Annons:
Etiketterintelligenssavantsyndromextraordinära-färdigheter
Läst 2906 ggr
Magi-cat
2018-02-02 21:57

Sjunkande IQ på grund av surfplattor?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fram tills nyligen har intelligenskurvan hos befolkningen pekat uppåt. Vi har alltså blivit allt smartare i takt med att samhället utvecklats.

Men nu har något hänt som bekymrar hjärnforskarna: intelligenskurvan har vänt neråt…

Hjärnforskaren Martin Ingvar pekar på ett tänkbart samband mellan försvagad undervisning, ökat TV-tittande och lägre IQ-nivåer.

"Man behöver inte vara Einsteins brorsa för att se att våra sociala system utmanas i dag. Vi behöver mer hjärna i samhället, inte mindre, säger Martin."

M. Ingvar tar upp att man utvecklar språket sämre om man blir talad TILL och inte MED, som man blir via surfplattor etc. Mer läsplatta, mer mobil, ger färre utvecklande samtal.

En annan ogynnsam faktor är att "det leks för lite idag". Då fysisk lek ersätts med läsplattor försämras tänkandet. När barn går miste om viktig språkutveckling hämmas det abstrakta tänkandet.

M. Ingvar säger också att skolan inte prioriterar läsning tillräckligt. Barn som inte har läsandet med sig hemifrån får alltså ett sämre utgångsläge.
"Läsning är ett effektivt instrument för att socialiseras in i ett samhälle."

Vad ska vi göra då? 

Öka läsandet! Öka kunskapsnivån!

https://www.svd.se/svenske-hjarnforskaren-ipads-och-tv-tittande-ger-barn-iq-brist

Edit: Angående sjunkande IQ: Se även Flynn-effekten.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2018-02-02 22:04
#1

Jag tycker bilden jag valde var ganska fyndig. 😎 En bok kan finnas i en läsplatta - också.

Att öka läsandet är naturligtvis viktigt. Att satsa på skolbiblioteken - inte lägga ner dem, som tyvärr är vanligt, är en viktig del.

Barn lär sig genom lek. Har vi inte förstått lekens allvar?
Ligger det något i det Martin Ingvar talar om, att leken fått ge vika för typ läsplattor?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-02-02 22:10
#2

Det kan ju vara så att man lär sig andra saker idag än vad man gjorde förr och att vi fortfarande mäter från gamla förutsättningar.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Magi-cat
2018-02-02 22:17
#3

#2 Fast testerna är avsedda att mäta IQ oberoende av utbildning och sociala förhållanden etc.

(Jag utgår då ifrån att Martin Ingvar tagit annat som kan inverka i beaktande.)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-02-02 22:31
#4

Fast IQ är ett antagande om intelligens utefter den verklighet man levde i då, då testerna skapades. Det innebär inte att de är oberoende av sin tid. Barn lär sig andra saker idag så testerna kan mycket väl visa att de (testerna) inte är representativa längre.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pyttelite
2018-02-02 22:49
#5

Det är faktiskt intressant hur man vinklar nyheter - här har man läst samma källor men inte blandat in några surfplattor.  Vad ville man säga med artikeln?🙂

https://kvartal.se/kommentar/z3ayoomcnwuf7n95lt93xkqwr2nwy4


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Magi-cat
2018-02-03 08:06
#6

##5 Artikeln i SvD tar dock upp citat av Martin Ingvar där surfplattor och TV-tittande nämns, bland andra faktorer. Vinklat eller inte vinklat, det är olika synpunkter i ett sammantaget helt där det inte är enkelt att särskilja de mest utmärkande faktorerna.

.

Jag hade inte tänkt diskutera IQ-test som sådana här i tråden. Det finns naturligtvis relevanta invändningar att resa mot användningen av dem som instrument. Jag utgår ifrån att även forskarna som drar slutsatserna känner till dem.

Martin Ingvar är inte någon av mina favoriter (subjektivt 😃) men Katarina Gospic är det.

Här är en gammal tråd om skärmanvändning och synpunkter från bl.a. henne.:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/582ab689ce12c46a89000d63-barn-skarmtid-och-var-40-000-ar-gamla-hjarna

Jag tror att för att göra framsteg i kunskap (och intelligens) måste vi lära oss mer och ta hänsyn till hur hjärnan faktiskt fungerar. 

Hjärnan är plastisk och förändras i förhållande till hur vi använder den.

Vissa områden t.o.m. minskar i storlek i förhållande till vår allt högre grad av uppkoppling. Varför skulle den inte? Det behövs inte samma hjärnaktivitet när vi måste slita för att hitta rätt eller ta reda på saker, jämfört med om vi kan slå upp det omedelbar belöning eller följa GPS:en.

Så visst förändras det vi kallar intelligens. Frågan är åt vilket håll. (Eller vad vi ska använda den till.)

En sak till: Hjärnan behöver avkoppling! Stress krymper hjärnan (och påverkar säkerligen intelligensen och beslutsfattandet) och ständig uppkoppling ger stress:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/563748b2ce12c4389a0014c6-sociala-medier-andrar-hjarnan


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Pyttelite
2018-02-03 09:12
#7

Jag känner att argumentationen var ungefär likadan när det började komma flera kanaler på TV och att vi fick en hel del barn-TV. 

Argumentationen mot reklam-TV var inte heller att leka med. Jag tror att det finns en hel del andra faktorer till dessa resultat.

Skolan har förändrats mer under de senaste 30 år än vad någon kan föreställa sig och den svenska befolkningen är inte lika homogen som tidigare. Mycket viktiga faktorer att ta ställning till.

Det som är lite underhållande är att argumentationen är ungefär densamma så fort vi får in något som "revolutionerar" vårt liv och till det räknar jag både TV och läsplattor eller snarare tillgång till internet. Den där flugan ni vet!

Min vuxna uppfattningen om barns lek och lärande baserar sig till mina egna erfarenheter inte till mins barns hantering av nya medier.

Faktiskt var det ett enormt motstånd mot järnvägens framskridande i mitten av 1800-talet för man ansåg att hjärnornas kapacitet avtog drastiskt efter att färdas i högre hastigheter än typ 20 km/h. Vi (människans kropp) mår inte bra av sådana höga hastigheter.

Tvärt emot vad artiklarna ovan anger så har man kunnat visa att datorernas intåg i både skola och vardag inte är så dåligt - visserligen presenterad i en branschtidning men i alla fall.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.621787/nu-ar-det-bevisat---barnen-blir-battre-i-skolan-med-surfplattor

Sen har jag svårt med argumentation att vi inte längre pratar med utan bara till varandra baserat på läsplattor.

Det är väl snarare tvärt om med alla taktikspel som finns både digitala och traditionellt manuella och sedan har vi den där kontakten som vi kan ha med varandra nästan jämt.

Det finns Skype, det finns mängder av chattprogram och det finns dessutom oändliga möjligheter till lärande att hitta likasinnade inom smala ämnen och därtill både forskningsrapporter och annan litteratur. 

Det finns också företeelser som Turf, Geocaching Pokemon osv som i allra högsta grad får ut både barn och vuxna som förmodligen dessa forskare inte ens känner till. Jag tror nog att vi ska avvakta domedagsklockorna några decennier till.

Däremot ska vi satsa på ungdomar och de områden som har det sämst. Att vara lärare ska vara ett viktigt arbete och de ska respekteras både av barn och föräldrar.

Det är mycket svårare att påverka  det som påverkar oss vuxna och hur vi beter oss och hur vi prioriterar än att argumentera för att nya saker förstör våra barn - de anpassar sig men inte vi.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Magi-cat
2018-02-03 09:20
#8

#7 Det är en vanlig invändning, att "det var likadant förr när…" 🙂

Det var det nu inte, (till att börja med) utan så gott som ständig uppkoppling sätter sina spår, enligt hjärnforskare. (För att uttrycka det väldigt kort.)

Därmed är det inte nödvändigtvis alls någon värdering i det, men vi måste kunna diskutera seriöst och verkligen ta reda på vad som händer i hjärnan.  Utan att det betraktas som töntaktigt eller teknikfientligt.🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-02-03 09:56
#9

Det må vara så att det är en vanlig invändning men de behöver inte vara fel för det. Går du 10 år tillbaka hittar du säkert motsvarande ”forskning” som säger samma sak men med ett annat fokus. Att det finns helt andra anledningar till att barn inte lär sig är mycket jobbigare att ta till sig det är enklare att peka på tekniska framsteg som man själv inte behärskar eller tycker om. Det är nästan alltid så att dåtiden romantiseras upp som en lycklig och mycket bättre tid - framtiden är skrämmande. Den företeelsen bör läggas till vid värderingen av den här typen av forskningsrapporter. Vi ska absolut diskutera seriöst men den presenterade forskningen är isåfall ensidig om man tittat på vad som står i artikeln som dessutom verkar vara något färgad av skribenten. Att det dessutom leks för lite idag finns det många fler anledningar till än förekomsten av surfplattor. Förra århundradet var spontanlek vanligt eftersom det då fanns många barn hemma. Det finns det inte idag utan barnen tränas professionellt. Efter barnens arbetsdag är det andra väl inplanerade aktiviteter som gäller. Går vi ytterligare 100 år tillbaks var det nästan som idag barnen blev vuxna väldigt fort och hade sina egna sysslor precis som idag då de går till sina ”jobb”. Kanske var det just under en mycket kort tid i barnens historia som barnen fick leka sådär bullerbysaktigt och spontant som det så vackert talas om. Det är möjligt att den nyligen presenterade hjärnforskningen som beskrivs är kvalitativt god men recensionerns och artiklarna innehåller alldeles för mycket godtyckliga och generella kommentarer för att den i sin helhet ska vara trovärdig.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Magi-cat
2018-02-03 10:54
#10

#9  Går du 10 år tillbaka hittar du säkert motsvarande ”forskning” som säger samma sak men med ett annat fokus

Är det inte så det är med forskning? 😎 Nytt och nytt, hela tiden, omvärdera, kritisera, lära mer! 
Är det av någon särskild anledning du sätter "forskning" inom citationstecken?

Det är nästan alltid så att dåtiden romantiseras upp som en lycklig och mycket bättre tid - framtiden är skrämmande.

Jag utgår i det skrivna från att forskarna förhåller sig objektiva till ämnesområdet, alternativt tar sin eventuella bias med i beräkningen.

Jag har försökt vidga vyerna lite och inte haka upp alltför mycket på artikeln i ingressen, som mycket riktigt får ses som personlig för skribenten, och visat på fler länkar där man tar upp hur hjärnan påverkas av uppkopplingen.

Det kan finnas faktorer i nutiden att vara vaksam på och reagera eller agera efter, utan att för den skull hamna i "det var bättre förr". Eller för den delen tro att den som förhåller sig sunt kritisk - med relevant forskning i ryggen - tycker "framtiden är skrämmande".

Angående barnens lek så talas det, också det i forskning, om att inte bara barn utan också vuxna rör på sig för lite. Fysisk aktivitet är mycket viktig för hjärnan, och så hamnar vi där igen….🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-02-03 11:13
#11

Nej, så är det inte alltid det beror på typen av forskning om den är repeterbar eller inte. 

Det finns alldeles för mycket tyckande och nyhetsvärde i den här typen av forskning och den återupprepas ständigt med ungefär samma utfall varje gång men med olika fokus vilket i sig är konstigt för den bygger oftast på att det var bättre förr - men det var det ju inte alldeles nyss när den gamla rapporten kom som baseras på ungefär liknande forskningsmetodik.

Det finns olika typer av forskningsmetodik - det är väl ganska klart att vattnet kokar vid ungefär 100 grader Celsius plus/minus beroende på lufttryck men huruvida TV och läsplattor skadar barns utveckling är en synnerligen subjektiv forskning speciellt som det är mycket annat som är variabelt runt om kring som man måste ta hänsyn till så nej all forskning är inte objektiv.

Visst  är det säkert så att det finns både barn och vuxna som rör sig för lite men att skylla det bara på surfplattor är att göra det lite för enkelt för sig. Det finns många hjälpmedel tack vare dessa surfplattor, spel eller appar som uppmuntrar till både utomhusaktivitet och annan motion.

Att folk äter fel och inte motionerar har snarare med andra saker att göra men det är enklare att skylla på TV och surfplattor. Det är inte så att TV och surfplattor väljer oss som föremål utan det är vi som väljer dom.

Hjärnan har en stor förmåga till anpassning oavsett om det är nya uppfinningar som tåg, surfplattor eller något annat. Lika bra som den är på anpassning är den lika bra på att störas ut om vi inte känner att vi behärskar situationen.

Hjärnstress kan uppstå av flera olika orsaker som inte har med tekniska landvinningar att göra. Det kan handla om förlust , utanförskap, ensamhet, ekonomi, otrygghet, mobbning, för stora krav både egna och andras …  dvs en hel del mjuka saker men det är alldeles för jobbigt att prata om bättre då att skylla på TV och datorer.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Magi-cat
2018-02-03 11:36
#12

#11 Du pratar om att "skylla på" surfplattor etc. Naturligtvis finns det många faktorer som påverkar vår benägenhet till fysisk aktivitet. En  okulär besiktning av människors beteende under sin vakna tid gör att man med visstfog kan grunda en hypotes att den ständiga uppkopplingen kan inverka på fysisk aktivitet, hjärnstress och interaktion med andra. 🙂

Hjärnan behöver vila - också. 😴

Naturligtvis kan det finnas fler faktorer där ensamhet är väldigt viktig. Som det alltid har varit. Det nya nu är den ständiga uppkopplingen, jakten på idogt matande av belöningssystemet etc.

Nu vill jag återigen inflika att jag personligen inte lägger några aspekter på användning av surfplattor etc, men att forska på hur det påverkar hjärnan och människorna ÄR viktigt, samt att ta till sig informationen.

.

För att återkomma till intelligensen:

Ser vi någon generation eller så framåt så kommer vi kanske inte att behöva så mycket egen intelligens och hjärnkapacitet. Vi kommer att vara uppkopplade direkt till "molnet", nätet, den artificiella intelligensen, the Borg, eller vad vi nu kommer att kalla det. Det blir onödigt att lära sig så mycket eftersom vi har tillgång till all information när vi behöver den.

(Själv är jag ganska förtjust i min månne ofullkomliga hjärna, men vid det laget har jag nog lämnat in, ändå. 👋)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-02-03 13:10
#13

Först och främst är det inte surfplatan som är problemet utan hur du använder den. 

När det gäller motion och barn finns det andra mer avgörande faktorer. Antalet timmar med "Gymnastik" på schemat har minskat och är i många fall teoretisk!! Många barn deltar inte i aktiviteterna.

Barn blir i större grad skjutsade till sina aktiviteter - att gå eller cykla till skolan är inte lika vanligt längre. Detta är värre än surfplattor!!

När det gäller inslaget från SVD angående Martin Ingvar, så betonas IPAD, Surfplatta och TV betydligt mer än de tillkortakommande som vår skola hamnat i. Det är ok rent retoriskt att skylla på TV och datorer men problemet ligger någon annanstans. 

Visst blir vi matade med information hela dagarna men vi kan också själva välja bort. Sen måste man se till varje människas totala livssituation. Det som stressar dig stressar inte mig och tvärt om utan att för den skull säga att du är bättre än jag eller att jag skulle vara bättre än du.

Det finns många andra forskningsprojekt i frågan så Martin Ingvar är inte ensam och att surfplattor eller annan stimulans rent genetiskt skulle undergräva vår hjärna tror jag inte ett ögonblick på oavsett vad Martin Ingvar säger.

Jag skulle tro att Martin Ingvar inte alltid menar så som han blir citerad i dagspressen utan vissa meningar är lösryckta ur sitt sammanhang. Jag refererade till "flugan internet" i ett tidigare inlägg ett begrepp som pressen myntade och som tillskrevs den person som blev intervjuad - men så var det inte riktigt.

Det finns många andra pågående forskningar i olika fora - intressant är vad som sägs i sista referens nedan att det är alldeles för tidigt att säga hur paddorna påverkar våra barn eftersom tekniken är så ny och det är också en forskare (i ämnet) som uttalar sig …

Lite referenser till bl. a. EU-forskning:

EU Kids Online

Sveriges bidrag i EU Kids Online

Nya rön om barn och problematisk internetanvändning …

Därför är paddan inte skadlig för ditt barn

Bara som en liten krydda, hade vi inte haft internet skulle varken du eller jag sitta här och käfta om ett ämne som vi både finner intressant.

Vi hade troligtvis inte ens pratat med varandra även om vi träffats - visst är det häftigt med internet. 😉


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Magi-cat
2018-02-03 15:14
#14

#13 Bara som en liten krydda, hade vi inte haft internet skulle varken du eller jag sitta här och käfta om ett ämne som vi både finner intressant.

Vem käftar? 😉☺️😃

Skämt åsido. 

Nu slår du in öppna dörrar igen eller bemöter sådant som väl inte uttalats. Är någon emot företeelsen internet?

När det gäller motion och barn finns det andra mer avgörande faktorer. Antalet timmar med "Gymnastik" på schemat har minskat och är i många fall teoretisk!! Många barn deltar inte i aktiviteterna.

När minskade antalet timmar i gymnastiken? Det kan inte vara alldeles nytt och inte korrelerat i tid med att alla alltid sitter med en mobil i handen, typ? 🙂 (Sagt av en som var expert på att smita ifrån jympan, i en annan tid när mobilen inte ens var uppfunnen.)
Fast visst är det viktigt med fysisk aktivitet i skolan, oavsett. Ännu viktigare nu. Ibland håller inte skolan jämna steg med behoven.

.

Men om någon, oavsett vem, menar att den stora användningen av uppkopplade …saker inte skulle påverka oss och våra hjärnor köper jag det inte. Det återstår "bara" att visa mer på vilket sätt. En liten bit på väg har "vi" kommit, och jag gav också några länkar en bit upp eller i tidigare trådar.

Om ingenting verkligen ingenting, påverkas av all denna uppkoppling skulle vi inte behöva nya lagar om mobilanvändning vid bilkörning t.ex. Hjärnan klarar inte båda sakerna på en gång. I det här fallet visas det enkelt men smärtsamt i olycksstatistik. I andra fall är det inte lika tydligt.

Observera att det inte är "teknikrädda" människor, vilka som helst, som reser frågetecken och driver forskning i ämnet. 

.

Med detta sagt får inte heller "vanliga människors" (icke-forskare) funderingar föraktas.
Det är inte så himla lätt för alla att rätta in sig i varför det inte längre ska kunna köpas biljett på bussen eller ens vara möjligt att se när bussen går utan att ha tillgång till en uppkopplad manick.
Fast det är lite utanför ämnet. Men jag tycker inte om ens en antydan till förakt som kokas ner i "rädsla" (som om det vore något i sig dåligt).

Även människors subjektiva känslor och upplevelser måste få komma till tals.

Finns visst mycket att säga om det här. 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2018-02-03 15:54
#15

Jag kan i detta sammanhang omöjligt undanhålla er dessa kloka ord av Ulf Danielsson:😉(Obs, innehåller humor 🤓)

"Så hur skall man hantera utvecklingen? Receptet är enkelt. Arbetsgivare bör tänka sig för när de anställer någon under 40, föräldrar bör dra ur sladden och tvinga sina barn att läsa böcker. Tjocka böcker. Och du själv bör inte läsa alltför många bloggar."

https://ulfdanielsson.com/tag/flynneffekten/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-02-03 16:27
#16

Tittar man på de olika Läroplanerna så har antalet timmar minskat om jag nu inte ser fel. Antalet friluftsdagar är heller inte reglerade som det var förr.

Läroplanen för 1994 säger totalt 500 h fördelat på nio år de tidigare läroplanerna hade reglerat antal timmar per åk. Så jag kan inte se annat än att totala antalet timmar minskat.

Det är också så att man har teoretiska gymnastiklektioner idag något vi aldrig hade om det inte blivit fel på gympasalen - och ve den som försökte fuska sig ifrån gympan.

Om det skulle vara så att hjärnan har förändrats pga av att vi fått så mycket information - är det inte bra då?

Hur är det med andra delar av kroppen - blir den inte tränad av att användas och de delar som nu skulle förtvina om de nu gör det är det inte bra om vi förbättrar hjärnans design?

Nu kan jag inte ens tänka mig att evolutionen varit så snabb att det finns speciellt märkbara skillnader mellan min Pyttehjärna och mina närmsta förfäders men skulle det finnas det så är det väl bra att vi anpassat oss till ett nuläge.

Vi pratar också om den dagliga stressen som vi aldrig varit utsatta för förr.

Öh! säger jag bara!

- Gå tillbaka 100 år i tiden utedass, det luktar inte direkt rosenblad. Det finns vägglöss och råttor överallt.

- Sjuk- och tandvård är om inte obefintlig så ganska taskig. De flesta av oss är trångbodda och det saknas värme i husen i alla fall ingen fjärrvärme .

 - Spriten flödar och maten är ibland knapp.  

- Kroppsarbetet är många gånger tungt även för de enklaste göromål (tvätt, disk …) vatten måste bäras in från gården.

- De som arbetar på fabrik har långa och fysiskt tunga dagar.

- Kommunikationerna med bil, tåg eller buss är inte alltid så tur-täta och är dyra.

- Småbarnen hade inga blöjor som de kunde gå torra i flera timmar utan där var det tyg och daglig urk! tvätt.

- Det fanns inga preventivmedel.

På den tiden gick människorna trallande och ostressade med ett leende på läpparna  till sina sysslor och hade det bara bra … å nu håller vår hjärna på att skrumpna ihop för att vi har det så jobbigt.

Njae - vi lever i en föränderlig värld och vi kan missbruka allt både surfplattor och TV-apparater men våra hjärnor kommer att bestå ett tag till - jag är övertygad!🙂


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Denna kommentar har tagits bort.
Pyttelite
2018-09-22 20:56
#18

För nästan en månad sedan fick jag en hjärnblödning - mitt i livet. 

Visst är det häftigt att jag vid rehabiliteringen fick massor av hjärngympa via paddan - blir min hjärna extra förstörd nu kan man undra när man tagit del av detta dravel?

Tänk vad mycket felaktig information som sprids, till vilken nytta - vad är syftet?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Maria
2018-09-22 21:16
#19

Jag trodde det hela handlade om hur barn påverkas i sin utveckling. Inte om hur vi faktiskt kan använda tekniken till ex rehabilitering. Jag har en förvärvad hjärnskada och är oerhört glad att jag lever i denna tid med all teknik. Däremot kan man kanske vara lite bekymrad över dagens barn och deras framtid. Hur påverkas de? Kanske bara positivt men det kanske uppstår andra problem.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Maria
2018-09-22 21:56
#21

Ett spel ja….men en hel generation som växer upp med datorspel som tar mycket av tiden som kanske kunde använts till utelek och annat kreativt. Barn har t.ex mer övervikt numera vilket också kanske kan härledas till stillasittande spelande. Jag tror inte det är skitsnack men det kommer med all säkerhet mer forskning kring detta ämne.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Pyttelite
2018-09-22 22:02
#22

Nu visade det sig att just datorspel var träningshjälp för hjärnan, så du har fel. Övervikt är inte förknippat med lågt IQ!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Maria
2018-09-23 07:02
#23

Det är klart att det är träningshjälp för hjärnan. Jag skriver ju själv och berättar att jag är glad för denna träning eftersom jag har en hjärnskada.

Jag skriver inte heller att övervikt är förknippat med lågt IQ utan är en förlängning av stillasittande spelande och också något negativt för oss. Det var en parentes.

Tråden handlar om barn som lever med surfplattor.

Du väljer att missförstå precis allt man skriver så det verkar lönlöst att förklara sig.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Pyttelite
2018-09-23 08:14
#24

Tråden handlar om att barn skulle få lägre IQ för att de använder paddor eller läsplattor - det stämmer inte - speciellt som man använder dessa verktyg i rehabilitering av hjärnskador - då blir det extra kontroversiellt.

När barn spelar spel tränar de omedvetet mängder av förmågor som är viktiga att behärska och som dessutom inte fysisk träning kan ge.

Spel behöver heller inte vara traditionella eller "manuella" för att fungera - en padda eller läsplatta ger annan träning som det är svårt att ge på annat sätt. 

Jag frågar mig varför debatten finns - vad är det som dessa människor vill åstadkomma när det inte ens finns underbyggd forskning på att tesen stämmer, se även min övrig kommentarer i tråden


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Maria
2018-09-23 08:29
#25

#24 Vet du vad ödmjukhet är? Kan du ens stava till det?😃

Du använder ord som "Det stämmer inte" "Du har fel" "Skitsnack"

Jag skriver bara mina funderingar.

Jag tycker fortfarande inte man kan jämföra rehabilitering av vuxna med förvärvad hjärnskada som använder spelande på surfplatta med barn som växer upp med detta spelande i en utvecklande fas i livet.

Framtida forskning kommer med all säkerhet att kunna påvisa mer om detta ämne.

Jag tycker dessutom det är bra att debatten finns för förändringen som har tillkommit mänskligheten de senaste 100 åren är enorm. Förändringen som tillkommit sedan vi fick allmän tillkomst till datorer är gigantisk i historiskt sammanhang.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Magi-cat
2018-09-23 08:39
#26

#19 Bra att tekniken har hjälpt dig, Maria. 🌺 Och visst kan man vara både glad över och samtidigt bekymrad över annat kring teknikanvändning.

#18, #24 Tråkigt med din stroke, Pyttelite, men så bra att du återhämtat dig!

Om du läser i tråden ser du säkert att det går att diskutera ett ämne utan att allt är helt svart eller helt vitt.
Din misstänksamhet i #24 att "dessa människor" (vilka är det rent konkret?) "vill åstadkomma" något behöver inte vara befogad. Att frågor diskuteras, debatteras, ifrågasätts och forskas kring ser jag som viktigt för såväl framtiden som demokratin. 

Det är inte heller så att "Tråden handlar om att barn skulle få lägre IQ för att de använder paddor eller läsplattor ". Du lade kanske inte märke till frågetecknet i rubriken? Flera aspekter har framkommit i tråden.
Skulle det anses omöjligt och oönskat att ens ta upp dessa frågor ens i ett diskussionsforum för allmänheten, är det illa.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-09-23 08:44
#27

Om barn har fått lägre IQ beror det inte på att de använder surfplattor utan på något annat. 

Det finns heller inget belägg för att det är så att barn skulle få lägre IQ genom att de använder surfplattor och jag har ovan tidigare redovisat bevis och diskussioner för att det inte är så, så jag vet inte vem som ska vara ödmjuk. 

Åsikterna och orsakerna till det sjunkande IQ om det ens stämmer är bara lösa uttalanden och som inte är underbyggt utan just bara prat.

Att tro att det är skillnad om spelen ordineras av rehabteam än att barn självmant spelar dom och att de i dessa fall degenerera hjärnan är nonsens.

Barns hjärnor blir inte negativt påverkade av att spela datorspel snarare tvärtom - så visst är det skitsnack.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Magi-cat
2018-09-23 08:46
#28

#27 Det har framgått vad du anser. Var vänlig och använd en annan ton än det där aggressiva "skitsnack" etc hädanefter!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pyttelite
2018-09-23 08:54
#29

#26 Jag har visat väl underbyggda fakta i tråden tidigare att uttalandet inte är underbyggt och direkt felaktigt eller missvisande.

Jag blev dessutom förvånad när man gav mig olika datorspel för att  träna upp min hjärna, en aspekt som inte ens blivit berörd av de som är motståndare till dessa spel.

Jag har dessutom fått en hjärnblödning, stroke är samlingsnamnet på olika sjukdomar om vi nu ska hålla oss till rätta ordval.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Magi-cat
2018-09-23 09:05
#30

#29 Jag använde samlingsnamnet stroke, eftersom många säger "hjärnblödning" rakt över.
Eftersom du framhåller att du är bekant med det korrekta ordvalet ska jag naturligtvis begagna mig av det i ditt fall i fortsättningen. 

Fortsatt lycka till med tillfrisknandet!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Maria
2018-09-23 12:09
#31

#29 Jag blev dessutom förvånad när man gav mig olika datorspel för att  träna upp min hjärna, en aspekt som inte ens blivit berörd av de som är motståndare till dessa spel.

Vilka är det som är motståndare till dessa spel?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Pyttelite
2018-09-23 15:53
#32

Om du läser i trådstarten hittar du svaret, Martin Ingvar med flera personer anser att läsplattor, paddor och TV-tittande förstör våra hjärnor.

Jag har fått lära mig från neurologen och till den knutna rehabiliteringen samt det egna tillfrisknandet att - datorspel - bollspel - målarböcker - TV-tittande - pärlplattor med flera aktiviteter tränar hjärnan och är nyttiga aktiviteter för hjärnan och dess tillfrisknande.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Maria
2018-09-23 16:08
#33

#32 Precis vad jag också har fått lära mig och jag har haft min hjärnskada sedan 2011.

Om du läser trådstarten så ser du att det handlar om små barn som växer och utvecklas. Inte om vuxna som fått förvärvad hjärnskada.

Ser du skillnaden?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Maria
2018-09-24 06:09
#35

Suck.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Upp till toppen
Annons: