Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier

Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Blindtarmsinflammation och depressionsrisk

2019-08-23 08:05 #0 av: Magi-cat

Tidigare har man ansett att "blindtarmen", eller rättare sagt det lilla maskformiga bihanget, är en evolutionär restprodukt utan nutida funktion.
Men så är det inte, enligt nyare forskning, utan den innehåller lymfkörtelvävnad, producerar antikroppar och har en funktion i immunförsvaret.

Intressant nog kopplar en svensk studie på 44 000 unga personer med blindtarmsinflammation till risk för depression senare i livet.
De som hade opererats för sin blindtarmsinflammation (appendicit) löpte en 19 % högre risk att drabbas av depression jämfört med normalpopulationen. Även risk för bipolär sjukdom och ångest ökade.

De som haft inflammation men inte opererats av någon anledning, löpte ingen ökad risk.

"Blindtarmen kan vara en reservoar för tarmbakterier vid rubbad tarmflora och den har sannolikt viktiga immunologiska funktioner som utsöndring av antikroppar. Bortoperation av blindtarmen skulle teoretiskt kunna öka risken för de aktuella diagnoserna på grund av ökat inflammationspåslag, säger Ulf O Gustafsson, överläkare vid Danderyds sjukhus och huvudansvarig för studien, till Dagens Medicin."

Dock ska man komma ihåg att studien bevisar inte orsakssamband och det är i alla fall bäst att operera om det är nödvändigt. 

https://www.vimmerbytidning.se/nyheter/blindtarmskirurgi-kopplas-till-depressionsrisk-om6258244.aspx

Peace

Anmäl
2019-09-07 00:20 #1 av: Lona

Fascinerande! Magen och dess bakterier verkar ha en helt annan betydelse för vår hälsa än vad vi tidigare har trott. Kanske nästa stora forskningsområde?

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-09-07 06:28 #2 av: Maria

Så intressant.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.