Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier

Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Fyra vägar in i hjärnan

2019-05-11 08:49 #0 av: Magi-cat

EEG

Det äldsta och mest kända sättet att fånga upp och avläsa hjärnans signaler är via EEG (=elektroencefalografi). Det är ett enkelt och smidigt sätt då det inte kräver något ingrepp, utan man sätter elektroder utanpå huvudet. (Denna metod används dagligen på våra sjukhus.)


Sedan finns det andra, mer invasiva metoder, under utveckling.

Optogenetik

Ett ämne tillförs gener som gör att hjärncellerna lyser upp när de stimuleras. Signalerna kan då tas emot av en kamera.
Vid test på djur Ledsen skickar forskare vid Berkeley University in tredimensionella bilder i hjärnan

Elektroder på chip

En annan metod är att elektroder som registrerar elektrisk aktivitet opereras in i hjärnbarken. Det kan vara chip med upp till 100 000 tunna metalltrådar omgivna av ett tunt glasskikt. Försök pågår på människor.

Minisensorer

Forskare vid Brown University utför försök med att sprida upp till 100 000 små sensorer i hjärnbarken för att fånga upp hjärnsignaler. Dessa skickas till en central mottagare som kan sitta ovanpå huvudet. Signaler förmodas också kunna skickas in till hjärnan.

källa: Johan Jarnestad, Forskning och Framsteg

Peace

Anmäl
2019-05-23 07:47 #1 av: Skogsväsen

Jag hade möjligheten att åka in i en sån där "tunnel" där det användes f-MRI (en vidareutveckling av magnetkamera) för jag hade blivit slumpmässigt utvald till en undersökning.

Men jag svarade aldrig på den för tänkte att f-MRI kanske kunde vara skadligt för mig, och min hjärna är det bästa jag har. Men min nyfikenhet hade gärna sagt ja :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.