Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Cirkadianska rytmen

2017-10-06 17:03 #0 av: Magi-cat

(Till vårt lexikon Cool)

Cirkadianska rytmen (latinets "cirka dies" = ungefär en dag) är en dygnsrytm hos levande organismer. Den är inbyggd och regelbundet cyklisk med en periodlängd på ungefär ett dygn.

Den cirkadianska rytmen (eller cirkadiska klockan) är en  inre biokemisk regleraren av dygnsrytmen. Denna styr med hjälp av hormoner och anpassar individen till dygnets olika förutsättningar.

Den cirkadiska rytmen gör att vi som är daglevande vaknar i gryningen och blir trötta av brist på ljus. Nattlevande varelser reagerar tvärtom. 

Hos oss människor är det dygnsrytmskärnan i hypotalamus som reagerar på fotoreceptorer i ögat (=retinala ganglieceller) och reglerar utsöndringen av  hormoner.

Ljuset påverkar nivåerna av t.ex. kortisol, prolaktin, tillväxthormon och, kanske mest känt, melatonin.

En del växter kan producera mer pigment på morgonen för att skydda sig mot solen.

Människor kan uppvisa individuella skillnader i dygnsrytm. Vissa är morgonpigga och kvällströtta, medan andra är pigga på kvällen och morgontrötta. En vanlig förklaring av skillnaderna är att en del människor har en periodicitet som är längre än 24 timmar och således tenderar att förskjuta dygnet.

källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cirkadisk_klocka

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dygnsrytm

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-11-27 18:44 #2 av: Magi-cat

"Årets nobelpris i fysiologi eller medicin kommer ju att delas ut för studier av den biologiska klockan, eller mera vetenskapligt uttryckt, den cirkadianska (bättre benämning än cirkadiska) rytmen."

http://fof.se/blogg/den-biologiska-klockan

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-10-02 12:33 #5 av: Magi-cat

Väckarklocka

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.