Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Tallkottkörteln

2016-01-09 08:38 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Tallkottkörteln eller epifysen (latin: corpus pineale, eng:pineal gland) är en liten körtel i mitthjärnan, rakt in lite ovanför näsroten mot bakhuvudet.

Den är konformad och liknar en tallkotte, därav namnet. Storleken är jämförelsevis som en halv ärta. Tallkottkörteln väger ca 0,1-0,2 g. (1)

Evolutionärt har tallkottkörteln spelat en viktig roll som ett primitivt öga. Ursprungligen var den belägen utanpå kroppen med funktion för ljus-mörkerseende. Vartefter har den flyttat med in i hjärnan och styr hormonregleringen för sömn.

Denna funktion som hormonreglerare är viktig. Den reagerar på ljus  och producerar sömnhormonet melatonin som är avgörande för vår dygnsrytm och samverkar med serotonin, stämningshöjaren. När melatonin frisätts vid tilltagande mörker blir vi sömniga. Melatoninnivån är som högst mitt i natten. När ljuset återvänder på morgonen minskar melatoninet och vi vaknar.  

Tillskott av melatonin ges för att motverka jetlag, sömnsvårigheter och ibland även tinnitus.

Fluor misstänks förorsaka förkalkning i tallkottkörteln. (2) Andra menar att tallkottkörtelns förkalkning är en följd av åldrande. (3) Personer med Alzheimer har mer förkalkning i tallkottkörteln än andra. De ämnen man finner i en åldrad tallkottkörtel är kalcium, fosfor - och fluorid. Vad som orsakar vad är inte helt känt.

Läs mer i artikeln: http://hjarnan.ifokus.se/articles/5661bf58ce12c45fcd0014a4-tallkottkorteln?articles-1

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Tallkottk%C3%B6rteln

(2) http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1

(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-09 09:11 #1 av: Magi-cat

Det är den här jag inte kan lägga i lexikon.....Jag begriper inte varför...Funderar

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.