Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Norrköpingsmodellen - gällande demenssjukdom

2018-11-05 22:09 #0 av: Eda

Många som är i början av sin demenssjukdom har fortfarande jobb, bil och ett aktivt liv – men hur fungerar samhället för dem?

Just nu pågår ett forskningsprojekt i Norrköping som går ut på att ta reda på vad personer med demenssjukdom har för erfarenheter. Elzana Odzalovic och Agneta Kullberg är två av dem som jobbar i forskarlaget.  - Läs här mer i svt NYHETER om den så kallade ”Norrköpingsmodellen”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/personer-med-demens-ska-kunna-delta-i-samhallet?cmpid=del%3Afb%3A20181026%3Apersoner-med-demens-ska-kunna-delta-i-samhallet%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR1jv7GnMkEuYneBTUQnRgy6muxADLZ-MGk4-DpeSpF2G0LrHIiVFvEVnJ4

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2018-11-10 12:00 #1 av: Magi-cat

Tack Eda! Blomma

"Kanske för att det finns en stereotyp som handlar om att personer med demens ska vara gamla och bo på demensboende? Men det gäller i praktiken bara 20 procent." (ur länken ovan)

Det där är SÅ viktigt och ett samhälle uppbyggt enligt Nkpg-modellen måste vara bra för alla!
Vi måste se människan och att en människa med demensdiagnos är en person som vill och kan delta i samhället!

Hjärta "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.