Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan

Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Embryologi; Den unga hjärnan

Förstår barnet film, ljudbok eller bilderbok bäst?

2018-08-24 08:22 #0 av: Magi-cat

Många studier har visat att det är bra att läsa böcker för och med barn.

Men vad är bäst för barnets förståelse - är det att de får se animerad film, lyssna på ljudbok eller att läsa en bilderbok med dem?

Detta tog man reda på i en studie där försökspersonerna var 27 friska barn  i åldern runt fyra år. Barnen undersöktes med FMRI-utrustning som scannade hur hjärnan påverkades av stimuli och aktiviteter samtidigt som de ägnade sig åt de tre versionerna.

Det visade sig att Tummen upp det blev full pott på det mesta när barnen fick läsa bilderbok tillsammans med någon vuxen! Det blev flest kopplingar mellan olika delar av hjärnan och barnen fick också lättast att relatera till historien.

Faktiskt blev förståelsen av historien sämst när barnen såg animerad film. Det var som om barnen inte hann med när både audio- och visuella centra blev (över)stimulerade och det inte blev så mycket koppling mellan delarna.

När barnen fick lyssna på ljudboken arbetade språkcentra i hjärnan och barnen fick arbeta mer med att förstå vad som sades.

"Sammantaget? Det man såg var att när man läser för sina barn så försiggår mycket mer än vad man kan tro, beroende på format och presentation. Ett barn som utsätts för alltför mycket animationer berövas en del av arbetet och skapar få kopplingar mellan de olika delarna i hjärnan, och det blir svårare att greppa innehållet."

Så - läs för barnen!

http://www.boktugg.se/2018/06/09/vad-ar-bast-for-barnets-forstaelse-bilderbok-ljudbok-eller-animerad-film/

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-05/pas-nsm042618.php

Peace

Anmäl
2018-08-24 08:23 #1 av: Magi-cat

Tidigare trådar om barn och läsning:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/58bd3089ce12c42c13001549-las-for-babyn

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.