Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Djurens hjärna; Evolutionen

Makaker och människor uppfattar musik olika

2019-06-17 08:32 #0 av: Magi-cat

Människor och apor uppfattar synintryck i grunden lika.
Men hur är det med hörsel? Och uppfattning av musik?

Ett forskarlag utförde ett experiment på tre makaker och fyra människor där de fick lyssna på dels väsande ljud-pulser och dels klara toner inom samma frekvensområden. Samtidigt studerades deras hjärnaktivitet via en magnetkamera.

Man fann då att människors hjärnor reagerade betydligt starkare på de klara tonerna än på bruset, medan man inte fann samma skillnad hos makakerna. Skillnaden hänförs till hjärnbarken.

Av detta drar man slutsatsen att våra hjärnor har en unik förmåga att uppfatta musik och tal, en förmåga som aporna i experimentet saknar. (I alla fall de tre individer som man använde sig av.)

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/manniskans-hjarna-uppfattar-musik-helt-annorlunda-an-apan

Jag kan tänka mig flera invändningar här, förutom att insatsen var vadslagning om ett glas öl.
Framför allt vanan. Vi människor hör och lär språk redan i fosterstadiet och växer upp med musik, hör musik ständigt. För en makak kan inte musik ha samma betydelse och de är inte så präglade på språk. Det kan alltså röra sig om inlärning, inte fundamentala skillnader i hjärnan.

För övrigt tycker jag inte apor ska framleva sina dagar i laboratorier.Ledsen

Peace

Anmäl
2019-06-18 23:51 #1 av: NiklasTyreso

Språket är unikt för människan och språket har rytm och melodi.

En dalmas och en stockholmare uttalar orden ganska lika men dalmasen har en helt annan språklig melodi med högre toppar och dalar än den förhållandevis monotona språkmelodi hos stockholmaren.

Språkets innehåll kan föra oss samman, men när vi gör om språkets rytm och melodi till sång och dans, då bygger det oxå social gemenskap.

Apor sjunger och dansar inte för att skapa en festlig gemenskap i gruppen, det gör bara människor.

Människor har evolutionärt haft svårt att leva ensamma i vildmarken, så vi har behövt bygga gemenskap med andra i grupp ex med sång och dans. Jag tror det är därför vi är mer uppmärksamma på musikaliska ljud.

Apor som makaker brukar bygga gemenskap bl a genom att putsa varandras päls. Människor gillar oxå massage och liknande men jag misstänker att makaker är mer känsliga för sensoriska beröring av andra, än människor som användet sång och dans istället.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.