Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Det blå ljusets vånda och välsignelse

2018-10-02 13:15 #0 av: Magi-cat

Ljus är ett livsvillkor och de blå våglängderna i ljuset är de som främst gör oss pigga genom att de avbryter utsöndringen av sömnhormonet melatonin. 
Vad mer är, det sätter igång växternas fotosyntes som producerar syre till atmosfären.

Men det blå ljuset är också en modern plåga, efter som det stör dygnsrytmen och på kvällen lurar hjärnan att det inte alls är läggdags utan upp-och-hoppa-tajm.

Men - det finns moderna lösningar till det här fenomenet också, såsom appar till mobilen med vilka man kan ändra mängden blått ljus.

Man kan även ställa in datorns skärm på nattläge och på så sätt skruva ner det blå ljuset.

Det finns även glasögon som skyddar mot blått ljus från elektroniska apparater genom att de filtrerar bort ljusets blå våglängder.

Fast - hur pass dessa olika hjälpmedel hjälper är osäkert. (Det går ju faktiskt att stänga av apparaterna lite tidigare på kvällen också.)

källa: "Nette - Vasa elektriskas kundtidning" 2018:02, deras källa: Duodecim

bild från pixabay.com

Tilläggas kan att jag aldrig provat några av dessa anordningar själv. Cool Fast jag sover gott om natten. Somnar

Peace

Anmäl
2018-10-03 12:01 #1 av: Magi-cat

Lite mer om ljusets färger:

Dagsljusets spektrum innehåller alla regnbågens färger medan den konstgjorda belysningen har en annan färgfördelning. Därför ser t.ex. färgerna på kläderna inte likadana ut i butiken som när vi kommer ut eller hem.

Gillar vi glödlampans varma ljus eller det kalla vita ljuset bäst? Det är en smaksak och en vana.

Färgtemperatur talar vi om när vi bedömer om ljuset är "kallt" eller "varmt". Färgtemperatur anges i kelvin. Ju högre värde, desto svalare färgton.

Dagsljuset har ca 5500 kelvin eller mer. En glödlampa ca 2700 kelvin och en halogenlampa 3000 kelvin.

Enligt en del undersökningar arbetar man mer effektivt i högre färgtemperatur. (Man blir väl piggare, antar jag.)

"Nette - Vasa elektriskas kundtidning" 2018:02"

Peace

Anmäl
2018-10-07 15:00 #2 av: Maria

Spännande.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.