Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi

Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Psykologi

Kultur kan motverka depression

2019-02-09 12:12 #0 av: Magi-cat

Kultur är inte "bara" kul, uppiggande och avkopplande. Kultur kan också minska risken för depression hos äldre.

"För äldre som tar del av film, teater eller museiutställningar minst en gång i månaden minskar risken för depression med 48 procent. För dem som regelbundet men något mer sällan konsumerar kultur minskar risken med 32 procent."

Studien bygger på 2148 britter som följdes upp under tio år. Hänsyn har tagits till socioekonomiska faktorer och hälsa.

https://www.svt.se/kultur/ny-forskning-kultur-minskar-risken-for-depression?cmpid=del%3Afb%3A20190109%3Any-forskning-kultur-minskar-risken-for-depression%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR3r1rSfeeVIsHD87rCW1tQ19yYczBEtqI__tvVRYRQ4A1NSU79DG9acXqw

Peace

Anmäl
2019-02-09 12:26 #1 av: Effie

"Kul, uppiggande och avkopplande"? Jag är övertygad om att kultur är nödvändigt för ett bra liv. Och för vår utveckling som människor.

Men ja, intressant med mätbara värden av kultur :-) 

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2019-02-09 12:41 #2 av: Magi-cat

#1 Jag håller med dig. Det var därför jag satte "bara" inom citationstecken. Glad

Samtidigt är det något vi måste kämpa för, när det är alltför lätt att skära ner på kulturanslagen.

Peace

Anmäl
2019-02-09 12:42 #3 av: Magi-cat

Biologiprofessorn om kulturens betydelse och något om det svåra runt att att få gehör:

"Att kultur är bra för människans hälsa och hjärna har man länge misstänkt. Men nu blir det alltmer bevisat. Biologiprofessorn Gunnar Bjursell började intressera sig för ämnet för 15 år sedan.

– När jag började tala om kultur och hälsa eller musik och hälsa, så fick jag väldigt många konstiga blickar av mina kollegor och frågor som: Gunnar har du blivit sjuk? Har du gått och blivit dålig?"

"– Det är tre saker som vi har med oss från födseln och kanske till och med från moderslivet. Det är en musikalisk, språklig och matematisk instinkt. Samtidig träning av musik, språk och matematik ökar kraften. Du blir bättre helt enkelt, du blir smartare."

https://www.svt.se/kultur/biologiprofessorn-kulturens-halsoeffekter-ar-klara-och-tydliga?fbclid=IwAR3kxlwFTYwxPaBo51F92F8-ZyyzPaWI-_dK9GZQqEQa6PaLxMUX73oV80U

Peace

Anmäl
2019-02-22 09:28 #4 av: Sindri

Hoppas det får ordentligt genomslag i samhället. Sverige känns kulturfattigt jämfört med många andra länder. Vi lider fortfarande av sviterna från 60-talet då ren kultur bara var för "borgarbrackor". Allt skulle handla om politik - helst revolution.

Där hade vänstern missuppfattat kommunismen rejält - i Sovjetstaterna var man mycket mån om att kulturen skulle leva kvar och vara till för alla.

Anmäl
2019-02-22 11:17 #5 av: Dioramabyggare

När jag känner mig deprimerad lyssnar jag ofta på klassisk musik. Jag är något av "allätare" när det gäller sådan musik, men när jag mår dåligt i själen lyssnar jag jättegärna på musik av Wolfgang Amadeus Mozart. Eller av Johann Sebastian Bach.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.