Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Epigenetik

2018-03-17 09:22 #0 av: Magi-cat

(Till vårt lexikon Cool)

Prefixet "epi" kommer från grekiska för "på" och syftar till att förändringarna sker utanför själva DNA-sekvensen. (2)

Epigenetik är ett nytt forskningsområde som slår broar mellan arv och miljö. Kort uttryckt handlar det om hur DNA läses av och hur DNA uttrycks. Cellens epigenom kan "överrösta" det från föräldrarna ärvda DNA.
Man kan säga att det finns epigenetiska markeringar på en en gen. Dessa kan fungera som grönt ljus eller stoppskyltar, om genen ska vara aktiv eller inte, av eller på. (3)
Epigenomet kan påverkas av miljön, genom gifter, hormoner, vad man äter etc. Detta är varför epigenetiken kan ses som förbindelsen mellan arv och miljö.

Fram till för bara ett par årtionden sedan var den vedertagna uppfattningen att DNA-sekvensen bestämmer vilka vi är rent biologiskt.

Men sedan skedde ett paradigmskifte där epigenetiken kom in i bilden. Forskarna upptäckte att olika cellulära mekanismer kan reglera uttrycket för våra gener.

En metafor för att förklara skillnaden:

"- Generna är de böcker man har hemma. De kan stå antingen i bokhyllan eller ligga på nattduksbordet, alternativt kanske man har sina gamla skolböcker nere i källaren. Placeringen däremot bestäms av de epigenetiska mekanismerna, som också kan ändra om i informationen." (1)

Om modern utsätts för t.ex. svält tidigt under graviditeten kan det leda till  förändrade epigenetiska tillstånd hos fostret.
Om detta däremot finns kvar i kommande generationer, återstår att se.

1. https://ki.se/forskning/epigenetik-en-bro-mellan-arv-och-miljo

2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Epigenetik

3. http://www.vetenskaphalsa.se/vad-ar-epigenetik-2/

bild från pixabay.com

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-03-17 09:29 #1 av: Pyttelite

Epigenetik har också använts som ett begrepp när man inte hittat någon relevant förklaringsmodell.

Begreppet behandlas ungefär som en slaskhink hittar man inte någon förklaring på traditionellt vis är det en epigenetisk företeelse.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-03-17 20:24 #2 av: Magi-cat

#1 Jag håller inte med dig. Företeelsen är reell och långt ifrån endast en slaskhink.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-03-17 20:29 #3 av: Pyttelite

Jag citerade hur man använde begreppet tidigare Glad

Slaskhink är mitt ordval men det var så man använde det tidigare när man inte kunde förklara skillnader mellan fenotyp och genotyp.

Och jag vill nog påstå att det fortfarande är så till viss del men där är vi oense.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.