Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Gamla celler kan reparera skador hos MS-patienter

2019-03-06 21:57 #0 av: Magi-cat

Två nya svenska studier, publicerade i tidskriften Nature, lär oss en hel del nytt.

Hos MS-patienter angrips förmågan att bilda myelin, det hölje som omger nervcellerna, vilket gör att nervsignalerna i hjärna och ryggmärg inte fortleds så snabbt som hos en frisk person.

Tidigare har man trott att oligodendrocyter - de celler som producerar myelin - nybildas hos människor, eftersom så sker på möss.
I denna nya studie fann man att detta inte är fallet hos människor, oligodendrocyter nybildas inte vid ms!

Däremot kan gamla oligodendrocyter som bildades innan insjuknandet spela en viktig roll genom att de kan reparera skadade celler och bilda nytt myelin.

I den andra studien som baserar sina resultat på fynd från avlidna MS-patienter fann man en avsaknad av förstadier till oligodendrocyter, vilket stödjer bilden av utebliven nybildning. 

–  Ett viktigt budskap är att djur inte är en bra modell för ms-patienter och att det inte går att basera strategier för behandlingar på musstudier, vilket man gjort tidigare, säger Jonas Frisén som lett den ena studien och är professor vid Karolinska Institutet.

https://www.netdoktor.se/neurologi/ms-multipel-skleros/nyheter/gamla-celler-reparerar-skador-i-hjarnan-hos-ms-patienter/

Jag hoppas detta får stor spridning och bidrar till att djurstudier fasas ut ur forskningen!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2019-03-06 22:05 #1 av: Magi-cat

"– Vi blev väldigt förvånade över att människan skiljer sig så från de djur som har studerats. Hos människa sker en väldigt begränsad nybildning av oligodendrocyter, men de verkar ha större förmåga att bidra till reparation, säger Jonas Frisén, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi på Karolinska Institutet, som har lett studien.De nya rönen pekar på vikten av att behandla MS aggressivt tidigt i sjukdomsförloppet för att undvika förlust av oligodendrocyter."

http://www.neurologiisverige.se/old-cells-repair-damage-brains-ms-patients/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.