Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Vårdhund på demensboende

2019-04-24 07:53 #0 av: Magi-cat

Vårdhundar sprider glädje på demensboenden!

De gamla får en lättare tillvaro och blir framför allt gladare om de får sällskap av en vårdhund. Minnen kommer tillbaka och en del kan t.o.m. tala bättre i sällskap med hunden.

Oxytocin och serotonin frisätts när man kelar med husdjuren och dessa må-bra-hormoner gör de boende lugnare och gladare. Ja, även hunden mår bra att bli ompysslad...Bra för alla!

https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/703pQ9/vardhunden-primus-sprider-gladje-och-lugn-pa-demensboende

Peace

Anmäl
2019-04-24 08:03 #1 av: LBB

Djur triggar de mest basala känslorna och de djupast liggande minnena, varför djur och då främst hundar så gott som alltid är positiva. Undantaget är väl de åldringar som kommer från Afrika o Mellanöstern. de har ju sedan barnsben injagats fruktan o förakt visavi hundar.

Anmäl
2019-04-24 08:26 #2 av: Maria

#1 Eftersom demens är en oerhört komplex sjukdom så kan hela personligheten förändras och rädslor vara som bortblåsta och tvärtom så man får nog helt enkelt pröva sig fram och ha en dialog med anhöriga.

/Maria

 

Anmäl
2019-04-24 08:26 #3 av: Sindri

Härligt att läsa! Skulle jag någon gång bli tvungen att bo på ett boende skulle det definitivt vara med hund eller katt. Varför inte höns också?!

Anmäl
2019-04-24 08:31 #4 av: Magi-cat

#3 Höns finns också! Tummen upp

"Djuren kan ge kravlös kärlek och påminna om positiva upplevelser under uppväxten. Dementa har ju precis samma intressen som vi andra och det gäller att hitta vad varje individ tycker om, säger han." (Bengt Winblad Blomma)

https://www.expressen.se/kvallsposten/hons-skapar-yra-pa-aldreboende/

Håller med, jag skulle absolut vilja ha katt eller hund och en gång i veckan en ponny att klappa! GladHjärta

Peace

Anmäl
2019-04-24 09:15 #5 av: Maria

På den tiden jag arbetade i en forskargrupp (populationsstudier) så gjorde vi mängder av hembesök. Bland annat på olika demensboenden. På flera ställen fanns djur tillgängliga som hund, katt, höns osv. Det höjde livskvaliteten oerhört för många.
Snart/nu är det generationsväxling och vi kanske får större problem med allergier? När jag arbetade så var allergiproblemet störst hos personalen och inte hos de gamla😉

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.