Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi

Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Psykologi

Öronmask

2018-06-10 19:19 #0 av: Magi-cat

Fick ni obehagliga associationer av ordet? Skrattar

Lugn, bara lugn! Öronmask (eller ännu värre: "hjärnmask") har vi förmodligen alla drabbats av någon gång och det är helt ofarligt, fast det kan vara en smula frustrerande. 9 av 10 sägs drabbas varje vecka. En del besväras dagligen...
edit: Vetenskaplig term: INMI (Involuntary musical imagery)

Det är kort sagt när en melodi sätter sig "på hjärnan" så man tycks höra den fast den inte spelas just då. Irriterande nog är det inte nödvändigtvis en låt man gillar, utan det kan vara i stort sett vad som helst...
Ibland vaknar man upp med öronmasken...

Forskningen har ännu inte riktigt kunna sluta sig till vad det här fenomenet beror på. Oväntat nog, kanske, verkar det som om de mest musikaliska drabbas mer sällan.

Kanske är det en evolutionär kvarleva för att befästa minnen, kanske är det för att försätta oss i en viss sinnesstämning.

Även om man inte helt löst gåtan är den psykologiska forskningen om öronmask värdefull för att lära oss mer om den vilande hjärnan.

"Vicky Williams som forskar i musikpsykologi vill också försöka använda egenskaperna i öronmaskar som gör att vi minns dem så bra till att stimulera minnet för andra saker.

– Tänk om man kunde koppla sin pinkoder, shoppinglistor och så vidare till en låt, då vore öronmasken ett effektivt redskap, säger hon."

(Problemet är väl i så fall att vi inte väljer öronmask, den kan bara komma...)

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/oronmaskar-vanligare-an-du-tror

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96ronmask

(Den  i sammanhanget otroligt fyndiga bilden kommer från pixabay.comNörd)

Peace

Anmäl
2018-06-10 19:20 #1 av: Magi-cat

Ända sedan igår har jag "Intåg i sommarhagen" som spelas upp i hjärnan lite nu och då eller som bakgrundsmusik. Den är vacker, så jag är ganska nöjd...Lyssnar på musik. (Tydligen hör jag inte till de mest musikaliska ändå. Skrattar)

Peace

Anmäl
2018-06-10 19:27 #2 av: Magi-cat

Enligt följande artikel drabbas hela 98% av öronmask.

Och här drabbas musiker oftare (enligt forskare vid Aalto-universitetet):

"Man vet vad som kännetecknar en öronmask och att musik med lyrik lättare fastnar i huvudet jämfört med klassisk musik som oftare saknar sång. Man vet också att fenomenet är ofarligt och fullständigt normalt och att öronmask oftare drabbar musiker och människor som är i riklig kontakt med musik."

Det är inte vidare lätt att forska på fenomenet, eftersom öronmaskar inte kan triggas igång på beställning.

Vill man absolut bli av med en irriterande öronmask som man inte kommer överens med, kan man koncentrera sig på något annat, som att lösa sudoku.

Överkurs: Korvamato, heter fenomenet på finska. Nörd

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/04/hur-blir-man-kvitt-en-lat-som-satter-sig-pa-hjarnan

Peace

Anmäl
2018-06-11 08:52 #3 av: Magi-cat

När jag tänker efter så tror jag att teorin som nämns i SvT-artikeln i #0 om den evolutionära fördelen med att kunna föreställa sig inte är så långsökt. Inte alls faktiskt.

Vi sitter inte vid lägereldarna och berättar längre. Men förmågan att skapa inre föreställningar och berättelser har fört människan framåt under historiens gång.
Musik är berättelser i ton och musiken har också funnits med sedan lägereldarnas tid. 
Det kanske är något som hänger kvar? Förmågan att "spela upp" en berättelse, en slinga av toner med eller utan ord. Musik raderar gränser mellan människor.

Peace

Anmäl
2018-06-12 07:30 #4 av: Magi-cat

Tråden på Livskvalitet fick mig in på¨ämnet:SkrattarLyssnar på musik

https://livskvalitet.ifokus.se/discussions/5b1cafeece12c47e0b00009f-vaknar-med-musik

Peace

Anmäl
2019-08-22 08:23 #6 av: Magi-cat

"Att ha musik som spelar i huvudet är ett normalt minnesfenomen som är relaterat till stimuli i omgivningen. Det är mycket vanligt och sällan ett problem. Man kan själv försöka påverka uppkomsten av öronmaskar och få bukt med dem. Alltid går det inte att undvika öronmaskar, men det finns fungerande anpassningsmetoder för sådana situationer."

https://www.helsinki.fi/sv/aktuellt/sprak-kultur/oronmaskar-musik-som-fastnar-i-huvudet-ar-en-del-av-de-flestas-vardag

Peace

Anmäl