Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador

Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Tumörer; skador

Om drunkning och hjärnan

2018-08-09 20:30 #0 av: Magi-cat

Den här varma sommaren 2018 har det tyvärr varit många drunkningar och drunkningstillbud, ofta med barn inblandade.

Vad är då drunkning?
Kort uttryckt är det att man inandas vätska/vatten i stället för luft. 
När vatten landar mot stämbanden dras de reflexmässigt ihop i kramp. Då sker inget utbyte av syre och koldioxid i kroppen, varför koldioxidhalten stiger. Syrebrist uppstår och sedan följer medvetslöshet. Krampen släpper då och vatten rusar till lungorna. När de vattenfylls slutar hjärtat slå  eftersom musklerna inte får någon energi.
Döden inträder döden om inget görs - mycket beror på tiden.

Efter 2 minuter stannar hjärtat, efter 10 minuter är chansen att överleva liten då syrebristen orsakat stora skador på hjärnan. Men den finns, ska vi inte glömma.
Någon läkare eller räddningspersonal finns oftast inte att tillgå inom den tiden, utan det är människor på plats som kan göra hela skillnaden.

Risken finns att den drunknade personen drabbas av hjärnskador, men det är ytterst viktigt att man snabbt inleder hjärt- lungräddning om personen är medvetslös.

Sekundär drunkning

Begreppet sekundär drunkning har det på senare år talats mycket om.

Det är när en person som varit med om ett drunkningstillbud men verkat klara sig ändå drabbas av symptom som andnöd flera timmar efteråt. Orsaken är att vatten som kommit ner i lungorna orsakar en lokal skada på lungblåsorna. Tillståndet är lyckligtvis sällsynt, men om t.ex. ett barn hamnat under vattnet hostar, gurglar eller är blå om läpparna ska man tillkalla ambulans. En undersökning är över huvud taget på sin plats efter ett drunkningstillbud.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Drunkning

Fem saker som är bra att veta om drunkning:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/5-saker-du-behover-veta-om-drunkning

Peace

Anmäl
2018-08-09 20:44 #1 av: Magi-cat

En lycka att det finns hjältar på plats när det behövs!

Barnen räddade 4-åringen från att drunkna:

https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/oRa11m/barnens-hjaltedad--raddade-gabriel-4-fran-att-drunkna

Det här barnet fördes efter tillbudet till sjukhus, vilket var bra med tanke på risken för "sekundär drunkning".

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.