Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi

Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Psykologi

"Spela-död"-reflexen eller tonisk immobilitet

2018-04-19 15:59 #0 av: Magi-cat

Intressant TED-lektion (ca 4 min) om djurens "spela-död"-reflex när fara hotar, en reflex som även vi har för att om möjligt överleva våldsamma situationer.

Många djur, från skalbaggar till däggdjur, fiskar, hajar och spindlar använder denna omedvetna överlevnadstaktik som kallas thanatosis eller tonisk immobilitet (TI). Hos vissa djur används reflexen för att fånga byten eller vid förökning.

"Playing possum" har blivit ett uttryck för simulering efter opossumens förmåga att spela död vid angrepp av djur som ser den som sin föda.
När djuret spelar död sjunker hjärtrytmen till nära hälften av normalt, andningen går ner till en tredjedel och kroppstemperaturen går ner med en halv grad upp till en timme efter föreställningen.
När rovdjuret avlägsnat sig piggnar den till och kilar iväg på nya öden och äventyr.

De flesta av de fysiologiska mekanismerna bakom "spela-död"-reflexen  finner vi alltså hos det parasympatiska nervsystemet som kontrollerar de icke-viljestyrda signalerna.

Kroppens nivå av dopamin spelar också en viktig roll. Skalbaggar med låga dopaminnivåer spelar död mer än de med höga.

Människor kan också "frysa" när de utsätts för våldsamma angrepp. Det är detta som gör att brottsoffer ibland blir passiva och inte verkar fly eller försvara sig. Det är helt enkelt ett sista försvar för att överleva!

Genom att studera djurs beteende har vi än en gång förstått oss själva bättre...

Peace

Anmäl
2018-04-19 18:19 #1 av: nypisnina

Jag blev så rädd en gång att det svartnade för ögonen. Jag svimmade inte men allt blev svart, som att alla lampor slocknade liksom. Är det också som en spela död reflex tro? 

Anmäl
2018-04-19 19:47 #2 av: Magi-cat

#1 Det tror jag inte är samma sak. Kanske fick du snarare blodtrycksfall av chocken?

Peace

Anmäl
2018-04-20 13:10 #3 av: nypisnina

#2 Det vet jag inte, jag rusade ifrån situationen i blindo och därefter kom synen tillbaka och jag fick (eller hade redan?)  en svår panikattack. Skitäckligt var det.

Anmäl
2018-06-30 07:28 #4 av: Magi-cat

🎈

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.