Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Moderkakan avgör risken för schizofreni?

2018-05-29 10:14 #0 av: Magi-cat

Enligt  en ny studie vid Lieber Institute for Brain Development i USA , publicerad i tidskriften Nature Medicine, är moderkakans tillstånd under graviditeten en viktig faktor för om personen senare i livet ska drabbas av schizofreni.

Generna spelar också en roll, men en mindre sådan enligt forskarna, och snarare genom att de påverkar hur moderkakan mår än genom en direkt påverkan på utvecklingen av hjärnan.

I den aktuella studien analyserades 2800 individer av vilka 2038 hade schizofreni. Alla hade genomgått genetisk testning och för alla fanns fakta om fostertiden.

"Intressant nog, skriver forskarna, var dessa gener framför allt aktiva i moderkakan och ju aktivare de var, desto tydligare blev tecknen på att moderkakan mådde dåligt."

Forskarna betecknar fynden som en hittills "felande länk" mellan komplikationer tidigt i livet, genetisk risk och mental ohälsa senare i livet.

https://www.svd.se/moderkakan-avgor-risken-for-schizofreni

https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/203428

Intressant, men det låter tveksamt att lägga en så stor vikt vid detta? Det behövs mer fakta. Hade man kontrollgrupp? Det måste finnas andra (miljö)faktorer som i så fall utlöser sjukdomen senare i livet.
Och vad menar man med moderkakans "mående"?

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-05-29 10:15 #1 av: Magi-cat

Artikeln i Nature Medicin.

https://www.nature.com/articles/s41591-018-0021-y

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-05-30 00:44 #2 av: Lona

Får erkänna att jag är för trött för att läsa artikeln just nu, men har de hittat någon korrelation till Parkinsons sjukdom, tro? Grovt generaliserat är de ju varandras "motsatser" vad gäller signalsubstanserna i hjärnan, vore intressant om de hittat paralleller till riskfaktorer mellan Parkinson och schizofreni, eller om de inte överhuvudtaget påverkas av samma saker.Glad

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-05-30 08:17 #3 av: Magi-cat

#2 Intressant tanke, men de har inte forskat på Parkinson i just den här studien. Vi får se vad som kommer fram mer.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.