Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Övrigt

Drabbad av vårtrötthet?

2018-05-06 08:52 #0 av: Magi-cat

De flesta av oss i Norden längtar väl efter den ljusa årstiden med sol, värme och underbara ljusa kvällar. Många upplever nog också att de mår bättre vartefter ljuset återvänder.

Men inte alla. En del drabbas av en svårförklarad vårtrötthet utan, som man kan tycka, orsak.
Men vårtrötthet är en realitet. Ca 30 % av finländarna beräknas lida av vinterdepression i någon form, men vårtrötthet kan t.o.m. vara vanligare.
I Sverige beräknas ca 15 % av befolkningen drabbas av vårtrötthet. (Antar att mörkertalet kan vara stort. CoolNörd)Orsaken till vårtrötthet är att det uppstår en obalans i kroppen när ljuset återvänder. Det går helt enkelt för snabbt för att vi ska hinna anpassa oss. Den biologiska klockan sackar efter!

Halten melatonin som är sömnreglerande hänger inte med och serotoninhalten i hjärnan ökar. Den som är känslig sover inte tillräckligt, vilket i sig gör att man blir tröttare.

Vad finns det då för botemedel? Att försöka sova mer och bättre är ett...(Just det som kan vara svårt, alltså.Somnar)
Och att se tiden och ljuset an. Det blir nämligen bättre när kroppen vant sig! Sol

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/03/kanner-du-dig-trott-och-nedstamd-trots-att-varen-antligen-ar-har-vartrottheten-ar

bild från pixabay.com

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-05-06 08:54 #1 av: Magi-cat

Se även cirkadianska rytmen om kroppsklockan.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-05-06 10:10 #2 av: Magi-cat

Undrar om D-vitamin kan hjälpa? Sol

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.