Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Belöningssystemet; beroende

Spelreklamen kidnappar hjärnan

2019-08-01 08:36 #0 av: Magi-cat

Jag förstår inte hur spelreklam i TV någonsin har kunnat bli och förbli tillåten! Det är så många som drabbas, men som alltid, det är pengarna som styr och här är det enorma summor på spel och det är spelbolagen som vinner, ingen annan.

Vad händer egentligen i hjärnan och varför går den överstyr vid spel?

Enkelt uttryckt får hjärnan en dusch av dopamin när belöningscentrum aktiveras. Detta medför att omdömet och det rationella tänkandet med säte i pannloben överspelas.
Belöningssystemet vill ha mer kickar, mer dopamin, men för varje gång behövs kraftigare duschar, tätare kickar och så har vi ett beroende som det kan vara svårt att ta sig ur. Det medför tragedier.

Spelreklamens knep:, ca 1 min:

https://www.svtplay.se/video/21979390/edit-kortformat/edit-kortformat-spelreklamens-tre-knep-for-att-fanga-dig


Spelreklamen tränger även in i kulturvärlden för att fånga fler. Kändisar, någon att se upp till, influencers som många vill efterlikna, som verkar ha ett avundsvärt liv figurerar i spelreklam och gör den rumsren. Det glättiga livet lockar, det som ter sig rikt och bekymmerslöst. Spela bara, och det blir ditt, lockar reklamen. Men den ljuger! Det är belöningscentrum som blir lurat.

Spelreklamen når också nya grupper och allt fler kvinnor blir beroende, mycket för att reklamen riktar in sig på just dem:

"Under de senaste tre åren har andelen svenskar med allvarliga spelproblem blivit 45 procent fler och för första gången utgör kvinnor en majoritet.

Det visar siffror från en studie som Folkhälsomyndigheten har genomfört sedan 2008."

https://www.doktorn.com/artikel/spelproblemen-%C3%B6kar-s%C3%A4rskilt-hos-kvinnor

(Undrar om det är så att fler kvinnor söker hjälp?)

låst artikel, tyvärr:

https://www.dn.se/ekonomi/natkasino-dominerar-spelreklamen-tros-bidra-till-okat-beroende-hos-kvinnor/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-08-01 08:45 #1 av: Maria

Tyvärr var länken låst men visst är det ruggigt med all reklam för något som triggar människor med spelberoende och dessutom skapar beroende.

/Maria

 

Anmäl
2019-08-01 08:51 #2 av: Magi-cat

#1 Visst är det ruggigt och så onödigt!

Hittade en till artikel runt samma ämne, ändrade.

.

Här är en annan länk om spelberoende, från netdoktor:

https://www.netdoktor.se/psykiatri/missbruk-beroende/sjukdomar/spelberoende/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.