Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter

Flynn-effekten

2018-02-03 15:52 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Fenomenet används inom intelligensforskning och är uppkallat efter professorn i statsvetenskap, James Robert Flynn (f 1924) i Nya Zeeland.

Flynn-effekten uppträder i form av att prestationerna på intelligenstest hela tiden blir bättre från den ena årskullen till den andra. 

Möjliga förklaringar till Flynn-effekten har ansetts vara att allt fler bor i städer och har mer krävande skolgång och sysselsättningar i övrigt. Man har också pekat på bättre kost till småbarn och mindre infektionssjukdomar. Mot detta talar att IQ-nivån enligt mätningar i de skandinaviska länderna även ökade under de relativ bistra åren runt 2 vk.
Andra förklaringar som angetts är ökande kroppslängd och tidigare pubertet.

Fenomenet har observerats över hela världen.

https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=Flynneffekten

https://sv.wikipedia.org/wiki/Flynneffekten

Dock visar effekten en tendens att falla i de skandinaviska länderna. Orsaker osäkra.

"– Det är tydligt att alla skandinaviska länder har en fallande trend sedan 1995, säger James Flynn. Det verkar som att de faktorer som gjort att IQ har ökat har tappat kraften."

https://fof.se/artikel/iq-sjunker-i-de-skandinaviska-landerna

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-02-03 15:52 #1 av: Magi-cat

CoolSkrattar

"I tidskriften Intelligence (var annars) kan man läsa om hur tonåringar världen över, inte minst i Skandinavien, blir allt dummare för varje generation. (Se också här.)  Effekten är stor. I ett trettioårigt perspektiv handlar det om ungefär sju steg på IQ-skalan i fel riktning. Detta är ett enormt tapp sett som ett medelvärde och tappet sker dessutom inte likformigt över alla begåvningsnivåer. Det är främst i det högre skiktet som försämringen sker och innebär därför att de yngre medlemmarna av den så kallade eliten inte längre har alla flingorna i paketet. "

https://ulfdanielsson.com/tag/flynneffekten/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.