Fobier

Sväljfobi/ psykisk - fysisk grej.

2018-12-21 18:51 #0 av: Lopsided

Har sedan en tid tillbaka tampats med ett par olika saker, som håller på att förgöra mig totalt...

Det hela började med att jag fick för mig att jag inte ”klarade av” att äta vissa saker... vet dock inte riktigt varför , de bara kändes så.
Under 1 årstid tog jag successivt bort olika livsmedel utan att direkt tänka på det, och när jag fick frågan varför jag tex inte åt de eller ville ha osv svarade jag bara att jag ätit mig trött på det. Så var inte fallet såklart men kunde väl varken till 100% sätta fingret på varför de blivit som de blivit så det var enklast.
Började gå från att tex kunna äta en hel baguette hållandens i handen , men diverse olika röror osv till att endast ha smör och bryta av bitar.
Äta köttbullar och potatis utan att behöva dela det i 44 delar till att räkna 30 ggr innan jag svalde , till att endast ”kunna” äta mosad mat...

Iaf .. snart 2 år senare så kan jag inte äta något fast, det är skrik panik dödsångest rakt av, redan innan jag ens tagit i den ev maten.
Kan utan att stoppa maten i munnen känna hur ”det fastnar” ...
lever på vatten , nån dl soppa nån ggr per vecka , & nått glas proviva och Loka.
Kan även ibland känna att jag ”inte kan” dricka Loka , att de ska kväva mig.

Har även en skum känsla i halsen , ibland känns de som de åker upp & ner vid sväljning , ibland känns de som de växer och ibland känns de inte alls.

Har gjort kontraströntgen med tunnflytande , oändliga många läkarbesök denna period där dom lyst å klämt känt och tagit prover.
Legat inne för uttorkning 1gg , varit på akutpsyk 3 ggr .
Jag vet inte vad jag ska göra längre , vem/vart jag ska vända mig till.

Jag vill bara bli mig själv igen , men de känns så långt ifrån 😢

Anmäl
2018-12-21 19:10 #1 av: Wonnalesan

Så tungt för dig!

men de har ju kollat och sett att allt är okey i halsen så du kanske måste acceptera det. Det kan låsa sig mentalt som det du beskriver av psykiska orsaker. Du kanske behöver någon att prata med. Få någon slag program för sväljträning. Hjärna är ju ett märkligt organ som kan ställa till det med olika spänningar, låsningar och förlamningar.

Jag förstår att det är gräsligt jobbigt och tärande.

Kanske kan du själv börja träna med små smakbitar och göra en fin bricka med sådant du gillar, göra mysigt runt omkring med tända ljus och bra musik eller se ett favoritprogram medans du äter.

Man får klura och tänka, men bäst är väl om du hittar någon som är specialist på området. Dysfagi kan ha många orsaker.

Önskar dig lycka till, det är inte lätt med sväljproblem...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-21 19:13 #2 av: Maria

Det låter du som något tvångssyndrom som eskalerat och nu t.om utsätter din kropp för  livsfara då näring är något man måste få i sig såklart.

Vad säger läkarna som utrett dig och vad säger de på psykiatrin?

Har du fått besöka någon dietist?

/Maria

 

Anmäl
2018-12-21 21:58 #3 av: Lopsided

Har blivit erbjuden gastroskopi , men av rädsla så har jag inte vågat genomföra den, grejen med att bli bedövad osv, försökte en gång men backa ur sista sekund , så himla dumt ... jag vet!
Läkarna säger typ : hem & försök äta, de kommer bli bättre ... typ .. men de blir aldrig bättre... jag känner saker i halsen , får panik över det också! 😢

Anmäl
2018-12-21 22:01 #4 av: Lopsided

Dom på psyk har gett mig en antidep & idag fick jag nått neuprekrum , typ zyprexa googla jag mig till... ska blanda dom 2 iaf. Sen få en tid igen via samtal den 2/1... psyk försöker ju iaf , men problemet är ju att de där med halsen känns så fruktansvärt på riktigt att jag kan inte släppa de😢

Anmäl
2018-12-22 05:18 #5 av: Wonnalesan

Det kan släppa med tiden, ge inte upp hoppet om att det ger sig med tiden. Kroppen gör lätt så att den fastnar vid olika saker som känns hela tiden. Men om din oro ger sig blir det bättre.

Jag råkade ut för ett trauma med halsen och har haft liknande låsningar, psykisk blockering. felet var inte i halsen utan mental låsning från traumat. Nu vet jag vad det beror på och kan koppla bort det.

Jag blötte bröd i grädde då det var som värst, svalde med mjölk. Det kallades förr sväljkramp, men hade psykiska orsaker.

Kämpa på, en dag vänder det...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-22 11:23 #6 av: Lopsided

Jag blir mer och mer ledsen varje dag som går.. och sen jul nu... jag är fortfarande rädd över att de är något fel på mig trots allt , just för att de återkommer fast jag känner att jag ”mår bra” i huvudet .. och att de känns så verkligt... har snart ingen kraft kvar i kroppen , orkar inte ens lyfta armarna å ha dom hållande ovanför huvudet... allt detta skrämmer mig...
sen av uttorkningen så har jag fått svamp i munnen, äter medicin mot de för 2a gången , första gången hjälpre de föga så fick en ny kur som ska ätas i 6v... det stred jag också med läkarna om i 3v att de var något med min tunga , 3 läkare kollade och sa att den såg normal ut , att jag inbilla mig... sen kom jag till en som kolla ock sa direkt - svamp ... en odling gjordes , hade kraftig svamp ... ätit nu 1v igen men blir ändå inte någon större skillnad ... känns som kroppen arbetar emot mig hela tiden... och jag har ingen att prata med , känns som mina nära tycker jag är jobbig just för att de är ”samma hela tiden” ... så vill inte besvära dom mer med mina ”symtom & känslor” ... att gå runt och vara konstant rädd orolig och med alla dessa symtom å känslor och funderingar , de är så himla jobbigt... 😢
Tack för att du tog dej tid att svara❤️ Hur gick ditt över för dej?🌸

Anmäl
2018-12-22 11:47 #7 av: Pyttelite

Så tråkigt att höra att du inte blivit väl behandlad och tagen på allvar av sjukvården oavsett vad det är så har du ju problem. 

En logoped kan hjälpa dig att förklara hur sväljreflexer fungerar. Muntorrhet är en orsak till sväljsvårigheter så ett förslag är att prova med en salivstimulerande tablett.

Musklerna i halsregionen är blixtsnabba och bara en liten förändring i det området kan kännas "förlamande" så om du börjar spänna dig blir det dessutom som en negativ spiral.

Jag har märkt att om man utövar konditionsidrott så att flåset kommer igång tränar man att slappna av i muskler kopplat till andning och det sker helt automatiskt.

Du kan också träna avslappnings och andningsteknik. 

Att ha sväljproblem påverkar hela kroppen och det dagliga livet så det är inte ett dugg konstigt att du känner som du gör. 

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-12-22 12:55 #8 av: Wonnalesan

Hejsan!

För mig kommer det i omgångar då det är psykiskt pressande. Flera har dött nu och det har varit begravningar. Då kan det vakna. Denna gång med total muntorrhet som nu börjar ge sig. Såg att efter det så har jag också mer beläggningar i munnen. Själen fastnar lätt i tillstånd, det tog många år för mig att förstå att allt hänger ihop, kropp och själ. Svagheten du känner kommer nog från samma källa. Har det hänt något tillbaka i tiden som du vet var väldigt svårt?

Tänk och säg till dig själv- allt är väl-. Varje gång du känner av symtomen tala till ditt undermedvetna. -De säger att inget är fel, allt är väl.- Var snäll mot dig själv som om det vore någon du älskar som har det svårt, ta hand om dig och försök sysselsätta dig. När man med tankarna fixerar sig vid något, tex halsen så fastnar tankarna där. Jag tänker på dig och förstår att du lider. Men håll fast vid att det ger sig med tiden...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-22 19:59 #9 av: Lopsided

Ja det har varit kaotiskt i omgångar sen i vintras med diverse saker. Sambo som ljuger om det mesta, varit otrogen flera ggr , samt att de i september kom fram att han inte betalat hyra så vi blivit vräkta , ock andra obetalda saker... och sen bor jag i ett trapphus där grannen under hatar barn , och Klagar så fort sonen låtit , Fick barn för 2 år sedan, och ett par månader efteråt började jag drömma mardrömmar om min barndom , som jag sedan berättat om sista tiden för 2 av mina anhöriga som kunnat berättat att de jag drömt har hänt , första drömmen är ifrån när jag bara var 1. började även få värk i kroppen och suddig syn 3 månader efter fl, ryggont som kunde kännas ner i vänster ben , magvärk , nackvärk , huvudvärk , ont i fötterna på sidorna så jag knappt kunde gå, ont i fingrarna , fick en brännande känsla i ett finger som sen dagen efter blivit en knöl , den är fortf kvar . kunde även vakna på nätterna av att de högg i ansiktet , tex kunde den skärande smärtan sitta i vänster käke , men kunde släppa av att jag massera höger tinning , tex.. gick över efter nån vecka . Började höra brummande i huvudet, kunde tappa känsel och ramla ikull , detta med att jag började ta bort mat och tugga 30ggr kom omkring samma veva.
Sen med tiden har saker avtagit , har dock fortf ont i ryggen och ibland nacken..
Har dock aldrig tänkt tanken att detta skulle kunna vara psykiskt , inte heller att saker som hänt kan kopplas till detta..
visst har jag mått skit när jag fått reda på saker, men den där känslan som ”gör ont” har gått att gråtit bort sen har de liksom varit bra ..
det som är just nu är ju alla dessa symtom i halsen och ”ät & sväljsvårigheterna” som är mitt största bekymmer och kan känna en viss sorg över att vara så här just nu. Sen skrämmande att känna dom ickså såklart ...

Förlåt för rörigt inlägg , men de finns väl eg mycket att säga om ”hur jag är , vad jag upplever och hur mitt liv sista tiden sett ut” så de blir svårt få med allt för att en utomstående ska kunna se de jag själv inte kan se...

Anmäl
2018-12-23 06:12 #10 av: Wonnalesan

Ja, nog har dina upplevelser lagrats i kroppen, det blir som en stoppad korv i själen. Alla dessa fenomen du känner blir förstärkta pga att du inte mår bra själsligt. Du har blivit lurad och bedragen upplevt svåra saker som barn. Det fastnar i käkar, halsen och pressar man käkar och spänner halsmusklerna så har du små klumpar där och vi alla kan känna saker om vi bara oroas och börjar känna efter. Det är nog i din själ det gör så ont.

Har du någon vän, föräldrar som orkar lyssna? Ja hyreshus och små barn samman med äldre blir ibland problem. Kan du inte prata med grannen och säga att det är tråkigt att  barnet stör , men barn låter. Kanske är det en ensam person?

Att föda barn är också stort i livet, då får man nya saker att oroa sig för. Man oroar sig för barnet och att man själv inte får bli sjuk. Kanske finns lite där också av sanning. Du är inte ensam att kämpa med tillvaron , vi är många som upplevt liknande saker. Ibland blir kroppen liksom extra känslig för psykisk smärt och det pyser över i kroppen.

Önskar så att allt lägger sig, men äta måste du för dig och lilla barnets skull. Det finns näringsdryck att köpa, så ät det du tycker om, en god smörgås, drick lite mjölk utan att tänka och känna efter. Snart blir det bättre, tappa inte hoppet, jag hejar på dig...Julkram från WLBlommaPresentSol

Anmäl
2018-12-23 07:41 #11 av: Magi-cat

Lopsided, tack för att du delar med dig med dina starka inlägg! Så mycket som du varit med om är det inte konstigt alls att det blir kroppsliga symptom.
Du har fått flera bra svar och jag hoppas innerligt det kan hjälpa dig på vägen. Du har tagit ett steg, flera steg, och det går framåt.
Sköt om dig! BlommaVarma julkramar! BlommaSol

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-12-23 07:50 #12 av: Magi-cat

Undrar om KBT kan hjälpa? 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.