Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan

Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Mer empatisk av konst och humaniora?

2018-02-03 08:59 #0 av: Magi-cat

Det är inte konstigt alls egentligen, hjärnan påverkas av allt vi gör och hjärnkopplingar stärks av det vi utövar.
Men hur stärker man empati? Genom att utöva det är väl ett uppenbart svar. Men också enligt ny forskning av att ägna sig åt det som utmärker människan och gör henne till något lite extra (i bästa fall), nämligen konst och humaniora!

I alla fall om man läser till läkare...(Och varför inte annars också!)

Söker man läkare någon gång är det inte alltid man har turen att träffa någon som visar empati, men de finns.
Som ett amerikanskt forskarlag visar, har medicinstudenter som ägnar tid åt konst och humaniora såsom skönlitteratur, musik eller teater, utvecklat personliga egenskaper som uppskattas hos läkare.

De visade sig vara mer empatiska, tålmodiga och bättre på att läsa av känslor. Ett annat plus var att de inte drabbades av utbrändhet lika lätt som de som inte ägnade sig åt konst och humaniora...

Resultaten baserar sig på en webbenkät som 739 studenter på fem olika läkarutbildningar i USA svarat på och har publicerats i Journal of General Internal Medicine.

Även i Sverige har ett medicinsk forskningsfält, medicinsk humaniora, börjat etableras. (Det låter mycket bra, tycker jag.)

"– Det är ingen revolution på gång när det gäller olika tillämpningar inom utbildningar eller vården, men fler och fler intresserar sig för området och det dyker upp alltmer både inom forskning och klinisk verksamhet, säger Elisabeth Punzi."

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/konst-kan-gora-lakare-mer-empatiska

Peace

Anmäl
2018-02-03 08:59 #1 av: Magi-cat

Något att tänka på för alla skolor och alla yrken!

Peace

Anmäl
2018-02-03 10:54 #2 av: Pyttelite

Jag läste sammanfattningen i  Journal of General Internal Medicine.  och det finns en hel del funderingar kring hur resultatet ska användas.

En hel del av de markörer de har för brist på empati är också relaterade till stress och överbelastning så det hade varit intressant att jämföra resultatet med de som har en hobby vid sidan om sitt arbete och familj mot dom som inte har någon form av annan aktivitet och det skulle kunna vara från fysisk aktivitet tillmodellbygge och frimärkssamling och då inte bara humaniora sysselsättningar.

Känner inte riktigt att slutsatsen nödvändigtvis behöver vara den att endast humaniora gör människor empatiska däremot är det väl ganska uppenbart att ju stressade vi är desto större växer reptilhjärnan till sig och det brukar inte innebära en förstärkt empati om man säger så.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-03 10:59 #3 av: Magi-cat

#2 Det finns förstås många andra faktorer att ta hänsyn till. En webbenkät blir ju till att börja med lite subjektiv.

Men betydelsen av konst och humaniora är sorgligt underskattad och jag tycker det är bra att det "puffas" för detta ämnesområde. Jag tror att vi får se mer forskning där. Tummen upp Rent av det nya forskningsfältet "medicinsk humaniora"! Mycket spännande!

Peace

Anmäl
2018-02-03 11:16 #4 av: Pyttelite

Ja det ska bli spännande att se vad som kommer ut av den satsningen.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.