Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Gunga för bättre minne

2019-01-26 16:36 #0 av: Magi-cat

Som så ofta förr är det gamla kunskaper som kommer tillbaka i form av vetenskapliga studier där man funnit orsaker och samband...

Vaggat barnen till sömns har man gjort sedan urminnes tider och gamla har gungat i gungstolen för lugn och avslappning...Den gungande rörelsen för att komma till ro är s.a.s. väl beprövad i erfarenheten.

Men att gungningen dessutom har flera egenskaper, som att den är bra för minnet är (väl) något nytt?

Av en ny studie (publicerad i Current Biology) kan vi lära oss att den gungande, vaggande rörelsen inte bara ger snabbare insomning och djupare sömn, utan också förbättrar minnet!

I experimentet där 18 försökspersoner deltog använde man en långsam vaggningsfrekvens, ett varv på fyra sekunder.
Försökspersonerna fick en bättre sömn och inte nog med det, de presterade också bättre i minnestester efteråt!

"Det verkar som att de här gungningarna kommer i fas med hur hjärnans djupsömnsvågor ligger. De här rörelserna stimulerar hjärnan så att man får djupare och fler sömnvågor, förklarar sömnforskaren John Axelsson på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet."

Vaggningens verkan går inte helt oväntat genom örats balansorgan. I experiment på möss Ledsen fann man att de som saknade balansorgan inte fick någon positiv inverkan av vaggningen.

Det vore intressant att fortsätta den här forskningen och se om man skulle kunna förbättra människors livskvalitet på ålderdomshemmen, t.ex..

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-gungande-somn-forbattrar-minnet

Underbart och naturligt riskfritt sätt att behandla sömnsvårigheter!
Att sömnen är väldigt viktig för hjärnans funktion och minnet vet vi. Kanske det är mycket tack vare den förbättrade sömnen som minnet också blir bättre?

(Själv somnar jag lätt i en gungade båt. Jag blir nämligen sjösjuk. Men det är en annan historia.)

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2019-01-26 16:48 #1 av: Sindri

Så det är när man sover som man skall gunga? Eller räcker det att gunga lite då och då. Jag som tycker gungstolar är lite läskiga - fast hängmattor gillar jag.

Nästa stora sängtrend; gungsängen?

Anmäl
2019-01-26 16:54 #2 av: Magi-cat

#1 Vi får se, snart kommer nog gungsängs-trenden. Skrattar

Försökspersonerna gungade efter vad jag förstår under hela sömnperioden.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2019-02-12 09:47 #3 av: Magi-cat

"En teori är att påverkan på sömnen går genom örats balansorgan vilket skulle kunna förklara effekten gungande rörelser har på sömn.

Nu behövs det mer forskning för att man ska kunna dra några slutsatser men man ser att forskningen och kunskapen kring rörelser vid sömn skulle kunna leda till nya sätt att behandla sömnsvårigheter."

https://www.doktorn.com/artikel/gungande-r%C3%B6relse-kan-ge-dig-b%C3%A4ttre-s%C3%B6mn-och-f%C3%B6rb%C3%A4ttra-minnet

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.