Inlärning

Math Anxiety

2017-06-10 16:32 #0 av: Magi-cat

Vad heter det på svenska? Matte-ängslan?

Om du lider av math anxiety, blir svettig i handflatorna, får fjärilar i magen och känner hjärtat slå fortare när det är dags för matematiska prestationer, är du inte ensam. Ca 20 %, enligt länken med TED-lektionen, lider av detta.

Detta betyder inte att de som drabbas av ängslan och därmed åtföljande totalt eller partiellt hjärnsläpp är dåliga i matte, utan det är bara ängslan som ställer till det! För att klara att lösa ett matematiskt problem behöver vi ett väl fungerande korttidsminne. Det är just där det sviktar när vi blir ängsliga. Oron "äter upp" korttidsminnet.

Det här fenomenet är inte begränsat till matte, men det verkar hända oftare just i detta sammanhang.

Varför uppstår då math anxiety? Det är naturligtvis svårt att svara på och kan vara olika från fall till fall. Länken tar upp påverkan från vuxenvärlden, föräldrar och lärare. Att tvingas lösa matte-problem på tid som något svårt och utmanande, kan förvärra symptomen. 

Vad kan man göra åt problemet?`Avslappning och djupandning är ett sätt, en rask promenad ett annat.
Eftersom hjärnan är flexibel och kan lära om, är det också viktigt att tänka på sig själv som någon som kan och kan lära sig, med träning.

Lärare kan hjälpa eleverna genom att låta dem använda sin kreativitet och låta inlärningen bli positiv och lekfull. (Det tror jag är väldigt viktigt, samt att inspirera eleverna att lösa problem på olika sätt. Inspirera mer än trycka ner för att de inte gör det "rätt".)

Samt ge eleverna tid och utrymme att lära sig utan stress.

Och naturligtvis tror väl ingen idag att killar är bättre på matte än tjejer??? Det är nämligen falskt. Men jag är säker på att ingen sprider sådana myter längre. (Väl?)

http://ed.ted.com/lessons/why-do-people-get-so-anxious-about-math-orly-rubinsten

bilder från pixabay.com

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-06-11 08:12 #1 av: Magi-cat

Numera finns det roliga matteböcker som visar att det går att lära sig på andra sätt. "Fatta matte" t.ex. bygger på att man skapar inre bilder, fritt från tragglande och pekpinnar. 

Den är för vuxna, men vissa av metoderna kan säkert användas för alla.

http://www.bokus.com/bok/9789137146744/fatta-matte-gor-matematik-enkelt-med-kraftfull-minnestraning/

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-06-12 08:32 #2 av: setfree

Det fattas 37.5 högskolepoäng pedagogik för att jag ska bli behörig lärare i matte och teknik på gymnasienivå. Min plan är att läsa på distans och bli klar om ett år.

Självklart är kvinnor och män lika bra på både matte och teknik. Den diskussionen är helt klart avgjord. Flickor är lite flitigare än pojkar och klarar sig därför lite bättre i skolan. Jag har gjort en del praktik och har då fått se nya läroböcker i matte och de är så oerhört mycket bättre än de jag själv hade. Mer varierande och mer pedagogiska.

Lösningen på att få ångest av matte är nog ändå träning och att se hur man lyckas. Det ger en tro på sin egen förmåga. Framgång medför mindre ångest. Föräldrarna behövs som stöd och uppbackning.

Min dotter tar examen nu från naturvetenskapprogrammet och i hennes klass är det fler flickor än pojkar och de presterar minst lika bra. Min dotter har dessutom mer talang och förmåga än jag. (kanske inte så svårt)Glad

Anmäl
2017-06-12 08:38 #3 av: Magi-cat

#2 Roligt att höra! GladBlommaBallongLycka till med dina egna planer! Tummen uppBlomma

Skönt att de nya böckerna är bättre...Pustar

Och så tror jag det är viktigt med den positiva inställningen. Samt att få alternativ till den "vanliga" undervisningen, att den kan göras mindre formaliserad. Kanske kulramen är något för en del? Att använda matte med motorik och färger och den systematik som den ger?

Andra söker mer praktisk förankring för matten. Det skulle ge dem något att hänga upp den på.

Och så förstås, läraren, igen...Ett lugn i klassrummet, inte nervositet. (eller uttråkning)

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-06-12 09:09 #4 av: setfree

#3 Tack Magi-cat.

Jag kommer fortfarande ihåg hur jag kände inför dubbeltimme i matte när jag gick i årskurs sju på högstadiet. Inget jag såg fram emot.

Problem med matte betyder inte att man kommer att misslyckas i livet. Det kan man tro när man går i skolan, men så är det inte.

En av mina vänner från min barndom hamnade ofta i slagsmål och var på gränsen till kriminell. Matte var inte hans favoritämne. Idag driver han en framgångsrik bilverkstad och är oerhört kunnig. Han jobbar hårt och jag är mycket imponerad av honom.

En av mina klasskompisar slutade efter nionde klass och började jobba direkt. Han var också lite av problembarn med slagsmål etc.  Han tänkte om och utbildade sig till mellanstadielärare och har haft mina båda barn i sina klasser. (väldigt kul att återses på det sättet)

Jag tror jag kan ge en avslappnad attityd till mina eventuella elever. Hårt arbete och rätt inställning kommer man långt med, även om man inte är så bra på derivata och integraler.

Anmäl
2017-06-12 09:14 #5 av: Magi-cat

Blomma

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.