Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador

Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Tumörer; skador

Hjärnskador och sport

2017-11-09 12:05 #0 av: Magi-cat

Något som kommit upp till diskussion väldigt mycket just nu är alla f.d idrottsstjärnor som drabbats av, i många fall allvarliga, hjärnskador under utövning av t.ex. ishockey.

Dr AnnMcKee, professor i neurologi och patologi, forskar om hjärnskador hos f.d. idrottare. Hon har kallats Dr Död...

Hon menar att det är viktigt att lyfta det här problemet och att t.ex. NHL lägger locket på när unga, entusiastiska men aningslösa idrottare drabbas av svåra skador.

I reportaget visar Ann McKee fram en hjärna med karakteristiska tecken på skador, skador som gett fullt utvecklad demens redan i 40-årsåldern. Den här hjärnan hade tillhört en NFL-spelare, död endast 42 år gammal pga sina hjärnskador.

Dr McKee och hennes team har för sin forskning samlat in hjärnor från nyligen avlidna idrottare.
Resultaten visar sig alarmerande.

"Av alla hjärnor från före detta NFL-spelare har läkarna i Boston hittat skador i 110 av 110 hjärnor. 99 procent av spelarna hade CTE (chronic traumatic encephalopathy) alltså en kronisk hjärnskada efter trauma mot huvudet."

Det finns många liknande tragiska fall där unga hockeyspelare och andra idrottare fått svåra skador i huvudet, ibland med döden som följd.

NFL avfärdar forskningen med motiveringen att det är idrottare som redan visat symptom. Det betyder inte att 99 % av alla spelare är drabbade.

NFL har visserligen också skänkt pengar till forskning, men fått kritik för märkliga undersökningar och att man "glömt bort" 100 hjärnskakningar. 

Det är mycket känslor och mycket pengar inblandat i ishockey på den här nivån och inte blir det bättre av att USA har en president som säger sig gärna vilja se tuffare spel och fler tacklingar...

Dr McKee har gjort ett enastående arbete i motvind och blivit utsatt för sexistisk och nedlåtande attityd och hennes forskning, oavsett hur väl underbyggd, har inte tagits på det allvar den förtjänar.

"Ann McKee skulle inte vilja se sina egna barn eller barnbarn spela hockey i en liga där slagsmål anses vara en del av spelet, som i Nordamerika."

Det Dr McKee talar om är ytterst allvarligt och MÅSTE diskuteras mer! Varför ska man alls hylla en idrottsutövning där slagsmål är en del och där dessa unga människor riskerar allvarliga hjärnskador och t.o.m. död?

https://www.expressen.se/sport/qs/doktor-dod-dissekerar-fore-detta-idrottsstjarnornas-hjarnor/

Peace

Anmäl
2017-11-09 12:07 #1 av: Magi-cat

Sanny Lindström, tidigare hockeyspelare som avslutat sin karriär efter flera allvarliga smällar mot huvudet och hur det påverkar hans liv:

"Jag drar mig därför från att berätta och öppna upp mig kring de problem och sviter jag fortfarande brottas med. Men förra veckan var jag återigen sängliggande i två dagar, en följd av de hjärnskakningar jag drabbades av under min aktiva karriär som professionell ishockeyspelare, och det gör att jag känner ångest och en stor panik. Jag kanske också har ett behov av att berätta min historia. 

Under de senaste åren har jag kommit till insikt med att jag nog aldrig kommer bli kvitt mina problem. Min situation gör att jag ofta tvingas avstå och tacka nej till saker. Jag behöver regelbunden vila och hela tiden planlägga min vardag efter min situation, och helt enkelt prioritera familj och jobb."

Han kommer att få leva med sviterna efter hjärnskakningarna under resten av sitt liv.

https://www.expressen.se/sport/qs/tararna-rinner-langs-kinderna/

Peace

Anmäl
2017-11-09 14:01 #2 av: Maria

Usch så hemskt. Tänk då boxare och annan sport där huvudet är utsatt.

/Maria

 

Anmäl
2017-11-09 14:13 #3 av: Magi-cat

 Ja. Gråter Där är det så uppenbart. Men hjärnskador kan uppstå vid allt våld mot huvudet. Tragiskt att man verkar bortse från det. Ibland hör man hockeyreportrar som vill se mer "fysiskt" spel eller uttalar sig berömmande om vissa spelare som spelar "fysiskt". (=slåss)

Time to wake up.

Vi hade en tråd om boxaren Muhammed Ali som hade Parkinson:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/5752c3eece12c43dc1000a4c-muhammad-ali

Peace

Anmäl
2017-12-15 15:37 #4 av: Magi-cat

Skador, dopning, smärtstillande medel och smällar mot huvudet satte sina spår hos NHL-spelaren Matt Johnson, hårdingen på isen. Pensionerad vid 29 års ålder och nu vet ingen ens var han befinner sig eller hur han lever. Det är så sorgligt...

"Idrottsmän som tagit emot upprepade slag mot huvudet har efter en tid uppvisat samma symtom som till exempel kännetecknar Alzheimers sjukdom.

Förvirring, minnesproblem, beteendestörningar och kognitiva svårigheter hör till sjukdomsbilden.

Och i likhet med andra demenssjuka kan den som drabbats av CTE vilja dra sig undan sociala sammanhang."

https://www.expressen.se/sport/hockey/nhl/profilen-forsvunnen-tros-leva-som-hemlos/

Peace

Anmäl
2017-12-17 11:22 #5 av: Aleya

Det känns vidrigt att dom vill mörka detta. Jag blir så ledsen.

Men jag vet en sak: får jag barn så ska dom inte få spela hockey p g a detta.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-12-18 15:14 #6 av: setfree

#0 Då kanske det inte gör något att jag inte blev elitidrottsman. (ironi)

Bra tråd. Viktigt att känna till. Tråkigt, men inget kommer att ändras eftersom så många vill se idrotten som den är.

Anmäl
2018-01-16 21:44 #7 av: Magi-cat

Minidokumentär (ca 12 min) om hjärnskadorna inom hockey:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/se-minidokumentaren-om-hjarnskadorna-inom-hockeyn

Peace

Anmäl
2018-01-23 22:01 #8 av: Magi-cat

Traumatisk encefalopati efter upprepade slag mot huvudet. Gråter

"Nu kan läkarna ha funnit en delförklaring till Hernandez personlighetsförändring. Efter att hans familj valde att donera hans hjärna till vetenskapen har det upptäckts att Hernandez led av sjukdomen kronisk traumatisk encefalopati. Det är en sjukdom som drabbar människor som fått motta upprepade slag mot huvudet."

https://www.expressen.se/sport/nfl/avslojar-sanningen-bakom-dodsfallet/

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.