Minnet och dess funktioner

Världsrekord i sifferminne

2019-02-07 17:47 #0 av: Magi-cat

Jonas von Essen är minnesmästaren som siktar mot att sätta världsrekord i bra minne.

Han säger själv att han inte hade speciellt bra minne tills för sju år sedan. Då började han träna upp minnet med hjälp av de minnestekniker som finns. Han följer vissa mönster och repeterar regelbundet.
Svårare är det inte.Cool 

Här är några av hans tips:

"1. Associera! Viktigast är att associera det du vill med någontin. Bilder är lättast och så länge man gör någon form av association till det så minns man enklare. Hjärnan jobbar i associationer och man behöver haka i det man ska minnas med något man redan vet.  

2. Repetera! På engelska heter det spaced repetition, utspridd repetition. Att du övar mer i början och sedan mer sällan. Det är väldigt viktigt om man vill minnas på lång sikt. 

3. Promenader! Att använda sig av mentala minnespromenader låter konstigt, men fungerar väldigt bra. Det kan man läsa mer om på nätet, men du kan prova att se framför dig att du går genom ditt hus och ser det du vill komma ihåg på olika platser i huset. " 

https://www.expressen.se/kvallsposten/satsar-pa-varldsrekord-i-att-minnas-100-000-siffror/?referrer=rotator-item-4

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-02-07 17:50 #1 av: Magi-cat

Från tråden Boktips:

"Så får du ett superminne". 

Minnesmästaren Jonas von Essen delar med sig av sina bästa minnestips. Jag tycker om hans sätt att tala om kunskap. Kunskap är viktigt för att utveckla och skapa nytt. Att googla fram ett svar eller kunna rabbla upp fakta på ett prov - för att efteråt dra en lättnadens suck och glömma alltihop - räcker inte. Det är som att bara förstå vart femte ord i en film, ungefär. Hans bildliga minnestips känns lite väl ......överdrivna, som fotboll i munnen, indisk gud i armhålan och pinnar i näsan. Men jag måste medge att redan det första tipset om bilder för att komma ihåg jordens 10 största länder sitter som en smäck efter endast en genomläsning. Eller kanske som en hamburgare på ögat. 😂

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.