Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sinnen

"Koltrasten som trodde att den var en ambulans"

2020-03-05 08:14 #0 av: Magi-cat

Boktips: "Koltrasten som trodde att den var en ambulans" av Anders Mildner, Volante förlag.

Jag vill varmt rekommendera boken, även om det finns risk för att man förändras med boken och hör ljud man aldrig tänkt på förut eller hör dem mer medvetet. Boken är smått revolutionerande i sitt slag och beskriver vår ljudvärld (som vi oftast inte tänker på) på ett helt nytt sätt.

Koltrasten då? Det var en morgon när en familj i Storbritannien vaknade av att en ambulans stod och tjöt utanför deras hus. Det var bara det att de såg ingen ambulans, de hörde bara ljudet. Från trädtopparna. Där satt en koltrast och härmade sirenljudet den snappat upp från sjukhuset i närheten. Först var det roligt, men med tiden tyckte familjen det var ganska påfrestande. GladMobiltelefonLyssnar på musik

Det är bara början. Vi får följa med i ljudmiljöer vi inte tänkt på och stifta bekantskap med avigsidor som ljud som våld, ljud vi saknar kontroll över, ljudimperialism och ljud som vapen.

Det låter nu som väldigt dystert, och det kanske det är, men boken är en öronöppnare. Ljudmiljön blir aldrig sig lik igen. Och faktiskt är boken rolig - också. Och viktig!

Från förlagstexten:

"Rolig. Omskakande. Viktig. Det här är en bok om ljud, en bok som förändrar hur du själv uppfattar – hör – världen. Koltrasten som trodde att den var en ambulans är kulturjournalisten Anders Mildners efterlängtade debutbok.

Hur låter världen? Frågan kan tyckas märklig, det är väl bara att lyssna. Problemet är bara att vi aldrig varit särskilt duktiga på det, istället har vi i modern tid gjort precis allting för att slippa höra.

Boken är en vindlande historia om spöken, militärens ljudvapen, koltrastar som tror att de är ambulanser, sjungande neandertalare, tyska filosofer, arkitektur, döva valar, klasskamp, den onde Kahn från Star Trek och laboratorieframställd popmusik. Med stor träffsäkerhet rör sig berättelsen mellan historia och populärkultur, mellan samhällsfenomen och den personliga reflektionen.

Chansen är stor att boken bidrar till att du plötsligt hör sådant som du aldrig tänkt på och börjar förändra hur du arbetar och lever. Du kommer utan tvivel förstå hur vår ljudmiljö faktiskt är ett val som hänger nära ihop med hur vi förhåller oss till samhällsutvecklingen, och vilka som oftast blir vinnare respektive förlorare."

https://volante.se/bocker/koltrasten/

Ur recension:

"Kampen mot "ljudimperialismen" verkar ganska hopplös, men Anders Mildner lämnar aldrig för ett ögonblick läsaren att misströsta. Nyfikenheten stegras utan att stillas, samtidigt som ett understråk av civilisationskritik resonerar utan att artikuleras."

https://www.expressen.se/kultur/anders-mildner-koltrasten-som-trodde-att-den-var-en-ambulans/

Peace

Anmäl
2020-03-05 08:55 #1 av: Sindri

Intressant! Tack för tips, den där måste jag absolut läsa. Naturen är sig inte lik sedan jag läste Trädens hemliga liv, jag gillar när man blir tvungen att öppna upp sitt medvetande. 

Anmäl
2020-03-05 09:02 #2 av: Tant Grön

Låter som en intressant bok. För många år sedan hade jag en sommarstuga. Där hos grannen hördes ofta en ringsignal, det var före mobilernas tid, så kunde inte förstå att de hade telefonen ute. Sen gick jag förbi en dag och hörde signalen uppifrån ett träd. Det var en taltrast som lät så.Skrattar

Anmäl
2020-03-05 09:06 #3 av: Magi-cat

#1 Tummen upp

Trädens hemliga liv är också en sådan bok som förändrar hur man ser världen. 

Håller med dig om att det är roligt när man hittar nya sätt att se. Och höra, som i fallet med Koltrasten ....

(Jag har märkt hur jag eftertraktar Tystnad mycket mer nu. Och dessvärre lägger märke till trafikbuller mer än förr.)

Peace

Anmäl
2020-03-06 08:14 #4 av: Magi-cat

#2 Vad roligt!SkrattarLyssnar på musik Tänk att de kan låta som en telefon också!

Det tycks hända lite nu och då numera att man hör mobilsignaler uppifrån träden. MobiltelefonGlad

Själv har jag inte hört det. Men jag har hört hur grannen har gått och visslat på sin hund, fast ingen av dem var där. Galen Det var också en trast, visade det sig. Undrar vad hunden tyckte? Glad

Peace

Anmäl
2020-03-06 11:23 #5 av: Maria

Jag vet en kvinna som hade en liten papegoja/nymfparakit för flera år sedan som blev så orolig för hon trodde han blivit sjuk. Han upprepade flera gånger om dagen ett slags pysande ljud men veterinären hittade inga fel.
En dag när fönstret var öppet och bussen stannade utanför så hör hon exakt ett likadant ljud när dörrarna på bussen gled upp och insåg att papegojan bara härmat bussen😁

/Maria

 

Anmäl
2020-03-06 11:35 #6 av: Magi-cat

Skrattar🦜Tummen upp

Peace

Anmäl
2020-03-06 16:49 #7 av: Tant Grön

Skrattar

Anmäl
2020-03-06 19:46 #8 av: Skogsväsen

#1 åh den vill jag läsa!! Har skrivit upp den på min "ska-läsa-lista" och ska skriva upp denna också nu :D

Anmäl
2020-03-06 19:54 #9 av: Skogsväsen

Jag kan störa mig på repetitiva ljud. Det är så tråkigt att få så för det gör mig irriterad. Irritationen kryper under skinnet på mig och jag vill blockera bort det jobbiga ljudet snarast. Jag försöker att få bort min irritation men det är svårt, har inte lyckats. :( För när ljuden som jag stör mig på  är igång så går all min fokus till dessa ljud och det går inte att fly.

Det senaste ljudet jag har börjat störa mig på är en kollegas skratt. Kollegan är en underbar person och skrattar ofta.

Anmäl
2020-03-07 11:52 #10 av: Magi-cat

#8, #9 Hoppas du får ut mycket av boken. CoolGlad
Kanske får du en igenkänning på det där med påtvingade ljud också.

Det är mycket med ljud om vi inte tänkt på så mycket ...

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.