Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan

Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Förväntningar på bekräftelse påverkar hjärnan

2018-06-05 08:57 #0 av: Magi-cat

 Allt påverkar hjärnan, även deltagande på sociala medier och bekräftelseförväntningar.

En forskningsstudie vid Linköpings Universitet visar att det tar kognitiva resurser att vara online. Ett 40-tal ungdomar har ingått i studien vars huvudsakliga syfte var att se vad som händer i ungdomars hjärnor när de interagerar med varandra på sociala medier.
Samtidigt mätte man med hjärnscanner vilka lokala förändringar som skedde i blodgenomströmningen i ungdomarnas hjärnor medan de väntade på respons.

Man fann att de områden som de kognitiva förändringarna riktades mot var insula och cingulate. Det är områden som riktar uppmärksamheten mot vad som är relevant för oss.
Hjärnan registrerar alltså förväntan på bekräftelse som något viktigt för oss. (Ungefär som när den törstige riktar uppmärksamheten mot ett glas med vatten och bara "ser" det.)

Detta nätverk aktiveras redan innan bekräftelsen kommer, bara av vetskapen om att det ska komma.

"Sociala medier ger oss omedelbar stimulans och belöning, men frågan är om man ger det större betydelse för sig själv än vad det egentligen har. 

- Det ungdomar kan fundera över är om bekräftelsen på sociala medier verkligen är något som de bryr sig om, eller om det bara är ett mönster som blivit standardiserat, säger Irene Perini."

https://liu.se/nyhet/sa-paverkas-ungdomars-hjarnor-av-sociala-medier?&utm_source=LiU-nytt&utm_medium=email&utm_campaign=vecka-22-2018

Peace

Anmäl
2019-06-13 13:00 #1 av: Magi-cat

Ballong

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.