Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Tupplurar på dagen - tecken på demens?

2019-08-22 08:19 #0 av: Magi-cat

Det är nyttigt att ta en tupplur på dagen enligt forskning och gällande erfarenhet! Särskilt som många får för lite nattsömn kan en tupplur på dagtid göra underverk.

Men på senare tid har det varnats för att tupplurar på dagen kan vara ett tidigt tecken på Alzheimers sjukdom, så tidigt att inte ens minnesproblem uppstått ännu.

Enligt en studie vid University of California har många som senare utvecklat sjukdomen varit trötta och slumrat till dagtid då och då. Vid Alzheimers påverkas mycket riktigt de delar av hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna dagtid.

Det är proteinet tau som ansamlas och bryter ned de hjärnregioner som hjälper oss att hålla oss vakna.
Forskarna mätte tau i tre hjärnregioner och fann att i de drabbade fallen hade dessa tre regioner tappat så mycket som 75 % av sina hjärnceller jämfört med de friska kontrollerna. Det är alltså hela systemet som drabbas, inte bara vakenheten.

Studien är publicerad i tidskriften Alzheimer´s and Dementia.

Källa och läs mer:

https://www.doktorn.com/artikel/forskare-varnar-tupplurar-kan-vara-ett-tidigt-tecken-p%C3%A5-demens

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0nbexG/tupplurar-tidigt-tecken-pa-demens

bild från pixabay.com

Peace

Anmäl
2019-08-22 08:26 #1 av: Maria

Åh jag som alltid numera (sedan jag blev sjuk) tar tupplurar så fort jag kommer åtLipar

/Maria

 

Anmäl
2019-08-22 08:32 #2 av: Magi-cat

#1 Läs den här: Cool

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/5709fc7b8e0e745531000085-bli-smartare-med-en-tupplur-om-dagen?discussions-1

Blomma

Peace

Anmäl
2019-08-22 08:34 #3 av: Tant Grön

#1 Men det är väl inte farligt i sig att ta en tupplur på dagen. Min pappa gjorde alltid det och han blev inte dement. Behöver kroppen vila tror jag det är bra att göra det.

Anmäl
2019-08-22 08:36 #5 av: Maria

#2 TackSkrattarSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2019-08-22 08:39 #6 av: Magi-cat

Det är det som gör mig lite betänksam när det nu slås upp rubriker som "Forskare varnar..." etc. Tupplurar ÄR bra, det kompenserar den bristfälliga nattsömn som vi har. Och det är inte tuppisarna i sig som gör att Alzheimers utvecklas. Hur som helst är det nog bättre att sova om man behöver än att inte göra det.

#3 Håller med. Vila är bra. Hjärnan behöver det också.

Peace

Anmäl
2019-08-22 09:02 #7 av: LBB

Man borde nog läsa..."

Tupplurar kan vara ett tidigt tecken på demens"

Och har hjärnan svårt att reglera dygnsrytmen så brukar det visa sig i sömnrubbningar..man sover dåligt på natten och kompenserar det medelst tupplur på dagen. 

Tuppluren kan alltså vara en kompensation för arbetssituation, barn som skriker och väcker föräldrar. Men när en vuxen individ utan ngn som helst anledning inte kan sova om natten så kan det vara det ett symptom, för exempelvis .......

Anmäl
2019-08-22 09:09 #8 av: Magi-cat

#7 Var inte orolig. Det är noterat.

Peace

Anmäl
2019-08-22 10:21 #9 av: Lona

#1, Tänk vad intelligenta vi måste vara, jag tar också tupplurar! 👍😄
Nä, men skämt åsido, din hjärna kan väl vara lite "trött" efter sjukdomen även om det inte är något fel eller tecken på sjukdom/kommande demens etc? ❤️
Att jag sover mycket på dan har också sitt ursprung i sjukdom och medicinering men av helt annan typ.
Magi-cat, ja, det är lite lurigt med rubriker och hur tidningarna formulerar sig. Allt för att sälja så mycket som möjligt, undrar hur mycket folk de skrämmer upp som inte läser riktigt noga? Eller som är lagda åt det hypokondriska hållet? För att inte tala om självtesterna, "Har du alzheimers/depression/lunginflammation/nageltrång/tomtar på loftet?" 🙄.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-08-23 07:50 #10 av: Magi-cat

#9 Ja, det är olyckligt om folk blir uppskrämda i onödan. Det finns så många andra orsaker till sömnproblem. (Och tyvärr finns det inte så mycket att göra åt Alzheimers ändå...)


Självtester av det slaget ska man nog akta sig för. Skrattar

Peace

Anmäl
2019-08-23 12:19 #11 av: Lona

#10, Apropå självtester... Tror dock aldrig att jag köpte tidningen 😂

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-08-23 12:21 #12 av: Magi-cat

#11 Jösses! Gapskrattar

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.