Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Övrigt

Sagostunder för barnen - bra för läsförståelsen!

2020-03-07 21:52 #0 av: Magi-cat
book-4133883-960-720.webp

Visst är det trevligt med sagostunder och högläsning i skolan!

Men det är inte bra bara för samvaro och trevnad utan har också en god inverkan på barnens läsförståelse!

Enligt en undersökning i England 2018 framgår det att högläsning i skolan kopplad till elevernas framsteg i läsning.

"Resultaten visar att när lärarna regelbundet läste högt för sina klasser utvecklades elevernas läsförståelse dubbelt så snabbt som förväntat (på fem månader hade samma resultat uppnåtts som normalt tar tio månader)."

"Undersökningen visade också att tre faktorer är viktiga för att barnen själva ska vilja läsa: högläsning även efter det att man lärt sig läsa själv, att ha många titlar att välja på och att kunna välja fritt bland dessa."

https://www.boktugg.se/2020/03/04/sagostunder-i-skolan-har-direkt-inverkan-pa-lasforstaelsen/?fbclid=IwAR1QK3neLieQDiF958mDnrc0gRHLb_1yxgStTo1qVAGUZUP2ZsbRg98vJGc

Sagostunder är verkligen underbart att samlas runt och det är av stor vikt att barn får en positiv inställning till böcker och förstås lär sig läsa själva.
Naturligtvis kan de goda resultaten för sagostundseleverna även ha berott på andra faktorer, men det finns andra studier som också pekar på att högläsning är viktigt och ger förutom en positiv känsla även effekter på språkförståelsen och inte minst lusten att läsa.

Så läs för barnen! 📚

bild från pixabay.com

Peace

Anmäl
2020-03-08 09:14 #1 av: Pyttelite

Värt att tänka på är att många bibliotek har sagostunder för barn även på helger.

Att höra på andra som läser sagor högt kan även ge inspiration till den egna förmågan.

Det finns även sagostunder baserade på teckenspråk.

Sen är bibliotek en utmärkt start för det egna läsandet.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2020-03-08 09:30 #2 av: Magi-cat

#1 Instämmer, biblioteken är rena guldgruvor för lästräning och läsupplevelse.
Tyvärr är det ju så att många bibliotek läggs ner eller måste minska på personal och öppettider, vilket är en stor förlust för alla.

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.