2018-03-19 17:45 #0 av: Magi-cat

Att sömnen är viktig för återhämtning och för hjärnans "tvättprogram" är känt via forskning.
Men enligt en ny studie verkar vi tåla sömnbrist bättre när vi blir äldre.
Studien är baserad på 8000 försökspersoners egna upplevelser av sömn, utmattning och trötthet under en åttaårperiod.

"– Tröttheten minskar med ökad ålder och känslan av att vara återhämtad ökar. Det kan vara en tröst att veta, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet, Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien."

Paradoxalt nog blir vi också piggare när vi blir äldre, trots att vi sover sämre. (Enligt resultaten i studien, åtminstone.)

"– Sömnmängdens betydelse minskar med ökad ålder. Vi tolkar det som att de flesta äldre ändå får den sömn de behöver medan yngre har problem med detta, säger Torbjörn Åkerstedt."

Varför vi med åren i så fall behöver mindre sömn är inte klarlagt. Kanske för att vi inte växer och kanske för att vi inte lär oss lika mycket i högre ålder, föreslår man.

Det kan också vara att piggheten kommer av att vi helt enkelt blir mer toleranta mot mindre sömn samt att stress, prestationsångest och antalet utmaningar har minskat jämfört med i yngre dagar.

Studien är publicerad i Frontiers in Psychology.

Något att se fram emot för uttröttade småbarnsföräldrar...

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vi-blir-piggare-med-aren

Jag tror det ligger något i det där med minskad stress och krav på prestation, samt att äldre kanske är lite luttrade och tar allt lite lugnare?