Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Alzheimerssjudom

2018-03-19 11:02 #0 av: [broderbob]

Några intressanta artiklar till Från Netdoktor

Alzheimers sjukdom

För det mesta utvecklar sig sjukdomen långsamt och smygande. Den visar sig först i form av dåligt minne, främst närminnet försämras mycket. Ingen vet exakt varför man drabbas av Alzheimers sjukdom. Troligen bidrar flera faktorer.

UPPDATERAD DEN: 2011-02-09

FÖRFATTARE: TORBJÖRN KULLENBERG, BITR. ÖVERLÄKARE, SPECIALIST

UPPDATERARE: ÅKE RUNDGREN, ENHETSCHEF FÖR GERIATRIK, GÖTEBORGS UNIVERSITET

I de flesta fall utvecklar sig Alzheimers sjukdom långsamt och smygande. Den visar sig först i form av dåligt minne, framför allt närminnet försämras mycket. Ingen vet exakt varför man drabbas av Alzheimers sjukdom. Troligen bidrar flera faktorer.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste och mest kända demenssjukdomen. Cirka 60 procent av alla människor med demens lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen har fått sitt namn efter den tyske läkaren Alois Alzheimer som först beskrev sjukdomen år 1906.
Vid sjukdomen drabbas hjärnans nervceller, speciellt de som finns i tinningloberna och hjässloberna. Nervcellernas utskott tillbakabildas och på så sätt bryts kontakten med andra nervceller. Senare dör nervcellerna helt och hållet.

Varför får man Alzheimers sjukdom?

Ingen vet exakt varför man drabbas av Alzheimers sjukdom. Troligen bidrar flera faktorer. Den viktigaste är åldern, ju äldre man är desto större är risken att drabbas. I en del fall bidrar också ärftliga faktorer, men att en enstaka person i släkten drabbats av Alzheimers sjukdom innebär inte någon påtagligt ökad risk för övriga i familjen.

https://www.netdoktor.se/neurologi/demens/sjukdomar/alzheimers-sjukdom/

Hälsningar Bobby Eliasson

Anmäl
2018-03-19 11:14 #1 av: Magi-cat

#0 Tack för länk!

Här är några samlade forskningsnotiser om Alzheimers i en tidigare tråd:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/56c8a4b0ce12c40284008944-samlade-forskningsnotiser-om-alzheimers-sjukdom

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.