Vetenskap; forskning; teorier

Nobelpriset till vår fantastiska inre klocka

2017-10-10 21:30 #0 av: Magi-cat

Nobelpriset i medicin/fysiologi 2017 går till  Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W Young för deras forskning inom området kronobiologi, närmare bestämt om den cirkadianska rytmen eller vår fantastiska inre klocka.

Det handlar alltså om den mekanism som styr människors och andra djurs inre klocka. Principerna för denna mekanism är densamma i alla flercelliga organismer. 

Den inre klockan reglerar inte "bara" sömncykeln, utan påverkar även funktioner som blodtryck, hormonnivåer och kroppstemperatur.

Krånglar klockan kan man drabbas av bl.a. sömnproblem, depression, kognitiv dysfunktion och en del neurologiska sjukdomar. 

Människor har alltid varit observanta på naturens växlingar och solens upp- och nedgång. Men att det inte bara är själva solljuset som styr t.ex. växternas impuls att öppna och sluta sina blad, utan att det finns en inre mekanism som gör det upptäcktes 1729 av den franske astronomen Jean Jacques d’Ortous de Mairan. 

När han höll en mimosaväxt i ett mörkt rum noterade han att den fortsatte att öppna och sluta sina blad, trots att solen endast lyste med sin frånvaro. 

Den biologiska klockans inverkan på människor studerades på 1960-talet av Michel Siffre, geolog och grottforskare som isolerade sig från omvärlden i en glaciärgrotta under flera månader. 
Trots att han led svårt av bristen på stimuli och desorientering (och blev halvt vansinnig enligt egen utsago), kunde han hyfsat behålla dygnsrytmen på runt ett dygn om 24,5 timmar. 

De nu prisade forskarna har visat vilka molekylära mekanismer som styr den cirkadianska rytmen och har lyckats "»lyfta på locket till cellernas inre klocka«".
De lyckades bl.a. med konststycket att isolera den gen som styr bananflugans dygnsrytm.

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/02/var-fantastiska-inre-klocka

http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/10/1130-Nobelpriset-i-fysiologi-eller-medicin-tilkannages/

bild från pixabay.com

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-10-11 18:36 #1 av: NeferNefer

Fascinerande!! Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-10-12 00:53 #2 av: Tarotstollan

Spännande!Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.