Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

B12 vid Myalgisk Encefalomyelit

2016-02-11 08:58 #0 av: Magi-cat

Myalgisk Encefalomyelit, förkortat ME, (även kallat Kroniskt Trötthetssyndrom/Chronic Fatigue Syndrome; CFS) är en medicinskt hittills oförklarad trötthet med minst 6 månaders varaktighet. Ofta sker sjukdomsdebut efter en virus- eller bakterieinfektion. Den drabbade upplever långvarig och extrem fysisk och psykisk utmattning. (1)
Ca 0,4 % av befolkningen beräknas vara drabbade. (2)

Det finns ingen känd bot, men olika tillskott som vitaminer och mineraler har prövats.

Något som tycks ge tydligast effekt och som många tycker fungerar är B12!

Patienterna får injektioner med B12 (kobalamin) djupt subkutant (under huden) med vanligen 2-4 dagars intervall. Många upplever effekt redan efter 1-2 veckor. Om behandlingen inte gett effekt efter 3 månader avbryter man den.

Intressant att notera är också att det verkar vara skillnad i effekt på metylkobalamin och hydroxokobalamin, då det förstnämnda verkar bättre.

Varför ME-patienterna reagerar positivt på B12 vet man inte men det finns studier som pekar bl.a. mot att de har en funktionsnedsättning i likvor cerebrospinalis (hjärn- ryggmärgsvätskan) vilket ger förhöjda homocysteinehalter. 

Det har också visats att B12 hos hälften av patienterna ger minskad andel deformerade erytrocyter (röda blodkroppar) och att det är främst dessa patienter som mår bättre av injektionerna.(2)

1. http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/kroniskt-trotthetssyndrom-chronic-fatigue-sy/

2. http://me-cfs.se/info/medicinsk-info/behandling/73-vitamin-b12.html

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-04-23 05:21 #2 av: VSK

Brist på B12 kan ställa till det rejält. 

Långvarig brist kan tex orsaka permanenta nervskador. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.