Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Förkyld - och olustig?

2016-02-22 12:00 #0 av: Magi-cat

Förkylnings- och influensaperioden pågår för fullt och många är drabbade av feber och aptitlöshet, snuva och halsont. 

Dessutom mår vi ofta dåligt på flera sätt när flunsan slår till och blir nerstämda eller allmänt i olag.

Trots att detta är kända effekter har kunskaperna om den molekylära bakgrunden hittills varit små.

Nu har neuroforskare vid Linköpings Universitet kastat ljus över den här processen.

Deras forskning har visat hur en inflammation kommer åt att sänka aktiviteten i hjärnans belöningssystem. Signalvägarna från kroppens organ till hjärnan visar en mekanism skild från objektiva symptom som feber och aptitlöshet.

Processen börjar med att inflammatoriska ämnen i blodomloppet aktiverar hjärnans blodkärl varpå prostaglandiner bildas.
Den signalvägen skiljer sig från den som orsakar feber, då prostaglandiner istället binder sig till olika receptorer
Prostaglandiner verkar hämmande på tillverkningen av dopamin i hjärnans belöningssystem vilket leder till att man blir nedstämd.
Ofta mår man bättre av acetylsalicylsyra eller ibuprofen som verkar hämmande på bildningen av prostaglandiner.

Spekulationerna om de här olika signalvägarna är intressanta eftersom leder vidare till den evolutionära bakgrunden. Kanske fanns det ett överlevnadsvärde i att hålla isär olika sjukdomssymptom? Olustkänslorna kanske vi fick på köpet för att hålla oss lite lugnare medan febern gjorde sitt för att bekämpa sjukdomen....

Studien är gjord på möss och publicerad i Journal of  Clinical Investigation 

http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.670005/?l=sv

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-10 18:48 #1 av: Magi-cat

Hittade den här tråden som jag skrev på en annan sajt en gång i tiden. Här handlar det också om immunförsvar och mående.

Gröt i huvudet och trögt i tänkandet efter flunsan? Det är alldeles normalt, immunförsvaret har lämnat sina positioner i hjärnan för att bekämpa virusattacken.

Men hur kan det komma sig? Viruset angriper ju luftvägarna och hjärnan är skyddad av blod-hjärnbarriären! Hur kan en virusattack på kroppen göra tänkandet sämre? 

Men för att ta det från början:

Det finns en fascinerande länk mellan immunförsvar och tänkande, föreslår Jonathan Kipnis, neuroimmunolog.

http://discovermagazine.com/2013/march/18-immunity-intelligence#.URtG6qVLMz7

Han (och andra forskare) fann att utan T-celler kan inte hjärnan reparera sig själv effektivt. Detta fascinerade eftersom T-cellerna inte kan passera blod-hjärn-barriären. Hur kunde de göra sitt jobb på avstånd? Gjorde de mer än att reparera hjärnan? Kipnis fick idén att de också behövs för tänkandet.....

(Därefter gjordes försök med möss, vilket redogörs för i länken.)

T-celler är vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret och attackerar patogener.

De membran som omsluter hjärnan är laddade med T-celler. Dessa celler verkar ha till uppgift att skydda hjärnan, dels från andra delar av immunförsvaret som kanske annars skulle skada den, dels för att ta hand om hjärnans "skräp". När man lär sig något nytt bildas nya kopplingar i hjärnan, den byggs om. I det "bygget" rensas överblivet bort och immunförsvaret kan uppfatta det som en infektion eller annat som skulle kunna orsaka inflammation som kan skada hjärnan.

Kipnis föreslår att T-cellerna håller den här processen i schack. Samma T-celler som skyddar hjärnan från inflammation hjälper den alltså att hålla tankarna i trim.

Men allt har ett pris och prioriteringar måste göras. När man blir sjuk i en virusattack är det viktigare för överlevnaden att bekämpa patogener (=sjukdomsalstrare) än att lösa tankenötter. T-cellerna släpper vaksamheten över hjärnan och släpper loss immunförsvaret för att bekämpa sjukdomen.

De här rönen har också vidare betydelse än vid bara relativt snabbt övergående influensor.

När människor med cancer får kemoterapi förlorar de T-celler vilket resulterar i "Chemo-brain" som försvårar ett klart tänkande.  Utan T-celler skyddas inte hjärnan tillräckligt.

Åldrande människor har också ofta för få T-celler eftersom deras thymus (körtel i bröstet som producerar T-celler) skrumpnat ihop under åren. Detta försämrar också tänkandet.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.