Annons:
Etiketterneurologiska-sjukdomarpsykiska-sjukdomar
Läst 3123 ggr
Magi-cat
2018-05-26 08:41

B12-brist och neurologiska störningar

B12 är ett otroligt viktigt vitamin för kroppen.
Många tror att det har något med veganskt leverne att göra och äter man bara kött och dricker mjölk så är man på den säkra sidan, men så är det inte alls!

Veganer kan för all del rekommenderas att ta tillskott av B12, eftersom det övervägande finns i animaliska livsmedel.
Men det räcker inte med det, utan det är mycket mer som kan ge upphov till B12-brist.

För att B12 ska kunna upptas i kroppen måste det först bindas till intrinsic factor som produceras i magsäckens slemhinna.
Om denna process inte fungerar, t.ex. beroende på helicobacterinfektion, magkatarr eller flitigt bruk av magsyrehämmande medel, förs B12 bara ut ur kroppen utan att göra nytta.
Obehandlad celiaki kan också leda till dåligt upptag av B12.
Crohns sjukdom är en annan orsak.

Patienter som tar metformin behöver också kontrollera sin B12-status, eftersom den medicinen kan göra att B12 inte tas upp som det borde.

Symptom på B12-brist

Ett vanligt symtom som kan upptäckas vid ett vanligt blodprov är anemi, även kallat blodbrist. B12 behövs nämligen för att hemoglobin ska kunna bildas.
Perniciös anemi talar man om när intrinsic factor saknas.

En annan viktig uppgift för B12 är vid produktionen av Myelin.
Brister i myelinet kan vara en av orsakerna till de neurologiska besvären vid B12-brist, såsom stickningar, domningar och känselbortfall.

Symptomen kan också vara balansproblem och en känsla som av luftkuddar under fötterna.

Får man inflammerad tunga och sår i mungiporna ska man också kolla sin B12-status.

Vidare kan B12-brist ge minnesstörningar, demens och depression.

(Alla med dessa symptom borde därför kontrolleras med avseende på B12! Tyvärr är det något som alltför ofta förbises.)

https://svenska.yle.fi/artikel/2013/10/10/b12-vitaminbrist-orsaker-symptom-och-diagnos


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
[Wijnja]
2018-05-26 08:58
#1

Man kan inte ta opp bB12 när man har ulcurös kolit

Magi-cat
2018-05-26 08:59
#2

===

Imerslund-Gräsbecks syndrom som nämns i artikeln var ny för mig.

Det är alltså en medfödd oförmåga att ta upp B12 via  tarmen.
Åkomman ärvs recessivt och är inte könsbunden.

De drabbade behandlas med injektioner av B12 hela livet.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Imerslund%E2%80%93Gr%C3%A4sbecks_syndrom


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[VSK]
2018-05-26 10:03
#3

Har ej läst nån länk i denna tråden, men en stor viktig sak är att brist på B12 kan ge nervsmärtor. Går man länge med brist på B12 så kan man faktiskt få permanenta nervskador, men ofta så kan dessa symptom försvinna efter nåt år eller två om man intar B12/Folsyra.

Brist på B12 eller Folsyra kan ge samma symptom, så därför så är det nog mer regel än undantag att intaga båda vitaminerna.

Viktigt är att veta om att på vissa människor så hjälper det inte att äta tabletter för receptorerna i tarmarna är för små för molekylerna i tabletterna så kroppen går trots det på för låga värden av B12 och B9 (Folsyra).

Ett ganska vanligt symptom om man har för låga nivåer av B12 är sursug. Dvs man kan äta citroner eller typ sura rabarber, omogna krusbär som det vore godis.

Är inte hugget i sten att man behöver få sursug av brist på B12 eller B9, men ha det i åtanke om du känner igen detta sug och gå och ta prover.

Har man knas med sina receptorer i tarmarna så att kroppen inte kan ta upp dessa vitaminer så kan man få B12-spruta för det, och det är nog nåt man lär få vänja sig med att ha resten av livet.

#2

Såg exakt just nu det du skrev där (och orkar inte ändra i min text).

Jag tar ju mina B12-sprutor själv och lär väl få pyssla med det så länge jag inte blir för skakig om händerna. Dock så håller jag inte på med nån spritrengöring eller nåt sånt före sticket, för jag anser det vara totalt onödigt. 

Självklart vill VC ge sprutan men varför skall jag dels betala en massa onödiga bensinpengar, slitage, parkeringspengar samt uppta nån annan patients tid med nåt jag kan göra själv.

Så jag fick 100 pkt med nålar samt sprutor och B12 (Behepan) är det 5 st ampuller per förpackning. Har 1 mg/ml och har inte kollat med fass.se vilken slags styrka det är, men en spruta var 2-4 veckor brukar räcka för min del. 

Jag tar sprutorna när jag själv tycker jag behöver det. Sursugsvarningen talar om när det gått för lång tid mellan sprutorna. Man lär sig med tiden.

[VSK]
2018-05-26 10:07
#4

Kan oxå säga så här gällande B12. I princip så kan man aldrig få överdos med B12, såvida man inte ser ut som en igelkott med sprutor. Tar man tabletter eller spruta och tror man råka fått dubbel dos under tid eller liknande, så är det ingen fara, för kroppen pinkar ut överflöd av B12. Menar nu så klart att man inte har problem med pinkeriet. Gissningsvis så kan man svettas ut B12 oxå, men det vågar jag inte säga nåt om, för det är inget nån läkare berättat för mig.

Magi-cat
2018-05-26 10:08
#5

#3 Tack för dina erfarenheter och kompletterande upplysningar! 🌺

Så bra att du har diagnos och kan ta sprutan själv!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[VSK]
2018-05-26 10:42
#6

#5

Kan väl berätta lite mera då när jag ändå är igång. Runt ett år efter min första B12-spruta så började jag uppleva att smärtstillande (kemisk morfin) började funka bättre, men kan inte säga om det är nervsmärtor orsakade av för lite B12 som avtagit eller om B12 förstärker effekten av kemisk morfin. Antagligen så är det mindre nervsmärtor orsakat av brist på B12 och därför så upplever jag att smärtstillande funkar bättre nu.

Äkta morfin intravenöst (3.3 ml) reagerar jag inte ens på. När jag hade opererats på fyra olika ställen samtidigt så fick jag ett rör morfin (10 ml) fördelat på tre omgångar och det var som det vore koksalt jag fick.

Nu så håller sig en tredubbel dos med smärtstillande kemisk morfin kanske 4-5 timmar i bästa fall. Helt fantastiskt. Det enda sett man kan kolla kroppens mående är via blodstatus och såna har jag gjort så många så jag tappat räkningen. Har kanonvärden. 

Är supertolerant mot mediciner, bedövningsmedel och sprit. 

Har gjort genotypningar CYP2D6 och nån till som jag inte kommer ihåg, men det går ut på att människor som har "knas" med dessa gener nästan blir toleranta mot tex mediciner, bedövningsmedel och sprit (finns säker en hel del till). Fenotypning fick jag inte göra för det görs knappt längre förutom i riktigt speciella fall. 

Lite enkelt så kan man säga att fenotypning är som stresstest för socker, dvs man kollar hur snabbt kroppen bryter ned ett ämne som på konstlad väg tillförts kroppen, eller när man kollar om man har KOL (man andas in ett ämne och sen vid utblås så mäts det hur mkt av det ämnet kroppen absorberat i lungorna) men vid fenotypning som lämnas urinprov.

Lite off topic kanske, men tar upp detta då brist på B12 kan ge nervsmärtor, och finns det nån här som läser det jag skrivit, och kanske känner igen sig, så vore det ju toppen om denne personen kunde få ett drägligare liv av denna informationen.

Kan säga att jag fick inte informationen om det där med att molekylerna kan vara förstora för receptorerna av en läkare. Fick veta det av en ren slump, och då byttes tabletter mot spruta ganska omgående då jag påpekade detta för läkaren.

Annons:
Magi-cat
2018-05-26 10:55
#7

#6 Hur länge hade du dina symptom innan du fick konstaterat B12-brist?

Har någon av dina släktingar samma åkomma?

Har du fått någon förklaring till morfintoleransen?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[VSK]
2018-05-26 11:38
#8

#7

Vet inte hur länge jag haft för lite B12 men antagligen i många många år. Tyvärr så är ju tänderna förstörda på mig. Inte för att jag ser ut som en 118-årig gammal tant i mun, men tänderna är förstörda och förstörd emalj går inte att göra så mkt åt. Jag min novis frågade om man bara inte kunde måla på med emalj, men riktigt så funkar det inte. Sura saker fräter ju som bekant. 

Vet inte om nån släkting har samma fel med receptorer som jag har. Inget vi har pratat nåt om. 

Alla personer hjälper inte morfin mot. Hur konstigt det kan låta. Har ingen direkt siffra i huvudet på de som morfin hjälper för. Vet inte heller varför ren morfin i spruta inte hjälpte men numer kemisk morfin kan hjälpa. Kan vara att jag helt enkelt fick för svag dos, men morfin funkar inte på alla. Får man för hög dos morfin så slutar man andas och man reser vidare. Så kanske mer korrekt ordval borde vara att morfin i säker maxdos hjälper inte mot alla. 

Jag kände av en ytterst kortare yrsel vid första morfinsprutan jag fick, men den gick över på nån sekund. Smärtorna jag hade minskade inte det minsta. Var 100% smärtutslag. Har ju fel på Nerver. Men läkarna tror dessa nervfel har å göra med när vi blev påkörda i 80 km/t (whiplash), men de vet inte som sagt var. Min dövhet på höger öra tror de beror på nervskadorna vid krocken. Har inga fysiska fel alls i mitt öra. 

Har gjort nervtest (man skickar ström genom kroppen) men det enda det testet visar är om nerverna svarar på strömmen, men kan inte visa hur höga smärtor man får. Då måste man nog kombinera detta nervprov med EEG, men inte ens EEG kan säga hur en person upplever smärtor trots de kan se smärtsignalerna. 

Kan oxå säga så här då. Om man har smärtproblematik och man inte upplever att medicin hjälper, så skall alltid en läkare ta en diskussion med patienten gällande styrka på medicinen, men så funkar det oftast inte tyvärr.

Medicinen vi har bygger på en medelvikt på 75 kg för vuxna (om de inte ändrat den siffran nu då vi blir allt tjockare pga skräpmat vi tutas i) så i många fall så kan det bli som att patienter undermedicineras. 

Finns en särskild liten ruta i patientprogrammet som läkarna använder sig av som blinkar om det finns viktig info där. tex om en patient är extra tolerant mot mediciner, men tyvärr så läses den inte av så många läkare, så därför så har jag fått läkarintyg mot min tolerans. Så det betyder i mitt fall så kommer jag få skriva ut en kopia och ge till varje ny läkare jag möter. 

Brukar kunna ha ganska djupa diskussioner med diverse specialistläkare om tillfälle ges, och än så länge så har ingen sagt nåt om mina doser så länge min blodstatus är bra.

Det finns de personer som har extremt hög metabolisk förbränning utan att ha nåt knas med nån gen, och så är det. Vi alla är inte lika, bara att acceptera.

Ta det där med sjukgymnastik som ett exempel. Har man ont av nån anledning och träning kan hjälpa, så brukar det låta att sjukgymnastik är lösningen. Ja, det stämmer men endast till 95% för alla människor. 5% av människorna blir faktiskt sämre av träning. Nu är detta några år sen jag hörde detta och jag vet inte om nån ny info kommit, men har för mig de då misstänkte nåt genetiskt. 

Finn säker både okunniga läkare och andra människor som skrattar åt denna infon. Men så var det även innan fibromyalgin blev accepterad.

Innan jag skulle operera min sönderbitna hand (och arm) så talade jag om för de att jag var extremt tolerant mot bedövningsmedel. När de rullar bort allt blod från armen så blir man rätt så bedövad bara av det. Sen fick jag en starkare dos intravenöst i min arm.

Jag låg ju på rygg och kunde ju inte se vad de höll på med för jag hade en ställning runt mitt huvud med grön duk som skydd. Jag frågade vad de höll på med och om de ritade på mig med tuschpennan, vilket de gjorde. Jag fick även lokalbedövning med en spruta. Ungefär 5 minuter låg jag och kände när de skar med skalpellen och det sved som fan kan jag säga. Sen kom bedövningen och jag kände inte speciellt mkt.

När bedövningen släppte mot eftermiddagen så var det 100% smärtutslag precis hela tiden i ca tre veckor. 

Börjar snart tro jag är en Marsian 🤪

Magi-cat
2018-05-29 11:58
#9

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[VSK]
2018-05-29 12:38
#10

👍

Tant Grön
2018-05-31 17:34
#11

Hej VSK. Hinner inte skriva mycket nu, för skall iväg, men du skrev att B12 inte lagras i kroppen. Det gäller bara för dom andra B-vitaminterna. B12 lagras i levern:

https://www.apoteket.se/om-apoteket/tidningen-apoteket/b-12-brist/

[VSK]
2018-05-31 19:50
#12

#11

Tror jag sa att överskott av B12 pinkar man ut.

Tant Grön
2018-05-31 23:14
#13

#12 OK, först lagras det i levern och sen pinkar man ut överskottet. Bra att veta. 👍

Annons:
[VSK]
2018-06-01 05:09
#14

#13

Intar du själv B12 och isf beror det med nervsmärtor? (är bara nyfiken).

Tant Grön
2018-06-01 09:58
#15

Jag började ta B12 när jag slutade med komjölk. Är vegetarian, och nej, har inga nervsmärtor. Tar bara lite sporadiskt, för havremjölken innehåller ju också B12.

[VSK]
2018-06-01 10:19
#16

#15

Kan inte speciellt mkt om att vara vegetarian men undrar varför du tar B12 då. Man tycker ju att grönsaker borde ha massor med vitaminer.

Tant Grön
2018-06-01 12:29
#17

Nej, bara om man äter dem jordiga 🙂
Alla vitaminer finns utom B12 och D

[VSK]
2018-06-01 12:33
#18

#17

Där ser man. Idag har jag lärt mig nåt nytt 🙂

Magi-cat
2018-06-02 07:28
#19

B12-brist är, som jag tidigare skrivit, inte något som ska förknippas med enbart  vegetarianism. 

I följande artikel om vitaminstillskott kan vi läsa (min markering i texten):

"Bland annat rekommenderas D-vitamin till spädbarn, folsyra till den som kan tänkas bli gravid och B12 till vegetarianer." (källa SvT/Vetenskap)

Det finns, mig veterligt, ingen generell rekommendation till någon om B12-tillskott om man inte kollat sina värden. Vidare är det en rad tillstånd som kan ge B12-brist, tillstånd som inte har ett smack med vegetarianism att göra! 
Bl.a. glutenintolerans , tarmsjukdomar, magsäcksoperationer, läkemedel mot halsbränna och diabetes.

Samt inte minst - tilltagande ålder. Alla äldre borde kontrolleras med avseende på B12! Detta är något som ofta glöms inom sjukvården. Det är svårt att säga vid vilken ålder man bör kolla B12, men ca en femtedel av 70-åringarna lär ha B12-brist. (Kanske är det mer.) Det behöver inte gå så långt som till bristsymptom innan man kontrollerar det!

http://www.bristguiden.se/b-vitaminbrist/riskgrupper/b-vitaminbrist-hos-aldre/

http://www.bristguiden.se/b-vitaminbrist/b12-brist/

Sedan är det där med tillskott en ganska komplicerad historia…Läste följande om B12-brist och orsaker:

https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/fakta-myter-vitamin-b12


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[VSK]
2018-06-02 08:16
#20

#19

Läste bara din sista länk och den sparade jag. Tyckte det fanns massor där som man kan behöva kunna. Dock, så saknades det om det jag skrev om receptorerna i tarmen är för små för molekylerna (om jag inte missade det nånstans) så är det spruta som gäller. 

Är bara inse att kroppen är en komplicerad apparat och det finns mkt som kan ställa till det. Som så ofta, så kan det bli ett moment 22 där man kan få diverse följdsjukdomar om nåt felar. 

Bra länk, tack.

Annons:
Magi-cat
2018-06-02 08:23
#21

#20 Helt klart, it's complicated. 🙂

Inte är det bara att stoppa i sig rätt heller, för man måste ha förutsättningar att ta upp det osv.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[VSK]
2018-06-02 08:26
#22

👍

Upp till toppen
Annons: