hon inte klarade av att ta hand om mamman så hon kunde bo kvar hemma. Egentligen helt orimligt, men många anhöriga tror jag kan känna så.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.