Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Minnet och dess funktioner

Hjärnsläpp!

2019-12-08 09:23 #0 av: Magi-cat

Vad hette den där artisten nu igen, ni vet han som ...? Eller: Vad är ordet för, ni vet den där ...?

Har ni också någon gång drabbats av ofrivilligt hjärnsläpp, eller "kognitiv hjärnhicka"? Det händer alla, kan ju vara en tröst, möjligen. Men visst är det extremt frustrerande om man glömmer sådant som man egentligen vet och som inte är något svårt (som vad grannen heter) men som bara-är-borta-just-då!

Orsakerna kan vara flera.

1. Blockering. Minnet är lite klurigt och om man försöker komma på just det namnet bubblar en massa andra namn upp och blockerar det man försöker få på kroken.

2. Interference. Den teorin har gamla anor och innebär att gamla minnen stör nya minnen och tvärtom.
(Som när man för liv och pin inte kommer ihåg sin nya adress men utan svårighet kan rabbla de gamla och inaktuella.)

Eller, lite allvarligare: Piloten som är en fena på flygning men oväntat agerar som om han flög sitt gamla plan han spakade för tio år sedan och inte det nya.

Stress är en annan viktig faktor. När vi är stressade och kortisol frigörs förstärker hjärnan de aspekter som är viktiga för överlevnad. (Det är då inte så viktigt att veta vad grannen heter, antagligen.)

Men minnet lever lite av sitt eget liv. Sedan när vi slutat desperat försöka komma på vad den där artisten eller författaren egentligen hette kan svaret komma upp, bara så där ...Lite retfullt nästan.

Själva hjärnsläppet kan också lagras som ett minne. När något i omgivningen påminner om svaret bara vet vi igen...

Läs mer och källa:

https://www.expressen.se/halsoliv/psykologi/hjarnslapp-darfor-glommer-du-saker-du-egentligen-kan/

Peace

Anmäl
2019-12-08 09:31 #1 av: MonicaLagerquist

Det känns som om det kommer oftare ju äldre man blir.

Ruggigt irriterande hur som.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-12-08 09:36 #2 av: Wonnalesan

Tack!

Drabbas varje dag, det kan bli ramsor som tär på min gubbe, han har dåligt minne .

Så här kan det se ut- Vad hette han som uppträdde med hon du vet?- Hon var gift med honom du vet, som var bror med?- Han var med i filmen hon dansar en sommar-Osv. Till slut släpper han men jag söker vidare. Jobbigt! Blir jag lite trängd minns jag inte alls. Min mamma kunde ringa och ställa dess frågor, jag gav svar,- ja just det- sade hon och lade på luren.

Bara man hittar hem, vet var man bor, när man är född och barnens namn , så får man vara glad. Mvh/WLKramasBlomma

Anmäl
2019-12-08 11:05 #3 av: LBB

Det finns ett knep för att behålla stora mängder information.  Dela upp informationen i olika rum i ett fiktivt hus. Genom att veta vilket rum en viss typ av information det gäller , så framkallar man bilden av det speciella rummet och då hittar man lättare det namn, det ordet, den adressen man letar efter, ex genom att från början koppla ihop namnet med en tavla, ex Mona lisa. Kommer man in i rummet, ser tavlan framför sig så....

Anmäl
2019-12-08 13:20 #4 av: Wonnalesan

Tack!

Jag har knep för att minnas det senaste men det som finns 30 år tillbaka är svårare, helst namn....Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-12-08 14:04 #5 av: Magi-cat

#3 Det är ett bra och användbart sätt, men det är inte riktigt samma sak.

Knepet att förknippa det man vill minnas med ett rum eller en plats, är något som minnesmästarna använder när de vill lära in ibland närmast osannolika mängder information. Eller för all del, när vi icke-mästare vill minnas en minneslista hela vägen fram till affären.

Fenomenet "Hjärnsläpp" handlar snarare om att redan inlärd information som inte är svår egentligen bara döljs just när man vill ha tag i den och kommer fram när man inte försöker minnas.

Peace

Anmäl
2019-12-08 19:17 #6 av: Cim92

Det får mig att tänka på den här videon med Henrik Fexeus! 

Anmäl
2019-12-09 07:17 #7 av: Mandra

#0
Kognitiv hjärnhicka - aldrig hört förut - skitkul. Skrattar

#1 Ja det gör det på mig också. Hände sällan när jag var yngre, men nu när jag är över händer det väldigt ofta.
Antingen det att man helt enkelt inte hittar rätt ord - blir en lucka bara.
Men också att det kommer helt fel ord, men som börjar med samma bokstav som rätt ord. Ex om man vill säga Stopp, så blir det Sova istället.
Någon som har det problemet?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.