Vetenskap; forskning; teorier

Forskning: Hjärnnätverk länkat till intelligens

2015-12-23 07:00 #0 av: Magi-cat

För första gången tror sig forskare ha upptäckt genkluster länkade till intelligens i hjärnan.

Det är två klusters som kallas M1 och M2, nätverk som vart och ett innehåller hundratals individuella gener, som tros kopplade till kognitiva förmågor som vi förknippar med intelligens, som minne, förmåga att resonera, snabbhet och uppmärksamhet.

M1 och M2 tros också (det verkar röra sig om hypoteser) ha "switches" som kan reglera nätverkens funktion. Om det stämmer skulle vi kanske kunna reglera intelligensen och förbättra den.

Forskarna kom fram till sina slutsatser när de undersökte hjärnan hos patienter som undergått kirurgibehandling för epilepsi. De jämförde sedan data mellan friska personer som gjort IQ-test och personer med intellektuell nedsättning.

Man fann då att samma gener som inverkar på intelligensen hos friska personer kan, om de muterar, ge neurologiska problem hos andra.

Intelligens, säger man, är som gener tillsammans i ett fotbollslag med spelarna i olika positioner. Alla måste samverka i nätverket.

Rapporten är i ett tidigt stadium och publicerad i Nature Neuroscience.

Främst hoppas man att de nya kunskaperna ska leda fram till bättre förståelse för hjärnan och vad som ger intelligens samt hur man bättre kan hjälpa personer med neurologiska sjukdomar.

http://www.sciencealert.com/scientists-have-discovered-brain-networks-linked-to-intelligence-for-the-first-time

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-05-15 22:09 #4 av: Magi-cat

Ballong

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.