Annons:
Etiketteranatomifysiologi
Läst 2802 ggr
Magi-cat
11/3/15, 10:40 AM

Tallkottkörteln

(till sajtlexikon Cool)

Tallkottkörteln eller epifysen (latin: corpus pineale, eng:pineal gland) är en liten körtel belägen i mitthjärnan, rakt in lite ovanför näsroten mot bakhuvudet i bakre väggen av 3:e ventrikeln. (=viktigt hålrum för bildande av cerebrospinalvätska).

Den är konformad och liknar en tallkotte, därav namnet. Storleken är jämförelsevis som en halv ärta.

Evolutionärt har tallkottkörteln spelat en viktig roll som ett primitivt öga. Ursprungligen var den utanpå kroppen med funktion för ljus-mörkerseende. Vartefter har den flyttat med in i hjärnan och styr hormonregleringen för sömn.

Denna funktion som hormonreglerare är viktig. Den reagerar på ljus  och producerar sömnhormonet Melatonin som är avgörande för vår dygnsrytm och samverkar med Serotonin, stämningshöjaren. När Melatonin frisätts vid tilltagande mörker blir vi sömniga. Melatoninnivån är som högst mitt i natten. När ljuset återvänder på morgonen minskar melatoninet och vi vaknar. (något förenklat). 

Tillskott av Melatonin ges för att motverka jetlag, sömnsvårigheter och ibland även Tinnitus.

Tallkottkörteln kan alltså registrera ljus och mörker samt konturer. Den innehåller också både stavar och tappar, liknande ögat.

Speciellt bra är den på att uppfatta förändringar i ljus-mörker, något som kunde vara viktigt vid rovdjursattacker på den tiden rovdjuren var de största farorna. Amygdala, vårt känslo- och rädslecentrum står i nära förbindelse med tallkottkörteln.

När ögonen bildas i mycket tidigt embryologiskt stadium, liknar dess struktur tallkottkörtelns.

Vidare kan nämnas att många (kanske 20 - 40 %) under sin livstid utvecklar en cysta, pinealcysta, på tallkottkörteln. (1) Den är godartad och ger sällan symptom. Jag vet inte om orsaken är känd.

Fluor misstänks förorsaka förkalkning i tallkottkörteln. (2) Andra menar att tallkottkörtelns förkalkning är en följd av åldrande. (3) Personer med Alzheimer har mer förkalkning i tallkottkörteln än andra. De ämnen man finner i en åldrad tallkottkörtel är kalcium, fosfor - och fluorid. Vad som orsakar vad är inte helt känt.

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Tallkottk%C3%B6rteln

(2) http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1

(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Upp till toppen
Annons: