Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Även äldre bildar nya hjärnceller

2018-04-07 09:05 #0 av: Magi-cat

Ett av de stora framstegen i forskningen under de senaste decennierna är att man funnit stöd för att hjärnceller fortsätter att nybildas även i den äldre hjärnan.

Dock har detta inte varit oomstritt och nyligen presenterades en studie i Nature, där det nedslående resultatet var att det inte bildas nya hjärnceller i vuxen ålder.

Men studien fick kritik, eftersom den inte tagit hänsyn till om försökspersonerna tagit medicin som påverkat hjärnan, lidit av sjukdom eller kognitiv nedsättning.

I en ny studie har man kontrollerat dessa faktorer och funnit att ja, igen, det bildas nya hjärnceller i den vuxna hjärnan!

Studien är publicerad i tidskriften Cell Stem Cell

Frågan är bara vad upptäckten riktigt betyder för oss. Bildningen av blodkärl i hippocampus avtar nämligen med åldern, vilken troligen för med sig att hjärncellerna får svårare att koppla samman.

Så - vad de nya hjärncellerna egentligen gör för oss, återstår att studera.

"– Blodkärlen är viktiga för att upprätthålla funktionaliteten i de här hjärncellerna och vi behöver hitta sätt att hålla kärlen friska så att våra hjärnor kan förbli formbara, säger Maura Boldrini docent i klinisk neurobiologi vid Columbia universitetet i USA och en av forskarna bakom studien."

Citat, källa och läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vi-far-nya-hjarnceller-aven-pa-aldre-dar

Mer om samma nyhet:

https://www.livescience.com/62227-aging-brain-new-cells.html?utm_source=notificatiion

https://www.researchgate.net/blog/post/aging-people-grow-just-as-many-brain-cells-as-young-ones

https://www.newscientist.com/article/2165707-old-people-can-produce-as-many-new-brain-cells-as-teenagers/?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=SOC&utm_source=Facebook#link_time=1522969716

bilder från pixabay.com

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-04-07 09:14 #1 av: _Fisken

Det är bra för ibland blir det lite för mycket whiskey.

Anmäl
2018-04-07 11:18 #2 av: Maria

Vad bra. Det känns ju lite hoppfulltSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2018-04-07 11:22 #3 av: Magi-cat

Heja heja, alla nya fräscha hjärnceller! Skrattar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-04-07 15:56 #4 av: _Fisken

"Hjärncellen är död. Leve Hjärncellen!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.