Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Mat vid Parkinson och demens

2018-06-11 09:09 #0 av: Magi-cat

Det finns mycket skrivet om mat som i bästa fall skulle kunna förhindra Parkinsons sjukdom och kanske Alzheimers och andra sjukdomar.

Här är en artikel om forskning vid Chalmers där man undersöker om ett protein i sill och torsk skulle kunna förebygga Parkinsons och kanske demens.

Det mänskliga proteinet alfasynuklein är det som kort sagt triggar Parkinsons att bryta ut.

Frågeställningen var om tillförsel av fiskproteinet parvalbumin kunde förhindra det mänskliga "parkinsonproteinet" att klumpa ihop sig.

"– Det som händer när man får parkinson är att parkinsonproteinet klumpar ihop sig och det dödar hjärnceller och det vi såg i provrörsexperiment var att fiskproteinet kunde stoppa parkinsonproteinet från att klumpa ihop sig,"

Försöken verkar så lyckosamma att man nu vill fortsätta undersöka om fiskproteinet även kan förhindra ihopklumpning som vid Alzheimers, även om det då är ett annat mänskligt protein.

"Pernilla Wittung-Stafshede nämner studier som visat att demenssjukdomar förekommer i mindre utsträckning bland populationer som till exempel äter medelhavskost – som bland annat innehåller mycket fisk."

https://www.expressen.se/halsoliv/inloggad/maten-som-kan-minska-risken-for-demens/

Å andra sidan finns det fiskätare som ändå får just nämnda sjukdomar. Kanske beror det på andra orsaker om fiskätare generellt får fördelar med kosten, som att de äter annan kost i övrigt och bor i en hälsosam miljö. t.ex.

Peace

Anmäl
2018-06-11 09:34 #1 av: Magi-cat

Vad tusan är "indianlax"?

.

Långt ifrån all fisk är nyttig att äta. När man t.ex. läser om hur lax odlas är det lätt att förstå att man bör avstå. Illamående
Pangasius likaså.

Peace

Anmäl
2018-06-11 10:44 #2 av: Namiko

Istället för att fokusera på fisk kanske man ska fokusera på omega-3 när det gäller demens och alzheimers. Medelshavskost har vanligtvis en omega-6/omega-3-kvot på 4:1 och det är en enorm skillnad jämfört med andra kosthållningar. Men man behöver inte äta fisk för att nå samma kvot.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2018-06-11 11:47 #3 av: Magi-cat

#2 Omega 3 omnämns ofta som viktig i samband med kost och fisk, men som jag förstod det var det inte just det man forskade på här.

Det finns säkert andra sätt, som du säger, att uppnå samma kvot.

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.