Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Psykologi

"Sluta älta" - om malande tankar

2016-12-14 13:07 #0 av: Magi-cat

De allra flesta har säkert varit där någon gång - tankarna som inte släpper, malandet som aldrig slutar. Varför gjorde hen/jag så eller låste jag verkligen dörren (bästa att gå tillbaka och kolla) eller....
Det är vanligt, men om man fastnar i ångestfyllt ältande kan det bli ett plågsamt mönster.

Olle Wadström, leg psykolog, har skrivit boken "Sluta älta och grubbla", där han beskriver varför vi har detta beteende och hur vi kan förändra tvångsmässigheten.

Den evolutionära grunden

Hur har ältandet uppkommit evolutionärt?  Det handlar egentligen om den värdefulla förmågan till abstrakt tänkande. Våra förfäder var ganska chanslösa, långsammare än de som såg dem som sin middag som de var. Men de hade fördelen att de kunde tänka abstrakt och räkna ut potentiella faror i förväg. Skrämseltankarna kunde mötas med logiskt tänkande.

Men om hjärnan kan lära in rädsla för det som ÄR farligt, kan den också göra katastrofala generaliseringar till allt som inte är farligt.

"– Om vi inte kan sätta punkt hittar skrämselhjärnan luckor i logikhjärnans resonemang, och då kan matchen bli hur lång som helst, säger Olle Wadström."

Hur kan man kunna sluta älta?

Helt kort: Sluta slå tillbaka bollen från skrämselhjärnan! (Den fortsätter annars att försöka hitta luckor.)

Acceptera situationen, tillåt dig att det händer det som händer.

"– Om man till exempel är rädd för att rodna ska man tänka: Rodnar jag så rodnar jag. Man ska tillåta sig att misslyckas, det är det som behandlingen går ut på."

Att stanna kvar i situationen är att lära reptilhjärnan att det inte är farligt och så slutar den larma.

KBT-behandlingen går ut på att exponera sig för det man är rädd för, säger Olle Wadström. Gör man rätt går processen ganska fort.

Att bara säga till någon att man ska sluta älta - det går inte....Inte heller att trösta.

"Då tillåts personen fly från sina skrämmande tankar i stället för att möta sin rädsla, säger Wadström."

När ska man söka hjälp?

Det kan var och en bara avgöra själv. Men när ångesttankarna begränsar vardagen och man bara vill komma ur det, är det en god idé att göra det.

Längst ner i artikel-länken följer några punkter att ta fasta på:

http://www.dn.se/livsstil/sluta-alta-sa-far-du-stopp-pa-tankar-som-maler/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-12-14 17:24 #1 av: setfree

Låt oss tillåtas att misslyckas, det är inte så farligt. Det är så befriande när vi inte tar oss själva på så stor allvar. Att vi kan skämta om oss själva och våra fel och brister.

Det är så skönt när man ser överviktiga på badstranden som inte skäms över sina kroppar. De flesta av oss har lite fel och brister här och var.

Jag har mött lyckade, smarta och sociala människor som inte mår helt bra psyksikt och då förstått att lycka inte enbart beror på framgång, utan på hur man tänker.

Jag missade tentan eller målet eller jag fick nobben. OK nytt försök.

Anmäl
2017-01-03 08:29 #2 av: Magi-cat

Ballong

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.