Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter

Sjunkande IQ på grund av surfplattor?

2018-02-02 21:57 #0 av: Magi-cat

Fram tills nyligen har intelligenskurvan hos befolkningen pekat uppåt. Vi har alltså blivit allt smartare i takt med att samhället utvecklats.

Men nu har något hänt som bekymrar hjärnforskarna: intelligenskurvan har vänt neråt...

Hjärnforskaren Martin Ingvar pekar på ett tänkbart samband mellan försvagad undervisning, ökat TV-tittande och lägre IQ-nivåer.

"Man behöver inte vara Einsteins brorsa för att se att våra sociala system utmanas i dag. Vi behöver mer hjärna i samhället, inte mindre, säger Martin."

M. Ingvar tar upp att man utvecklar språket sämre om man blir talad TILL och inte MED, som man blir via surfplattor etc. Mer läsplatta, mer mobil, ger färre utvecklande samtal.

En annan ogynnsam faktor är att "det leks för lite idag". Då fysisk lek ersätts med läsplattor försämras tänkandet. När barn går miste om viktig språkutveckling hämmas det abstrakta tänkandet.

M. Ingvar säger också att skolan inte prioriterar läsning tillräckligt. Barn som inte har läsandet med sig hemifrån får alltså ett sämre utgångsläge.
"Läsning är ett effektivt instrument för att socialiseras in i ett samhälle."

Vad ska vi göra då? 

Öka läsandet! Öka kunskapsnivån!

https://www.svd.se/svenske-hjarnforskaren-ipads-och-tv-tittande-ger-barn-iq-brist

Edit: Angående sjunkande IQ: Se även Flynn-effekten.

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-02 22:04 #1 av: Magi-cat

Jag tycker bilden jag valde var ganska fyndig. Cool En bok kan finnas i en läsplatta - också.

Att öka läsandet är naturligtvis viktigt. Att satsa på skolbiblioteken - inte lägga ner dem, som tyvärr är vanligt, är en viktig del.

Barn lär sig genom lek. Har vi inte förstått lekens allvar?
Ligger det något i det Martin Ingvar talar om, att leken fått ge vika för typ läsplattor? 

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-02 22:10 #2 av: Pyttelite

Det kan ju vara så att man lär sig andra saker idag än vad man gjorde förr och att vi fortfarande mäter från gamla förutsättningar.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-02 22:17 #3 av: Magi-cat

#2 Fast testerna är avsedda att mäta IQ oberoende av utbildning och sociala förhållanden etc.

(Jag utgår då ifrån att Martin Ingvar tagit annat som kan inverka i beaktande.)

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-02 22:31 #4 av: Pyttelite

Fast IQ är ett antagande om intelligens utefter den verklighet man levde i då, då testerna skapades. Det innebär inte att de är oberoende av sin tid.

Barn lär sig andra saker idag så testerna kan mycket väl visa att de (testerna) inte är representativa längre.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-02 22:49 #5 av: Pyttelite

Det är faktiskt intressant hur man vinklar nyheter - här har man läst samma källor men inte blandat in några surfplattor.  Vad ville man säga med artikeln?Glad

https://kvartal.se/kommentar/z3ayoomcnwuf7n95lt93xkqwr2nwy4


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-03 08:06 #6 av: Magi-cat

##5 Artikeln i SvD tar dock upp citat av Martin Ingvar där surfplattor och TV-tittande nämns, bland andra faktorer. Vinklat eller inte vinklat, det är olika synpunkter i ett sammantaget helt där det inte är enkelt att särskilja de mest utmärkande faktorerna.

.

Jag hade inte tänkt diskutera IQ-test som sådana här i tråden. Det finns naturligtvis relevanta invändningar att resa mot användningen av dem som instrument. Jag utgår ifrån att även forskarna som drar slutsatserna känner till dem.

Martin Ingvar är inte någon av mina favoriter (subjektivt Skrattar) men Katarina Gospic är det.

Här är en gammal tråd om skärmanvändning och synpunkter från bl.a. henne.:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/582ab689ce12c46a89000d63-barn-skarmtid-och-var-40-000-ar-gamla-hjarna

Jag tror att för att göra framsteg i kunskap (och intelligens) måste vi lära oss mer och ta hänsyn till hur hjärnan faktiskt fungerar. 

Hjärnan är plastisk och förändras i förhållande till hur vi använder den.

Vissa områden t.o.m. minskar i storlek i förhållande till vår allt högre grad av uppkoppling. Varför skulle den inte? Det behövs inte samma hjärnaktivitet när vi måste slita för att hitta rätt eller ta reda på saker, jämfört med om vi kan slå upp det omedelbar belöning eller följa GPS:en.

Så visst förändras det vi kallar intelligens. Frågan är åt vilket håll. (Eller vad vi ska använda den till.)

En sak till: Hjärnan behöver avkoppling! Stress krymper hjärnan (och påverkar säkerligen intelligensen och beslutsfattandet) och ständig uppkoppling ger stress:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/563748b2ce12c4389a0014c6-sociala-medier-andrar-hjarnan

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-03 09:12 #7 av: Pyttelite

Jag känner att argumentationen var ungefär likadan när det började komma flera kanaler på TV och att vi fick en hel del barn-TV. 

Argumentationen mot reklam-TV var inte heller att leka med. Jag tror att det finns en hel del andra faktorer till dessa resultat.

Skolan har förändrats mer under de senaste 30 år än vad någon kan föreställa sig och den svenska befolkningen är inte lika homogen som tidigare. Mycket viktiga faktorer att ta ställning till.

Det som är lite underhållande är att argumentationen är ungefär densamma så fort vi får in något som "revolutionerar" vårt liv och till det räknar jag både TV och läsplattor eller snarare tillgång till internet. Den där flugan ni vet!

Min vuxna uppfattningen om barns lek och lärande baserar sig till mina egna erfarenheter inte till mins barns hantering av nya medier.

Faktiskt var det ett enormt motstånd mot järnvägens framskridande i mitten av 1800-talet för man ansåg att hjärnornas kapacitet avtog drastiskt efter att färdas i högre hastigheter än typ 20 km/h. Vi (människans kropp) mår inte bra av sådana höga hastigheter.

Tvärt emot vad artiklarna ovan anger så har man kunnat visa att datorernas intåg i både skola och vardag inte är så dåligt - visserligen presenterad i en branschtidning men i alla fall.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.621787/nu-ar-det-bevisat---barnen-blir-battre-i-skolan-med-surfplattor

Sen har jag svårt med argumentation att vi inte längre pratar med utan bara till varandra baserat på läsplattor.

Det är väl snarare tvärt om med alla taktikspel som finns både digitala och traditionellt manuella och sedan har vi den där kontakten som vi kan ha med varandra nästan jämt.

Det finns Skype, det finns mängder av chattprogram och det finns dessutom oändliga möjligheter till lärande att hitta likasinnade inom smala ämnen och därtill både forskningsrapporter och annan litteratur. 

Det finns också företeelser som Turf, Geocaching Pokemon osv som i allra högsta grad får ut både barn och vuxna som förmodligen dessa forskare inte ens känner till. Jag tror nog att vi ska avvakta domedagsklockorna några decennier till.

Däremot ska vi satsa på ungdomar och de områden som har det sämst. Att vara lärare ska vara ett viktigt arbete och de ska respekteras både av barn och föräldrar.

Det är mycket svårare att påverka  det som påverkar oss vuxna och hur vi beter oss och hur vi prioriterar än att argumentera för att nya saker förstör våra barn - de anpassar sig men inte vi. 

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-03 09:20 #8 av: Magi-cat

#7 Det är en vanlig invändning, att "det var likadant förr när..." Glad

Det var det nu inte, (till att börja med) utan så gott som ständig uppkoppling sätter sina spår, enligt hjärnforskare. (För att uttrycka det väldigt kort.)

Därmed är det inte nödvändigtvis alls någon värdering i det, men vi måste kunna diskutera seriöst och verkligen ta reda på vad som händer i hjärnan.  Utan att det betraktas som töntaktigt eller teknikfientligt.Glad

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-03 09:56 #9 av: Pyttelite

Det må vara så att det är en vanlig invändning men de behöver inte vara fel för det. Går du 10 år tillbaka hittar du säkert motsvarande ”forskning” som säger samma sak men med ett annat fokus.

Att det finns helt andra anledningar till att barn inte lär sig är mycket jobbigare att ta till sig det är enklare att peka på tekniska framsteg som man själv inte behärskar eller tycker om. Det är nästan alltid så att dåtiden romantiseras upp som en lycklig och mycket bättre tid - framtiden är skrämmande.

Den företeelsen bör läggas till vid värderingen av den här typen av forskningsrapporter.

Vi ska absolut diskutera seriöst men den presenterade forskningen är isåfall ensidig om man tittat på vad som står i artikeln som dessutom verkar vara något färgad av skribenten.

Att det dessutom leks för lite idag finns det många fler anledningar till än förekomsten av surfplattor.

Förra århundradet var spontanlek vanligt eftersom det då fanns många barn hemma. Det finns det inte idag utan barnen tränas professionellt. Efter barnens arbetsdag är det andra väl inplanerade aktiviteter som gäller.

Går vi ytterligare 100 år tillbaks var det nästan som idag barnen blev vuxna väldigt fort och hade sina egna sysslor precis som idag då de går till sina ”jobb”.

Kanske var det just under en mycket kort tid i barnens historia som barnen fick leka sådär bullerbysaktigt och spontant som det så vackert talas om.

Det är möjligt att den nyligen presenterade hjärnforskningen som beskrivs är kvalitativt god men recensionerns och artiklarna innehåller alldeles för mycket godtyckliga och generella kommentarer för att den i sin helhet ska vara trovärdig.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-03 10:54 #10 av: Magi-cat

#9  Går du 10 år tillbaka hittar du säkert motsvarande ”forskning” som säger samma sak men med ett annat fokus

Är det inte så det är med forskning? Cool Nytt och nytt, hela tiden, omvärdera, kritisera, lära mer! 
Är det av någon särskild anledning du sätter "forskning" inom citationstecken?

Det är nästan alltid så att dåtiden romantiseras upp som en lycklig och mycket bättre tid - framtiden är skrämmande.

Jag utgår i det skrivna från att forskarna förhåller sig objektiva till ämnesområdet, alternativt tar sin eventuella bias med i beräkningen.

Jag har försökt vidga vyerna lite och inte haka upp alltför mycket på artikeln i ingressen, som mycket riktigt får ses som personlig för skribenten, och visat på fler länkar där man tar upp hur hjärnan påverkas av uppkopplingen.

Det kan finnas faktorer i nutiden att vara vaksam på och reagera eller agera efter, utan att för den skull hamna i "det var bättre förr". Eller för den delen tro att den som förhåller sig sunt kritisk - med relevant forskning i ryggen - tycker "framtiden är skrämmande".

Angående barnens lek så talas det, också det i forskning, om att inte bara barn utan också vuxna rör på sig för lite. Fysisk aktivitet är mycket viktig för hjärnan, och så hamnar vi där igen....Glad

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-03 11:13 #11 av: Pyttelite

Nej, så är det inte alltid det beror på typen av forskning om den är repeterbar eller inte. 

Det finns alldeles för mycket tyckande och nyhetsvärde i den här typen av forskning och den återupprepas ständigt med ungefär samma utfall varje gång men med olika fokus vilket i sig är konstigt för den bygger oftast på att det var bättre förr - men det var det ju inte alldeles nyss när den gamla rapporten kom som baseras på ungefär liknande forskningsmetodik.

Det finns olika typer av forskningsmetodik - det är väl ganska klart att vattnet kokar vid ungefär 100 grader Celsius plus/minus beroende på lufttryck men huruvida TV och läsplattor skadar barns utveckling är en synnerligen subjektiv forskning speciellt som det är mycket annat som är variabelt runt om kring som man måste ta hänsyn till så nej all forskning är inte objektiv.

Visst  är det säkert så att det finns både barn och vuxna som rör sig för lite men att skylla det bara på surfplattor är att göra det lite för enkelt för sig. Det finns många hjälpmedel tack vare dessa surfplattor, spel eller appar som uppmuntrar till både utomhusaktivitet och annan motion.

Att folk äter fel och inte motionerar har snarare med andra saker att göra men det är enklare att skylla på TV och surfplattor. Det är inte så att TV och surfplattor väljer oss som föremål utan det är vi som väljer dom.

Hjärnan har en stor förmåga till anpassning oavsett om det är nya uppfinningar som tåg, surfplattor eller något annat. Lika bra som den är på anpassning är den lika bra på att störas ut om vi inte känner att vi behärskar situationen.

Hjärnstress kan uppstå av flera olika orsaker som inte har med tekniska landvinningar att göra. Det kan handla om förlust , utanförskap, ensamhet, ekonomi, otrygghet, mobbning, för stora krav både egna och andras ...  dvs en hel del mjuka saker men det är alldeles för jobbigt att prata om bättre då att skylla på TV och datorer.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-03 11:36 #12 av: Magi-cat

#11 Du pratar om att "skylla på" surfplattor etc. Naturligtvis finns det många faktorer som påverkar vår benägenhet till fysisk aktivitet. En  okulär besiktning av människors beteende under sin vakna tid gör att man med visst fog kan grunda en hypotes att den ständiga uppkopplingen kan inverka på fysisk aktivitet, hjärnstress och interaktion med andra. Glad

Hjärnan behöver vila - också. Somnar

Naturligtvis kan det finnas fler faktorer där ensamhet är väldigt viktig. Som det alltid har varit. Det nya nu är den ständiga uppkopplingen, jakten på idogt matande av belöningssystemet etc.

Nu vill jag återigen inflika att jag personligen inte lägger några aspekter på användning av surfplattor etc, men att forska på hur det påverkar hjärnan och människorna ÄR viktigt, samt att ta till sig informationen.

.

För att återkomma till intelligensen:

Ser vi någon generation eller så framåt så kommer vi kanske inte att behöva så mycket egen intelligens och hjärnkapacitet. Vi kommer att vara uppkopplade direkt till "molnet", nätet, den artificiella intelligensen, the Borg, eller vad vi nu kommer att kalla det. Det blir onödigt att lära sig så mycket eftersom vi har tillgång till all information när vi behöver den.

(Själv är jag ganska förtjust i min månne ofullkomliga hjärna, men vid det laget har jag nog lämnat in, ändå. Vinkar)

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-03 13:10 #13 av: Pyttelite

Först och främst är det inte surfplatan som är problemet utan hur du använder den. 

När det gäller motion och barn finns det andra mer avgörande faktorer. Antalet timmar med "Gymnastik" på schemat har minskat och är i många fall teoretisk!! Många barn deltar inte i aktiviteterna.

Barn blir i större grad skjutsade till sina aktiviteter - att gå eller cykla till skolan är inte lika vanligt längre. Detta är värre än surfplattor!!

När det gäller inslaget från SVD angående Martin Ingvar, så betonas IPAD, Surfplatta och TV betydligt mer än de tillkortakommande som vår skola hamnat i. Det är ok rent retoriskt att skylla på TV och datorer men problemet ligger någon annanstans. 

Visst blir vi matade med information hela dagarna men vi kan också själva välja bort. Sen måste man se till varje människas totala livssituation. Det som stressar dig stressar inte mig och tvärt om utan att för den skull säga att du är bättre än jag eller att jag skulle vara bättre än du.

Det finns många andra forskningsprojekt i frågan så Martin Ingvar är inte ensam och att surfplattor eller annan stimulans rent genetiskt skulle undergräva vår hjärna tror jag inte ett ögonblick på oavsett vad Martin Ingvar säger.

Jag skulle tro att Martin Ingvar inte alltid menar så som han blir citerad i dagspressen utan vissa meningar är lösryckta ur sitt sammanhang. Jag refererade till "flugan internet" i ett tidigare inlägg ett begrepp som pressen myntade och som tillskrevs den person som blev intervjuad - men så var det inte riktigt.

Det finns många andra pågående forskningar i olika fora - intressant är vad som sägs i sista referens nedan att det är alldeles för tidigt att säga hur paddorna påverkar våra barn eftersom tekniken är så ny och det är också en forskare (i ämnet) som uttalar sig ...

Lite referenser till bl. a. EU-forskning:

EU Kids Online

Sveriges bidrag i EU Kids Online

Nya rön om barn och problematisk internetanvändning ...

Därför är paddan inte skadlig för ditt barn

Bara som en liten krydda, hade vi inte haft internet skulle varken du eller jag sitta här och käfta om ett ämne som vi både finner intressant.

Vi hade troligtvis inte ens pratat med varandra även om vi träffats - visst är det häftigt med internet. Skämtar

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-03 15:14 #14 av: Magi-cat

#13 Bara som en liten krydda, hade vi inte haft internet skulle varken du eller jag sitta här och käfta om ett ämne som vi både finner intressant.

Vem käftar? SkämtarGeneradSkrattar

Skämt åsido. 

Nu slår du in öppna dörrar igen eller bemöter sådant som väl inte uttalats. Är någon emot företeelsen internet?

När det gäller motion och barn finns det andra mer avgörande faktorer. Antalet timmar med "Gymnastik" på schemat har minskat och är i många fall teoretisk!! Många barn deltar inte i aktiviteterna.

När minskade antalet timmar i gymnastiken? Det kan inte vara alldeles nytt och inte korrelerat i tid med att alla alltid sitter med en mobil i handen, typ? Glad (Sagt av en som var expert på att smita ifrån jympan, i en annan tid när mobilen inte ens var uppfunnen.)
Fast visst är det viktigt med fysisk aktivitet i skolan, oavsett. Ännu viktigare nu. Ibland håller inte skolan jämna steg med behoven.

.

Men om någon, oavsett vem, menar att den stora användningen av uppkopplade ...saker inte skulle påverka oss och våra hjärnor köper jag det inte. Det återstår "bara" att visa mer på vilket sätt. En liten bit på väg har "vi" kommit, och jag gav också några länkar en bit upp eller i tidigare trådar.

Om ingenting verkligen ingenting, påverkas av all denna uppkoppling skulle vi inte behöva nya lagar om mobilanvändning vid bilkörning t.ex. Hjärnan klarar inte båda sakerna på en gång. I det här fallet visas det enkelt men smärtsamt i olycksstatistik. I andra fall är det inte lika tydligt.

Observera att det inte är "teknikrädda" människor, vilka som helst, som reser frågetecken och driver forskning i ämnet. 

.

Med detta sagt får inte heller "vanliga människors" (icke-forskare) funderingar föraktas.
Det är inte så himla lätt för alla att rätta in sig i varför det inte längre ska kunna köpas biljett på bussen eller ens vara möjligt att se när bussen går utan att ha tillgång till en uppkopplad manick.
Fast det är lite utanför ämnet. Men jag tycker inte om ens en antydan till förakt som kokas ner i "rädsla" (som om det vore något i sig dåligt).

Även människors subjektiva känslor och upplevelser måste få komma till tals.

Finns visst mycket att säga om det här. Glad

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl
2018-02-03 15:54 #15 av: Magi-cat

Jag kan i detta sammanhang omöjligt undanhålla er dessa kloka ord av Ulf Danielsson:Skämtar(Obs, innehåller humor Nörd)

"Så hur skall man hantera utvecklingen? Receptet är enkelt. Arbetsgivare bör tänka sig för när de anställer någon under 40, föräldrar bör dra ur sladden och tvinga sina barn att läsa böcker. Tjocka böcker. Och du själv bör inte läsa alltför många bloggar."

https://ulfdanielsson.com/tag/flynneffekten/

Hjärta "The most elementary and valuable statement in science, the beginning of wisdom, is, "I do not know"" (Data)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.