Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Större hjärna med nyttig mat?

2018-05-20 09:26 #0 av: Magi-cat

I en ny forskningsstudie har det visats att personer som äter nyttigt - med vilket i det här fallet menas grönsaker, frukt, nötter, mejeriprodukter, fullkorn och fisk samt lågt intag av socker - har en större hjärnvolym.

En större hjärnvolym är bra på äldre dagar, då det bidrar till att bibehålla kognitiva förmågor.

Forskarna undersökte över 4000 nederländare i åldern 45 år och uppåt. De som redan hade skador, demens eller kognitiv nedsättning sorterades bort. Försökspersoner fick själva fylla i en enkät där de rapporterade vad de ätit månaden innan. Därefter mättes hjärnvolymen med hjärnscanningsteknik.

Det framgår inte hur ofta försökspersonerna följdes upp under tiden mellan 2005 och 2015 då försöket pågick.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-personer-som-ater-nyttigt-har-storre-hjarnor

http://n.neurology.org/content/early/2018/05/16/WNL.0000000000005691

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-05-20 10:56 #1 av: Magi-cat

Som alltid med sådana här studier säger de ingenting säkert om orsak och verkan. Är i själva verket personer med större hjärnvolym redan piggare och friskare och äter bättre?
Forskarna är dock säkra på sambandet att det är kosten som påverkar hjärnan, inte tvärtom, men ska undersöka det närmare.

Jag skulle också vilja veta om det är någon skillnad män/kvinnor, skillnad i utbildning etc.

Det är vidare svårt att särskilja exakt vad som är "nyttig mat". Inte minst kan uppfattningen om nyttigt skilja sig över tid, har vi sett. Finns det någon avgörande faktor?

Fisk är upptagen på den nyttiga sidan. Blir det någon skillnad för de som äter hälsosamt men utan fisk? Har i så fall Omega3 en avgörande betydelse?

Mejeriprodukter likaså. Blir det till det bättre eller sämre om man utesluter dem?

Är det i själva verket minskat sockerintag som är den viktigaste faktorn? Eller kött?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-05-20 11:32 #2 av: Magi-cat

I en tidigare studie (2011) vid Oregon Health & Science University i USA finner man att "skräpmat krymper hjärnan".

Här nämns frukt, grönsaker och fisk som bra mat för hjärnan.

" Även om mycket av variationen i de kognitiva förmågorna berodde på faktorer som ålder och utbildning, kunde forskarna knyta näringsinnehållet i maten till att det motsvarade 17 procent av förmågan till tänkande och minne samt hela 37 procent till hur mycket hjärnan krympt."

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/skrapmat-krymper-hjarnan-1

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-05-25 13:53 #3 av: [NeferNefer]

Jag skulle nog vilja lägga fisken i kategorin dålig mat, med tanke på alla tungmetaller som finns i fisk numera. Tungmetaller är direkt skadligt för hjärnan vad jag förstår.

Jag vill också gärna veta mer om utbildningsnivåer, män/kvinnor - och så rökning. Ser de någon skillnad mellan rökare och icke-rökare? Alkohol också, skillnader mellan nykterister och de som gärna tar ett litet glas (eller flera) till maten (eller vid andra tillfällen)?

Det finns så många parametrar att ta hänsyn till. Visst förstår jag att en studie förmodligen inte kan täcka alla, men samtidigt undrar jag hur rättvisande resultatet blir om vissa väldigt viktiga saker bara ignoreras. 

Men det är ändå intressant att maten påverkar så mycket. Ännu en sporre att äta mer hälsosamt Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-05-25 14:19 #4 av: Magi-cat

#3 Precis. Håller med dig om att det är många parametrar att hålla reda på.

Är det tack vare fisken, eller trots fisken....F.n. är det, som du säger, högst tveksamt att räkna fisk till den nyttiga maten.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-05-26 08:34 #5 av: Sindri

Enligt många forskare (jag läste detta i Lasse Bergs bok Gryning över Kalahari) så började våra hjärnor utvecklas och växa rätt snabbt när vi tog oss från savannen ut mot havet och började leva på fisk och skaldjur. Detta har man tagit som bevis på att Omega 3 är viktigt för hjärnans funktioner. Kanske åt man då även alger och tång från havet som innehåller mycket jod. Jod är ju väldigt viktigt för ämnesomsättning och andra saker i kroppen.

På den tiden var ju fisken verkligen nyttig, så det verkar kunna stämma.

En lustig sak jag märkt är att ju äldre jag blir desto oftare väljer jag fisk före kött, kanske hjärnans behov som spelar in.

Väljer MSC-certifierad och ekologisk fisk och hoppas på det bästa.....

Anmäl
2018-05-26 11:11 #6 av: [NeferNefer]

Jag håller tummarna, Sindri. Det är för övrigt en helt fantastisk bok!

Vad gäller Omega 3 i fisk så får ju fisken den utifrån, genom att äta alger. Det är inget som fisken själv producerar. Så det bästa är egentligen att skippa mellansteget och få Omega 3 från alger, vi också.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-05-26 11:28 #7 av: Sindri

Men fisk är ju liiite godare  Skrattar

Saknar oerhört att inte kunna göra gravad lax som jag älskar. Lyckades få tag på en ekolax till jul, men nu till släktmiddan är det helt omöjligt.

Har du läst de två uppföljarna? Kanske dags att läsa om, man glömmer ju en del.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.