Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Belöningssystemet; beroende

Popcornhjärna?

2019-01-07 08:22 #0 av: Magi-cat

Lite mer om vår kära hjärnas belöningssystem som går igång på bildskärmar. Har vi t.o.m. fått en popcornhjärna? Glad

Begreppet popcornhjärna innebär att man sitter länge framför en skärm och olika saker poppar upp och tar uppmärksamhet.
Att snabbt byta fokus hela tiden belastar centrum för uppmärksamhet (prefrontala barken) och stör koncentrationen.

Detaljerat tänkande kan bli svårare, enligt forskaren. Det sociala samspelet kan också bli lidande.

"Bildskärmen är som kokain för hjärnan. Hjärnan blir nöjd utan större ansträngning och blir lätt beroende. Psykiatern Hassan Jaghoory varnar för det som ser ut att bli en ny folksjukdom: popcornhjärna"

Forskaren i det här fallet är psykiater och möter ungdomar som tycker det är obekvämt med känslor och dövar dem med att sitta vid bildskärmen.

Ett annat problem är mobbningen. Det är alltför lätt att skriva fula, kränkande saker bakom skärmen.

" Den stora frågan för oss som arbetar inom ungdomspsykiatrin är hur den här generationen ska hantera sina barn i framtiden."

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/goda-nyheter-som-hant-det-har-aret?cmpid=del%3Afb%3A20181227%3Agoda-nyheter-som-hant-det-har-aret%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR22Ctr3__Cenq7S_6bvR82lAYD_Osi3CFzSUPoZJsFmham6Eh_YxX-9-Os

Detta med ungdomars liv och mående är en stor och komplex - och så viktig - fråga för vår samtid. Kanske löses inte problemen med enbart kortare skärmtid, men man måste ta i beaktande hur hjärnan fungerar.

""Ungdomarna behöver lära sig hur man lever ett normalt liv som de kan njuta av och vara nöjda med.""

Peace

Anmäl
2019-01-07 08:25 #1 av: Magi-cat

Datapedagoger är skeptiska till popcornhjärnan. De rekommenderar i stället att man ska använda skärmar och medier på ett mer aktivt sätt, att producera istället för att konsumera.

Tyvärr en betalartikel:

https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/257029

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.